Som kompetent surfer på sociale medier er jeg godt klar over, at Facebook følger grundigt med i, hvad jeg laver på internettet.
Når jeg ikke betaler, er jeg selv produktet.
Derfor prøver jeg også at forsvare mig mod de lange øjne fra Silicon Valley.
Jeg blokerer så mange reklamer, jeg kan komme til. Jeg takker nej til cookies, når jeg kan få lov. Og jeg holder mig helst til en søgemaskine, der ikke husker så godt som Google.
Og jeg er ikke den eneste, der er opmærksom på, hvilke firmaer der prøver at få fat på mit data.
Online-sikkerhed har fået stadig større opmærksomhed, efterhånden som det går op for os, at de der reklamer i vores feed rammer os bedre, end hvad der burde kunne lade sig gøre.
Den stigende opmærksomhed har fået Facebook til at øge mulighederne for, at alle os lystige brugere har kontrol over vores data.
I lyset af den indsats lancerede Facebook i januar et værktøj, der giver indblik i og en smule kontrol over vores såkaldte 'Off-Facebook data' – altså de informationer om os, som bliver sendt til Facebook fra apps og websider, som ikke er Facebooks egne.
Ifølge Jesper Lund, der er formand for it-politisk forening og ved en masse om privatliv på nettet, giver det nye værktøj værdifuld viden til os, der ikke normalt nørder i, hvem der følger efter os på internettet.
- Den nye funktion fortæller, hvilke apps og websider der sladrer mest til Facebook. Det er ikke oplysninger, man almindeligvis er klar over, medmindre du selv kigger efter Facebooks sporingselementer. Og de apps og websider, der ligger højst hos dig, vil nok afspejle, hvordan du bruger internettet, siger han.
Jeg vil gerne vide, hvilke af mine internetvaner der råber højest. Og måske kunne jeg også godt overveje skifte mine apps ud, hvis der er nogle af dem, jeg bruger, som sladrer mere, end de burde.
Derfor downloader jeg alle mine Off-Facebook data og går dem igennem én for én.
Min egen top tre data-sladrehanke
Min side med Off-Facebook data er en liste på 90 apps og websider, der har delt noget om mig.
Listen er i mit tilfælde præget af rigtig mange medier og internetbutikker. De fleste har mellem én og fem gange sendt noget til Facebook.
Og så er der enkelte apps, som ser ud til at være gået helt amok med at fortælle Facebook, hvad jeg laver hos dem.
Nederst i min top tre er Euroman.dk, der 84 gange har fortalt Facebook, at jeg har læst en artikel hos dem.
Dernæst kommer appen Wunderlist, som jeg primært bruger til min indkøbsliste. Wunderlist har sendt 125 pakker med uspecificeret data til Facebook siden juli sidste år.
I toppen af listen troner Tinder.
Datingappen har sladret til Facebook 799 gange over det sidste halve år. Hvis blot jeg åbner Tinder på min telefon, får Facebook det at vide. Derudover ser det ud til, at den fortæller Facebook, hvordan jeg har reageret over for reklamer i appen.
Data om mit datingliv er super værdifuldt
Det høje tal chokerer mig.
Jeg synes ikke ligefrem, jeg er monsterbruger af Tinder, selvom swipe-manien godt kan ramme en gang i mellem.
Men måske behøver jeg ikke være bekymret for Tinders høje antal delinger.
Det fortæller Louise Barkhuus, der er lektor og forsker i privatliv på sociale medier ved IT-Universitetet i København.
Hun fortæller, at selve mængden af datasæt kan være mere eller mindre tilfældigt. Så Tinder er derfor ikke nødvendigvis en større skurk end de andre. Til gengæld kan noget data være mere værd for Facebook end andet.
Og for eksempel er viden om min Tinder-brug meget mere værd end viden om min brug af dr.dk.
- Det er lige meget, at man har besøgt dr.dk. Det er et ret generelt sted. Men når Facebook begynder at vide noget om steder, der er lidt mere personlige som sundhedssider eller datingsider, så siger det noget om ens situation på et meget personligt plan, siger Louise Barkhus og fortsætter:
- Det er super værdifuldt, fordi det siger en meget personlig ting om dig. Også selvom der måske er ligeså mange, der har Tinder installeret på deres telefon, som der er brugere på dr.dk, siger Louise Barkhuus.
