Ansatte om ansøgninger: Vi har ikke tænkt på vores persondata

EU’s nye persondataforordning får virksomhederne til at stramme op på håndteringen af ansøgninger. Det er nu ikke nødvendigvis noget, medarbejderne går så højt op i.

Coolshops hovedkvarter i Nørresundby har 120 ansatte. (Foto: © Uffe Bregendahl, dr)

Hurtig vækst og masser af nye ansættelser har været en del af virkeligheden i netbutikken Coolshop med dansk hovedsæde i Nørresundby. Medarbejderne er ansat ”hulter til bulter”, og ansøgninger er kommet ind via alle mulige forskellige kanaler. Og gemt og delt, hvis der senere skulle dukke en oplagt stilling op til en egnet kandidat i bunken.

EU’s nye persondataforordning og dens trusler om store bøder har fået Coolshop og andre virksomheder til at stramme op på procedurerne. Reaktionerne fra medarbejderne er blandede.

Lagerchefen: Fik job via gammel skolekammerat

Lagerchef Jesper Lynge, Coolshop (Foto: © Uffe Bregendahl, dr)

Lagerchef Jesper Lynge begyndte i Coolshop for seks år siden.

- Jeg gik engang på skole med en, der sidder i returafdelingen herinde. Jeg spurgte, om ikke han havde et eller andet til mig. Og så gik det stærkt derfra. Jeg kom til samtale og fik sendt en mail med mit info. Og så står jeg her i dag.

Jesper Lynge har aldrig skænket det en tanke, at hans ansøgning og CV indeholder personoplysninger.

- På ingen måde. Det er jo lidt sådan, det altid har været. At ens navn og adresse og personnummer og mail og telefonnummer skal være en del af det, så de kan få fat i én. Så det er ikke noget, jeg overhovedet har tænkt over, at det skulle være farligt på nogen måde.

I dag er Jesper Lynge selv med til at ansætte folk på lageret. Men mails med ansøgninger blivet slettet.

- Jeg må ikke længere tage imod emails. Det skal henvises til vores nye system og køre den vej. Så det er blevet en lille smule mere omstændeligt, end det var dengang.

Jesper Lynge er med på, at han risikerer at møde det samme, hvis han på et tidspunkt vil søge job et andet sted.

- I første omgang tror jeg faktisk, jeg vil blive en lille smule irriteret over at skulle bruge alle de her fancy måder. Jeg ville på gammeldags maner nok hellere sende en mail med mit CV og min ansøgning vedhæftet. Men det er jo sådan, det er. Og det må man vænne sig til.

Marketingassistenten: Jeg har altid troet på, at de behandlede mine data ordentligt

Marketingassistent Maja Lyng Sørensen, Coolshop (Foto: © Uffe Bregendahl, dr)

Marketingsassistent Maja Lyng Sørensen har været i Coolshop i knapt et år. Hun faldt i snak med en ansat ved en messe, mens hun selv stadig gik på universitetet.

- Og så sendte jeg ham en mail, fortæller hun.

Resultatet blev en praktikplads, som efterfølgende endte med et jobtilbud. Maja Lyng Sørensen tænkte ikke på, om hendes mail og oplysninger blev delt med andre.

- Overhovedet ikke. Jeg har en eller anden tiltro til, at de behandler mine data, som de skal. Jeg har ikke været inde og tjekke det overhovedet.

Efter al snakken om den nye persondataforordning vil hun formentlig være mere opmærksom på det fremover. Nogle af oplysningerne i ansøgninger betragter hun dog som ret banale.

- Altså der kommer jo til at stå mit navn og min adresse. Men hvis man kender mit navn, kan man jo også slå op på Krak, hvor jeg bor. Så det er ikke fordi, det er hemmelige oplysninger, der er gemt. Jeg tror ikke, jeg er så bange for det, siger Maja Lyng Sørensen.

Til gengæld kan selve dét, at man søger et andet job, godt være en kilden oplysning i forhold til den nuværende arbejdsgiver.

- Det kan jeg godt forestille mig. Hvis man sad i et job og søgte et andet. Og de ikke var klar over, at man søgte væk, og det kom ud og ligge. Så ville man jo kunne komme i problemer i ens nuværende virksomhed. Så det kunne være okay, at de passede lidt på de oplysninger, mener hun.

Bogholderen: Jeg kan stadig anbefale venner at søge job her

Bogholder Lea Kronborg, Coolshop (Foto: © Uffe Bregendahl, dr)

Bogholder Lea Kronborg har været i Coolshop i tre år til august. Hun kom ind takket være et rekrutteringsbureau, som kontaktede hende via LinkedIn.

- De bad om mit CV. Det fik de, og så kom jeg til samtale, fortæller hun.

Hun spekulerede ikke over, hvem der fik hendes CV og andre oplysninger at se, og hvor meget det cyklede rundt på kryds og tværs.

- Dengang gjorde jeg ikke. Men det giver jo mere mening i dag, hvor der er blevet så meget opmærksomhed omkring GDPR. Og jeg betragter de ting, der står i ansøgninger og CV som personfølsomt. Der står jo både fritidsinteresser, hvor jeg har været tidligere, cpr-nummer, adresse og telefonnummer i en stor kombination.

En del af de ansatte i Coolshop er kommet ind via anbefalinger fra eksisterende medarbejdere. Og når man som Lea Kronborg er ”rigtig, rigtig glad” for arbejdspladsen, er tanken nærliggende. Hun mener også stadig, at det kan lade sig gøre.

- Det kan det sagtens. Men så må de jo bruge den metode, der nu er til at søge jobbet. Man kan sagtens tage en snak, inden man sender sine papirer og sine oplysninger. Og så kan oplysningerne gå den rigtige vej gennem de systemer, der nu er sat op til det, siger hun.