Apple erkender sikkerhedsbrist: Din iPhone kunne lytte med, uden du vidste det

En funktion i Facetime har givet uvedkommende adgang til både mikrofon og kamera.

Uden større besvær kunne brugere af Facetime lytte med på andre iPhone-telefoner, selvom deres opkald ikke blev besvaret. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

Det burde ikke kunne ske, men gjorde det alligevel.

Apples videosamtalefunktion Facetime viste sig i går at have en alvorlig sikkerhedsbrist, der gjorde, at ens iPhone kunne lytte med, selvom man ikke havde aktiveret den.

Det viste sig nemlig, at en iPhone-bruger kunne ringe til en anden iPhone via Facetime, og hvis vedkommende ikke besvarede opkaldet, åbnede det muligheden for at lytte med på telefonens mikrofon alligevel.

Twitter-brugeren @BmManski viser, hvordan man udnyttede bristen i Facetime.

Bristen fik med det samme Apple til at reagere, efter den blev afsløret af hjemmesiden 9to5mac.com.

- Vi er blevet opmærksomme på problemet, og har identificeret en løsning, der vil blive offentliggjort i en softwareopdatering senere på ugen, lød det i går i en meddelelse.

Fejlen lå i Facetimes gruppesamtalefunktion, og Apple har derfor slået den funktion fra, skriver New York Times.

En pinlig sag for Apple

DR’s tech-korrespondent Carsten Nielsen kalder det en pinlig sag for Apple, der er en af verdens største tech-virksomheder.

- De vil gerne slå sig op på at være noget, der virker elegant, og det gør det her ikke. Tværtimod er det ret uelegant. Det er ikke særlig godt kodet, og det er ikke blevet testet godt nok, så det er med et andet ord ’en ommer’, siger han.

Netop det faktum, at der tydeligvis er tale om en fejl og ikke et forsøg på at undergrave brugernes privatliv, taler til Apples fordel.

- Man får trods alt en advarsel, fordi Facetime ringer, så man er ikke i tvivl om, at din telefon vil dig noget. Men det kan selvfølgelig skabe pinlige situationer, hvor man siger: ”Nu ringer den stodder igen”, og så kan vedkommende høre det, siger Carsten Nielsen.

Har drillet de andre

For Apple er sikkerhedsbristen også en streg i regningen, fordi selskabet tidligere har sendt stikpiller af sted mod Facebook og Google, der er blevet kritiseret for ikke at værne om brugernes privatliv.

Det store banner, som Apple fik hængt forud for en stor teknologimesse i Las Vegas tidligere i starten af året. Budskabet var klart: Apple værner om brugernes sikkerhed - i modsætning til visse andre tech-virksomheder. (Foto: GLENN CHAPMAN © AFP or licensors)

Senest i begyndelsen af året forud for en stor teknologimesse i Las Vegas, hvor Apple fik svøbt en bygning i et banner med teksten ’What happens on your iPhone, stays on your iPhone’ og en henvisning til selskabets privatlivspolitik.

- Det er noget, de andre kan hive frem og drille Apple med, at de heller ikke er ufejlbarlige og kan kludre i det.

- Men det er trods alt ikke en sag på linje med Amazons hjemmehøjttalere, der lyttede med i stuen, forklarer tech-korrespondenten.

Ifølge mediet 9to5mac.com er sikkerhedsbristen på alle iPhone-styreystemer fra iOS 12.1 og frem.

Facebook
Twitter