Astronauter laver affald om til værktøj med særlig 3D-printer

Den Internationale Rumstation har fået en 3D-printer, der kun bruger skum og plastikposer til at printe alt fra værktøj til bestik.

Rumfartøjet Cygnus, da den ankommer til Den Internationale Rumstation. Med sig har Cygnus 3D-printeren Refabricator, der skal hjælpe astronauterne ombord på rumstationen. (© Nasa)

Når astronauterne er i kredsløb om Jorden på Den Internationale Rumstation, kaldet ISS, er det ærgerligt, hvis de står og mangler et vigtigt stykke værktøj.

Der kan nemlig gå flere måneder før en ny sending med ting kommer fra Jorden.

Men det problem er måske blevet løst nu.

I slutningen af november ankom rumfartøjet Cygnus nemlig med en ny varesending til ISS - og her var maskinen Refabricator ombord.

Refabricator er en 3D-printer, der kan printe alverdens redskaber. Det særlige er, at printeren er den første, der selv kan lave det materiale, som den skal bruge til at printe - og så kan den genbruge ting, der allerede er printet.

Forsiden af Refabricator. (Foto: Allison Porter © Tethers Unlimited)

Og den evne er vigtig, når man skal på missioner, der er endnu længere væk, end i kredsløb om Jorden.

- Vi kan erstatte mange ting, vi mangler, når vi er i kredsløb over Jorden. Vi får det bare leveret på en materiale-mission. Men når man er i det ydre rum, har man ikke den mulighed. Man skal derfor have evnen til at lave alle de dele, man kan få brug for, uden at have et stort lager af printer-materiale, siger Niki Werkheiser i en NASA-video om Refabricator.

Hun er NASA's In-Space Manufacturing Manager ved Marchall Space Flight Center.

Skum og poser bliver til bestik

3D-printeren er på størrelse med et mini-køleskab, og den kan derfor sagtens være på rumstationen, hvor pladsen helst skal udnyttes optimalt.

3D-printeren laver redskaberne i plastik, der kan printes af skum og plastikposer.

Der er masser af skum og plastikposer med sendingerne til ISS, og det kan astronauterne alligevel ikke bruge til noget.

Med den nye Refabricator behøver astronauterne derfor ikke opbevare ekstra printer-materiale, fordi de nu selv kan lave materialet af plastik-affaldet.

Forskere skal undersøge print

Efter et ophold på 81 dage forlod rumfartøjet Cygnus igen ISS og satte kurs mod Jorden. Rumfartøjet leverede cirka 3,3 ton livsvigtige forsyninger og videnskabeligt udstyr til ISS.

Refabricators mission slutter endeligt i marts 2019, hvor forskere vil have undersøgt det materiale, som Refabricaor har arbejdet med.

Det er nemlig Refabricators første tur i rummet, og det skal tjekkes, om materialet, som der genbruges til at printe, kan holde strukturen og bevare styrken.

Derfor skal der printes, genbruges og printes hele syv gange af det samme materiale på ISS, før forskerne kan undersøge tilstanden endeligt.

Facebook
Twitter