Antallet af falske webshops er steget: Pas på Black Friday-fusk på nettet

Du kan særligt blive snydt af kopihjemmesider, der ligner ægte webshops.

I bunden af artiklen finder du tricks til, hvordan du kan gennemskue, om en webshop er ægte eller falsk. (Foto: © RAMON VAN FLYMEN, Ritzau Scanpix)

Er dit dankort klar til at blive rødglødende, når vi rammer i morgen?

Black week er i fuld gang, og den store tilbudsuge slutter med et brag i morgen, hvor der er Black Friday. Butikker og webshops kommer mange steder til at bugne af tilbud.

Men hvis du handler over nettet, skal du være ekstra opmærksom, før du fylder kurven med varer.

IT-kriminelle vil gerne udnytte, at du er på jagt efter gode tilbud.

Sådan lyder advarslen fra Digitaliseringsstyrelsen i forbindelse med den store shoppedag.

- Kunderne er forberedt på at bruge mange penge og handle hurtigt. Man når måske ikke lige at tænke sig om. Det er gode forhold for de kriminelle - derfor er der ekstra stor risiko for at blive snydt lige nu, siger Jens Myrup Pedersen, der er professor i cybersikkerhed ved Aalborg Universitet.

Det er dog ikke kun på Black Friday og Cyber Monday, at du skal være særlig opmærksom, når du handler på nettet. Der kommer mere og mere svindel på nettet.

En opgørelse fra Digitaliseringsstyrelsen viser blandt andet, at mere end 200.000 falske webbutikker sidste år blev anmeldt som svindelsider. Det er en stigning på mere end 25 procent i forhold til i 2019.

Falske sider efterligner webshops

Internetsvindlerne gør især brug af ét trick, der kan være svært at gennemskue. De kopierer populære webshops ned til mindste detalje, så den falske hjemmeside til forveksling ligner den ægte webshop.

Når du kommer ind på en hjemmeside og starter din shopping, kan det derfor være en god idé at tjekke hjemmesidens webadresse.

De falske sider kan have en webadresse, der ligner den originale webshop, men hvor et enkelt bogstav kan være anderledes i linket.

- På den måde får kriminelle folk til at bruge penge i webshoppen, fordi de tror, den er ægte. Det kan betyde, at du aldrig får din vare, men de trækker pengene fra din konto, eller du får en kopivare i dårlig kvalitet, siger Jens Myrup Pedersen.

Mange danske webshops har e-mærket, der står for sikker nethandel. Men det lille ikon kan de IT-kriminelle også kopiere.

Der er dog hjælp at hente her.

- Du kan slå den danske webshop op på listen over e-mærkede hjemmesider. På den måde kan du dobbelttjekke, om siden er ægte. Det er noget af det smarteste, du kan gøre for at være sikker, siger han.

IT-kriminalitet er fuldtidsarbejde

Det er vigtigt, at du ser dig for og har is i maven, når du skal shoppe på nettet - især under Black Friday eller Cyber Monday.

- De IT-kriminelle ved, at der kan være fart på disse dage. Der kan være et begrænset antal varer eller en nedtæller, der presser dig til at handle hurtigere, hvis du vil have det gode tilbud, siger Jens Myrup Pedersen og fortsætter:

- Det vigtigste er, at du ikke går i panik. Orienter dig på hjemmesiden. Ser det rigtigt ud? Dobbelttjek betalingen og firmaet, der står til at få betalingen. Er alt korrekt?

Internetsvindlerne er udspekulerede og håber på, at du overser noget i farten.

- De ved, hvilke mekanismer der virker, og det udnytter de. De holder derfor også skarpt øje med, hvordan folk reagerer på deres svindel, og hvilke metoder der virker, siger Jens Myrup Pedersen.

Han fortæller, at når IT-kriminelle opretter falske hjemmesider, kan de holde øje med, hvordan de intetanende kunder bruger siden.

Hvis svindlerne kan se, at mange kunder lukker siden et bestemt sted i købet, fordi de opdager svindlen, vil de kriminelle ændre sidens opbygning.

- Det er organiseret kriminalitet, som mange mennesker lever af og har som et fuldtidsarbejde. Derfor bliver der brugt tid, penge og energi på at lave deres svindel så troværdigt som muligt, siger Jens Myrup Pedersen.

Kriminelle bruger hele tiden nye metoder

Der kommer nye metoder, som internetsvindlerne bruger i jagten på at snyde dig.

Det kan derfor være en god idé ikke at følge hvem som helst på sociale medier - og ikke lade alle og enhver følge dig.

- Vi har set i de senere år på sociale medier, at IT-kriminelle vil have følgere til forskellige falske profiler. Herigennem kan de sprede information om deres hjemmeside, hvor de kan lokke folk til, siger Jens Myrup Pedersen og fortsætter:

- Med sociale medier er der en længere tidshorisont med svindlen. De prøver at interagere med dig, så de kan tagge dig i indhold og derigennem få spredt deres budskab om deres svindelhjemmeside til endnu flere mennesker, så endnu flere falder i fælden, siger han.