Apple fjerner 25.000 apps fra det kinesiske marked

Efter pres fra de kinesiske internet-myndigheder har Apple fjernet, hvad der svarer til to procent af alle apps i den kinesiske app-butik.

Den kinesiske regering styrer internettet stramt, og det har Apple endnu engang fået at føle. (Foto: ALY SONG © Scanpix)

Tech-giganten Apple gør som regel meget ud af at fortælle, at den ikke er som de andre tech-virksomheder.

Apple går op i menneskerettigheder og overvåger ikke sine kunder. Især det sidste bliver virksomheden jævnligt hyldet for.

Men Apples insisteren på at fremstå god og retfærdig har fået et par ridser i lakken de seneste år i takt med, at virksomheden har bevæget sig længere og længere ind på det kinesiske marked. For det betyder, at Apple skal gå med på det kinesiske styres stramme regler for internetcensur.

Apple bøjer sig efter kritik

Det seneste eksempel på det er, at Apple efter sigende har fjernet 25.000 gambling-apps fra virksomhedens kinesiske app-butik, skriver The Verge. Det svarer til omtrent to procent af alle apps i Apples kinesiske økosystem.

Det træk overrasker ikke Casper Wichmann, ekspert i digitale platforme i Kina og koordinator for Kina-tænketanken thinkchina.dk.

- Det er censur, men det er i tråd med, hvad Apple ellers har gjort. De har tidligere fjernet apps, der har indhold, som kommunistpartiet ikke bryder sig om. Det sker også i Vesten, hvis myndighederne finder apps med ulovligt indhold, siger han.

Af de 25.000 apps er størstedelen gambling-apps, som er ulovlige i Kina. De er blevet fjernet efter, at kinesiske statsmedier har kritiseret Apple for at have den slags i sin app-butik.

Apple har anerkendt at have fjernet de mange apps, og siger til Bloomberg, at virksomheden blot følger de kinesiske love.

Regeringen er i absolut kontrol

Den kinesiske regering har tidligere tvunget Apple og andre til at fjerne VPN-tjenester, der kan sløre, hvad du søger efter på nettet.

- Apple prøver at gøre sig gode venner med den kinesiske regering. Det er deres strategi for at komme ind på det kinesiske marked, siger Casper Wichmann.

Og det er velkendt, at det kinesiske kommunistparti forsøger at styre al internetindhold med en iskold jernnæve.

De seneste uger er der gået rygter om, at en anden af de store tech-giganter også søger mod Kina: Google vil tilbage efter at være blevet smidt ud i 2010, fordi tjenesten nægtede at censurere. Men søgemaskine-giganten har ændret holdning.

Et hemmeligt udviklingsprojekt har efter sigende barslet med en særlig censureret søgemaskine, som er klar til det kinesiske marked. Virksomhedens egne ansatte protesterer dog i tusindvis mod den udvikling.