Apples nye ur vil spotte corona

Uret kommer med iltmåler - og det er ikke så tosset en idé, mener overlæge.

Apple er ikke den første producent, der tilføjer iltmåler til et smartur, men er til gengæld langt den største producent af smarture. (© Apple)

Da smartwatches så dagens lys for snart fem år siden, troede de fleste, at det skulle udfylde behovet for at tage telefonen op af lommen.

Bilen skulle åbnes med uret, beskeder skulle besvares med uret, ubelejlige opkald fra svigermor skulle klares med uret, ligesom soveværelseslyset skulle tændes med uret.

Men nu står det mere og mere klart, at det er noget helt andet, vi bruger de smarte ure til.

Vi vil måle og veje vores sundhed og performance i det daglige, og derfor er urene de seneste år blevet fodret med skridttællere, pulsmålere og EKG-målere.

- Techproducenterne får data ind og kan se, hvad folk reelt bruger uret til. Og de har set, at der reelt set kun er én need-to-have-funktion på de her smartwatches, og det er - udover notifikationer – health-funktionen, siger chefredaktør på Magasinet Input, Torben Vognsen.

Sundhed var da også i fokus, da Apple i går lancerede sjette version af deres smartwatch.

Og særligt én ny funktion har vakt opsigt: Apples nye smartur kan måle iltniveauet i dit blod, og det skulle - ifølge Apples storanlagte videopræsentation - kunne hjælpe med at spotte corona.

Forsker: Iltmåling kan forudsige COVID-19

Og det er faktisk ikke helt dumt, mener Christian S. Meyhoff, der er overlæge på anæstesiafdelingen på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital.

Han forsker i øjeblikket på et projekt, hvor blandt andet coronapatienter bliver fjern-overvåget hjemmefra for at slippe for at ligge på hospitalet.

- Meget af coronasygdommen handler om, at lungerne bliver dårligere til at optage ilt. Jo mere alvorlig påvirkning man har, jo mindre ilt har man i det såkaldt perifere blod. Det er et af de allervigtigste tegn på corona: at man har lav iltning.

Apple holder sig ikke tilbage med at kalde deres ur for en 'revolution'. Måske mindre kan gøre det. (© Apple)

Han har ikke testet Apples ur - det er ikke udkommet endnu - men idéen med at kunne måle iltniveau er god, for det kan give folk en tidlig indikation på, at de har covid-19.

- Coronapatienter kan ofte synes, at de klarer det godt, og at det føles som en almindelig influenza. Men iltniveauet vil være meget lavt, hvis man har sygdommen, siger han.

Billig iltmåler kan gøre præcis det samme

En normal iltmætning skal ifølge overlægen ligge på 94-98 procent, mens det for eksempelvis svært overvægtige eller folk med rygelunger er på omkring 88-92 procent.

Appleuret vil kunne måle din iltmætning i baggrunden, og er tallet lavere end de anbefalede værdier, kan det være en indikation på, at du har sygdommen:

- Det ville blive taget serøst, hvis man ringede ind til akuttelefonen eller lægen og sagde, at man havde en lav iltmætning. Ligesom hvis du ringer og siger, at du har 39 i feber. Det vil blive lagt sammen med, hvordan du ellers har det.

Det er dog nødvendigt at blive tjekket af en læge i så fald. Og så må det selvfølgelig aldrig stå i vejen for de velkendte coronaråd, siger han:

- Du kan ikke bruge ét enkelt tal til at holde styr på din sundhed, og det kan ikke bruges til at mindske coronapandemien.

De klassiske iltmålere, der måler niveauet via din finger og ikke håndleddet, kan i øvrigt fås ned til få hundrede kroner på blandt andet apoteker. Noget billigere end Apples nye ur, der koster fra 3.300 kr.

Apple æder alle de andre

Apple er slet ikke de første til at give uret iltmåling-kapabiliteter - flere af Garmins ure kan eksempelvis det samme.

Men når det kommer til de smarte ure, er Apple bare meget, meget større, siger Torben Vognsen:

- Apple laver flere penge på Apple Watch end hele den schweiziske urproduktion. Nu har de endda lavet en SE-version, der er billigere. De vil have fat i her og fru sovs, som gerne vil have alle funktionerne til billigere penge.

Han regner dog ikke med, at Apple kan lokke de mest ambitiøse sportsudøvere væk fra Garmins ure.

Billigere forsikring betalt med dine sundhedsdata?

Netop Garmin kom senest i vælten, da selskabet blev udsat for et ransomware-angreb, der satte sportsudøveres ure helt i stå og muligvis har kostet dem et tocifret millionbeløb i løsesum.

Og privatlivsforkæmpere har da også påpeget, at sundhedsdata kan blive endda meget attraktive data at få fingrene i for andre end dig selv.

Eksempelvis har der i USA været spekuleret i, at forsikringsselskaber kunne være interesserede i at give dig en billigere præmie på din sundhedsforsikring - hvis du altså deler sundhedsdata fra uret, der viser, at du er sund og rask og går de anbefalede antal skridt.

Og så har vi ikke talt om risikoen for, at sundhedsdataen slet og ret bliver hacket.

Torben Vognsen kan dog ikke se, at urene skulle udgøre en større risiko end mobilen selv:

- Uret gør hverken fra eller til, hvad angår det privatlivsmæssige. Jeg ville ikke være mere bekymret for at gå med min smartwatch end ved at bruge Google Maps på telefonen.

- Apple er for eksempel meget nidkære om deres 'privacy'. Alle producenterne er hunderædde for at blive hacket, så de gør alt hvad de kan for at sikre, at det ikke sker, siger han.

Sundhedsmålinger kan tage overhånd

Til gengæld mener han, at smartursproducenterne snart kan ramme et andet problem, nemlig at folk snart er mætte af sundhedsfunktionaliteter på urene.

- De kan ikke blive ved. Der må komme en form for barriere, siger Torben Vognsen og tilføjer, at den næste funktionalitet, der står på urproducenternes ønskeliste, er evnen til at måle blodsukkerniveauet:

- Det ville være revolutionerende, siger han.

Christian S. Meyhoff mener da også, at det er værd at tænke over, om vi overhovedet bliver gladere og sundere af at kunne måle vores krops velbefindende 24/7 via et ur på vores arm.

- Jo mere, man screener efter noget, jo flere falske positiver finder du. Så får du noget, der ender med bekymring, siger han og tilføjer:

- Heldigvis er der flere af techproducenterne, der arbejder på mere avancerede løsninger. Det vil kunne reducere falske alarmer og unødig bekymring.