Andreas Mogensens rumkapsel landet i Danmark: 'Det er for sindssygt. Hvor er det sejt'

Danmarks Tekniske Museum har købt kapslen af russerne efter to års forhandlinger.

12. september 2015 landede den danske astronaut Andreas Mogensen på en slette i Kasakhstan.

En specialbygget rumkapsel havde fragtet ham med 28.000 kilometer i timen sikkert ned på jorden igen efter sin første rumrejse.

Ti dage forinden var Andreas Mogensen fragtet til den internationale rumstation i en næsten 50 meter lang raket, hvor rumkapslen var indeni.

I dag, 11. april 2018, 'landede' Soyuz TMA-18M, som kapslen hedder, på dansk jord.

Mogensens rumkapsel kan fra næste måned ses på nærmeste hold på Danmarks Tekniske Museum.

Og museumsdirektør Jesper Larsen kunne i dag næsten ikke være i sin egen krop af begejstring over at se kapslen i virkeligheden.

- Det er for sindssygt. Hvor er det sejt. Mega sejt, sagde han, mens flere meter plastik blev fjernet om den runde, brunlige rumting.

- Det er sgu Danmarkshistorie. Der er ikke noget at rafle om, konstaterede Jesper Larsen.

I videoen øverst i artiklen kan du se, hvordan det så ud, da museumsdirektøren var med til at pakke kapslen ud.

 • Kapslen Soyuz TMA-16M ses her på vej ned mod jorden i en faldskærm. Indeni sad bl.a. Andreas Mogensen efter sin ti dages rumrejse. (Foto: pool © Scanpix)
 • Sojuz-raketten med Andreas Mogensen blev skudt af sted 2. september 2015. Otte minutter efter opsendelsen var han og de andre astronauter i vægtløs tilstand. (Foto: ASGER LADEFOGED © Scanpix)
 • En glad Andreas Mogensen blev båret ud af kapslen 12 september 2015, efter den var landet sikkert på jorden. (Foto: pool © Scanpix)
1 / 3

Forhandlede i al hemmelighed

Jesper Larsen og museet har i over to år forhandlet med russerne om at få lov til at købe kapslen til Danmark.

Forhandlingerne er foregået i dybeste hemmelighed med en hjælpende hånd fra Danmarks ambassade i Rusland.

- Det her er beviset på, at Danmark er en rumnation, og at små drenge og pigers drømme kan lade sig at gøre. Det er det her, som drømme er gjort af, sagde Jesper Larsen og pegede på kapslen.

Spor efter 1.600 graders varme

Rumkapslen har tydelige spor efter at have været en tur gennem atmosfæren. Luften omkring kapslen nåede op på omkring 1.600 grader. Derfor har den fået svedet noget af varmeskjoldet.

VIDEO Her lander Andreas Mogensen på jorden i rumkapslen

Da Andreas Mogensen den septemberdag i 2015 landede på jorden skete det ikke i raketten men i kapslen, der var spændt fast i en faldskærm.

De resterende dele af raketfartøjet var blevet skudt af i godt 140 kilometers højde, så der kun var landingsdelen tilbage.

70 centimeter over jordoverfladen blev kapslens landingsraketter affyret for at bremse den det sidste stykke og dermed sikre, at astronauterne landede i god behold.

Rumkapslen bliver en del af en helt ny udstilling ved navn 'Rummet tur-retur'.

Den åbnes 8. maj af Andreas Mogensen, der således får et glædeligt gensyn med rumdelen, som gav ham og to andre astronauter en sikker rejse tilbage til jorden.

Sagen kort

 • Andreas Mogensen var på en ti dage lang mission til Den Internationale Rumstation ISS i september 2015. Han blev den første dansker i rummet.

 • Hans opgave var at bytte et Sojuz-fartøj ud med et andet på rumstationen ISS. Det skete, så to astronauter kunne opholde sig et helt år på rumstationen. Sojuz-fartøjet bruges til at rejse til og fra ISS.

 • Under opholdet lavede Andreas Mogensen forskellige forsøg og eksperimenter i forskningsøjemed.

 • Kulturminister Mette Boch (LA) kalder udstillingen af rumkapslet for 'et scoop'.

 • Museet har fået hjælp af Danmarks ambassade i Rusland til at få fingre i rumkapslen, ligesom Aage og Johanne Louis-Hansens Fond har støttet projektet økonomisk.

VIDEO Se hele Andreas Mogensens tur-retur i rummet på fem minutter

Sådan kom Andreas Mogensen i rummet og tilbage igen

 • Rumkapslen blev sendt ud i rummet med en russisk Soyuz raket.

 • Soyuz fartøjet består af tre dele:

 • Servicemodul, der indeholder raketmotor og solpaneler. Landingsmodulet, hvor der er plads til tre astronauter. Det er her de sidder både under start og landing. Beboelsesmodulet, hvor astronauterne kan opholde sig under længerevarende flyvninger.

 • Under nedstigningen fra ISS afskydes både servicemodulet og beboelsesmodulet, således at det kun er landingsmodulet, der vender tilbage til Jorden. Kilde: Danmarks Tekniske Museum.