Et andet eksempel på apps, der er fyldt med værdifuld, personlig information, er sundhedsapps, der hjælper tusindvis af kvinder med at holde styr på deres menstruationscyklus.
De samler viden om helbred, seksualliv, humør og meget mere.
I september sidste år kom det frem, at flere af disse apps delte den viden med Facebook.
Apps, jeg bruger kort tid, kan score højt
Det kan altså være meget nyttigt for Facebook at vide, at jeg har en datingapp som Tinder installeret på min telefon, og at jeg stadig bruger den.
Imidlertid mener Louise Barkhuus, at jeg skal ignorere chokket over det skræmmende høje tal.
Hun forklarer, at de 799 datapakker formentlig skyldes, at Tinder er en app, der lægger op til såkaldt mikrobrug. Det vil sige, at man kun bruger appen i kort tid, før man lukker den ned igen.
- Du skal ikke tage det så tungt, for det er jo bare hver gang, du har åbnet den. Og da Tinder orienterer sig mod mikrobrug, så får du bare rigtig mange hits på den, siger Louise Barkhuus.
Dét er en betragtning, jeg kan genkende.
Ofte åbner jeg endda kun appen for at slippe af med det røde mærke på appikonet, der kommer, når jeg har fået et nyt match, jeg nok alligevel aldrig får skrevet til.
Svært at sige, hvad Facebook bruger oplysninger til
Facebook ved blandt andet, at jeg swiper rundt på Tinder, at jeg bruger to do-lister, og at jeg af og til læser artikler på Euroman.dk. Men hvad kan de egentlig bruge den viden til?
Facebook skriver selv, at de med viden om for eksempel dine køb på en webbutik kan hjælpe butikken med at præsentere dig for tilbud fra butikken, så du vil handle der igen.
Ifølge Jesper Lund kan Facebook dog hurtigt skifte mening i forhold til, hvad de vil og ikke vil bruge deres viden om dig til.
- Med Facebook er det frygteligt svært at sige, hvad oplysningerne egentlig bliver brugt til. Da Facebook startede med at arbejde med data fra andre websider, sagde de, at de ikke ville blive brugt til målrettede reklamer. Men et par år senere skiftede de pludselig mening, siger han og fortsætter:
- De gemmer dataet i meget lang tid, så de senere kan finde det frem og bruge det til nye ting. Så alt er muligt, men Facebooks indtægter kommer jo først og fremmest fra reklamesalg, så brugen vil typisk have noget med målrettede reklamer at gøre enten på Facebook eller andre steder på internettet, siger han.
Resten af internettet er flettet sammen med Facebook
Jeg kan altså måske ikke helt regne med Facebooks forklaring om gode tilbud fra de webbutikker, jeg handler hos. Der kan i hvert fald være meget andet, som de kreative hoveder i Silicon Valley kan finde på.
På grund af den uigennemsigtighed vil jeg gerne skrue lidt ned for mine apps muligheder for at sladre om mig. For hverken Tinder eller Wunderlist har en butik med ting, de kan give mig gode tilbud på.
Så jeg fjerner de data, Facebook har på mig, og beder dem stoppe med at følge mig fremover.
Det vil nok give mig mere tilfældige reklamer, og så må jeg vente og se, om det vil fylde mit Facebook-feed med ligegyldigheder.
Spørger man Louise Barkhuus, vil jeg dog næppe kunne slippe for at Facebook kigger mig over skulderen, når jeg surfer på internettet.
Ifølge hende er internettet blevet så sammenflettet, at hun ikke ser de to som separate platforme.
- Når du er på Facebook, er du på internettet. Og når du er på internettet, er du stadig på Facebook. For når du er udenfor Facebook, så har de bestemt sig for at følge med. Og det net er ved at være så stort, at det næsten er umuligt at slippe ud af, siger hun.
Ifølge både Louise Barkhuus og Jesper Lund er den eneste udvej at slette min Facebook. Og det bliver nok ikke lige i dag.