Apple-ur med indbygget mobilnet kommer til Danmark

Snart kan du ringe og streame musik helt uden at have din telefon med dig. Men kun et teleselskab understøtter Apples ur med indbygget netforbindelse.

Godt otte måneder efter at Apple først lancerede et ur med indbygget SIM-kort, kommer det til Danmark. Men kun et mobilselskab understøtter teknologien, (© Apple)

Når techgiganterne sender nye gadgets på markedet, er der ofte en række produkter, som ikke umiddelbart kommer til Danmark.

Det gælder både hardware fra Google, Microsoft, Amazon og Apple.

For eksempel lancerede Apple sidste år et Apple-ur med indbygget SIM-kort og 4G-forbindelse, uden atgadget-hungrende danskerne fik chancen for at få fingre i produkterne.

Men her næsten otte måneder senere får uret - med det knap så mundrette navn ‘Apple Watch Series 3 GPS + cellular’ - så endelig debut i Danmark.

Dog skal en række betingelser være opfyldt, før du kan streame musik, foretage telefonopkald og sende beskeder uden at have din telefon med på farten.

Kun mobilselskabet 3 understøtter uret

Først og fremmest skal man have en iPhone 6 eller nyere, og samtidig skal man have mobilabonnement hos teleselskabet 3, som er det eneste mobilselskab, der i første omgang understøtter uret.

Telefonnummeret på uret vil være det samme som på telefonen, men alligevel skal man betale ekstra for at kunne bruge det. 30 kroner om måneden kræver 3 for at give uret mulighed for at forbinde direkte til mobilnettet, og så kan du endda kun bruge det i Danmark.

Vil du streame musik fra uret, skal du tilmed abonnere på Apple Music, som er den eneste musikstreaming-tjeneste, der kan bruges i øjeblikket.

Og er det så det værd? Tja, det afhænger jo af, hvad ens behov er.

De fleste har telefonen med sig

De fleste, der kunne finde på at gå med smart-ur, vil formentlig sjældent gå ud af døren uden at have telefonen med og kan derfor nemt klare sig med et ur uden SIM-kort.

Men er man ofte ude at løbe, går i fitness eller svømmer, kan det måske give fin mening at efterlade telefonen og stadig have mulighed for at komme i kontakt med omverdenen.

Dog skal man være opmærksom på, at hvis man bruger uret til at foretage telefonopkald uden telefonen, så sluger uret batteri i et særdeles hidsigt tempo. Dette var et af de gemmegående temaer i sidste års anmeldelser af uret i de amerikanske medier, hvor netop den korte batteritid, når uret blev brugt på egen hånd, var en generel anke.

Du kan kun tale en time i ur-telefon på en opladning

Ifølge Apples egne specifikationer kan du kun tale i ur-telefonen (eller hvad man nu skal kalde det) i lige over en time, før Apple Watch-batteriet er tømt. Dog er det i virkelighedens verden nok ikke ret ofte, man vil bruge uret til andet end en kort samtale, når man er væk fra sin telefon.

Streamer man musik direkte via uret, siger Apple, at det kan afspille 5 timers radio eller 7 timers musik.

Bruger man uret til at træne, hvor GPS’en er i brug, og man samtidig streamer musik, kan det ifølge Apple klare op til 3 timer, før du må finde opladeren frem.

Det står i skærende kontrast til, når uret er forbundet til telefonen. Her kan man forvente 18 timers brug, selv hvis man bruger uret meget. Dog vil telefonopkald via uret stadig dræne batteriet hurtigt, selvom det er forbundet til telefonen.

eSIM-kort er stadig i sin spæde start

Apple er ikke det eneste firma, der laver et ur med et indbygget SIM-kort - det der også kaldes et eSIM.

Fx kommer Samsung Gear S3 og Huawei Watch 2 ligeledes i en udgave med indbygget SIM-kort. Dog understøttes ingen af disse ure endnu af de danske mobilselskaber.

Et eSIM gør det i princippet muligt at skifte teleselskab fra det ene øjeblik til det andet, fordi det blot er en indstilling, der skal ændres, og der ikke er noget fysisk kort, der skal skiftes. Men jo altså ikke før, der er flere selskaber, som tilbyder et abonnement, der kan bruges på enheder med eSIM.

DR har været i kontakt med de tre andre dominerende teleselskaber i Danmark - Telia, YouSee og Telenor - men ingen af selskaberne kan på nuværende tidspunkt sige noget præcist om, hvornår de kommer til at sælge abonnementer, der understøtter ure og andre devices med eSIM-kort, men de arbejder alle på det.

Enheder med indbygget eSIM er stadig i sin spæde start, men vil blive mere almindelige i en nær fremtid. Allerede nu har de nyeste Google Pixel 2-telefoner, Microsofts computer Surface Pro LTE og flere af Apples iPad Pro-modeller også et eSIM indbygget.

Facebook
Twitter