'Bemærkelsesværdig dårlig': Fem problemer, der svækker Smittestop

Selvom teknologien bag Smittestop er imponerende, har appen lille effekt.

Ekspert i biokompleksitet mener, vi bør bruge ressourcerne på 'repeteret massetestning' i stedet. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Smittestop virker. Mindst 573 personer har fundet ud af, at de havde corona på grund af appen.

Men den danske smitteopsporings-app kunne have fungeret en del bedre, end den gør i dag - og dermed være med til at optrevle markant flere smittekæder.

Smittestop har indtil videre kostet staten 36,4 millioner kroner, og flere nye opgaver i starten af det nye år vil sandsynligvis bringe prisen højere op.

Her er fem problemer, der kan være med til at forklare, hvorfor Smittestop ifølge en professor finder halvt så mange smittede som vores almindelige testsystem.

Og et par tips til, hvad du selv kan gøre for at få mere ud af appen.

1

Få testes positive efter Smittestop-alarm

Ifølge ekspert bliver halvt så mange testet positive efter en notifikation i Smittestop som de, der blot tager til test, når de har symptomer. (Foto: Niels Christian Vilmann © Scanpix)

Vi har bedt Kim Sneppen, professor i biokompleksitet ved Niels Bohr Institutet, kigge på, hvor meget Smittestop bidrager til optrevlingen af nye smittekæder.

Han har analyseret Sundheds- og Ældreministeriets tal fra appens lancering til uge 50.

De viser, at 23.056 danskere havde registreret sig positive med corona i Smittestop.

Det har betydet, at 36.505 mennesker har bestilt en test og angivet Smittestop-notifikation som testårsag.

Kun halvdelen svarer på, hvorfor de lader sig teste, hvilket betyder, tallet kan være højere i virkeligheden. 262 af disse personer er senere testet positive.

- Det er kun en positivprocent på 0.7 - cirka det halve af positivprocenten af alle prøver. Samtlige otte millioner prøver i Danmark har givet cirka 100.000 positive, siger han. Det svarer til en positivprocent på 1.25.

Kim Sneppen siger, at Smittestop "overordnet ikke har så meget effekt" og advokerer i stedet for gentagen massetestning.

2

'Langt fra nok bruger appen'

Under optimale forhold ville Smittestop fange én ud af 10, der testes positive, vurderer professor. (Foto: Emil Helms © Scanpix)

I et interview med Detektor, forklarede Lone Simonsen, epidemiolog og professor på Roskilde Universitet, at de 1,9 millioner, der indtil videre har hentet Smittestop, er "langt fra nok".

Vi skal op på mindst 3,4 millioner aktive brugere, før det 'batter noget'. Med så mange brugere vurderer Lone Simonsen, at Smittestop ville fange halveden af alle sande kontakter til de smittede.

Kim Sneppen har regnet på Smittestops nuværende effektivitet. Han er heller ikke imponeret:

- For hver inficeret har man kun fanget 0.011 sekundær inficeret, siger han med henblik på de 262, der er var testet positive efter en notifikation i Smittestop i uge 50.

Hvis man regner med, at det tal skal fordobles, fordi kun halvdelen har svaret på, hvorfor de bliver testet og derudover antager, at samtlige danskere brugte appen og havde den aktiv på telefonen, så ville tallet ende på 0.1, forklarer professoren.

Det betyder, at Smittestop optimalt kunne fange én smittet ud af 10, der testes positiv.

'Den maksimale danske effektivitet er bemærkelsesværdig dårlig,' lyder dommen fra Kim Sneppen.

I uge 52 viser opdaterede tal, at 573 er testet positive, efter de har fået en notifikation fra Smittestop. 37.772 brugere har meldt sig smittede i appen. Dermed er der sket en lille stigning i effektiviteten, siden eksperten så på tallene. Smittestop fanger nu 0.015 smittede per notifikation i appen.

3

Lyntest virker ikke med Smittestop

DR kunne mandag fortælle, at borgere, der er testet positive med en lyntest - for eksempel fra Falck, ikke kan registrere sig smittet i Smittestop. (Foto: Philip Davali © Scanpix)

Hvis du er en af de over tusind borgere, der søndag blev testet positiv med en lyntest, så kan du ikke registrere dig smittet i smitteopsporings-appen.

Sundheds- og Ældreministeriet er opmærksomme på problemet og siger, det er, fordi testsvar fra lyntest ikke indberettes til den danske mikrobiologidatabase, MiBa.

Du kan kun registrere dig positiv i Smittestop, hvis der ligger et positivt testsvar i databasen. Det har man valgt, da appen blev udviklet, så man ikke kan melde sig syg uden reelt at være det.

- Det forventes, at svar fra private test primo 2021 bliver registreret i MiBa, skriver ministeriet i et svar til DR.

Indtil for nyligt har myndighederne anbefalet at borgere, der er testet positive med en lyntest, lader sig teste igen med den mere præcise PCR-test.

Den anbefaling er dog trukket tilbage, men hvis du gerne vil kunne notificere dine nære kontakter i Smittestop, så er der lige nu ingen vej uden om den løsning.

4

Android-telefoner ramt af fejl i appen

Rasmus Rosted fik i et halvt år ingen beskeder i Smittestop. Indtil han i for nylig gik ind i appen. Siden har han fået tre. (Foto: Privatfoto. Grafik: Morten Fogde)

Hvis du har en Android-telefon, kan du have været ramt af en fejl, hvor Smittestop-appen ikke har notificeret brugerne om, at de har været i nærheden af en person, der er testet positiv.

Smittestop har nemlig ikke advaret Android-brugere om, at de har været tæt på en smittet, før de selv har åbnet appen.

DR har fået en række henvendelser om problemet, og på Googles Play Store handlede 26 ud af de seneste 40 anmeldelser i sidste uge om, at folk undrer sig over, at de ikke har fået en notifikation.

Firmaet bag, Netcompany, erkender problemet, og peger på, at det er en fejl fra mobilproducenternes side, der gør, at appen ikke regelmæssigt laver "eksponeringskontrol" i sundhedsmyndighedernes database.

Du kan sikre dig, at Smittestop tjekker regelmæssigt for eksponeringer ved at slå strømbesparende tilstand fra og tjekke dine sidste "Tjek for eksponering" i indstillinger.

Den 16. december udkom en opdatering til Smittestop på Android, der muligvis kan afhjælpe problemet. Sørg for at opdatere din app og tjekke den tit, hvis du bruger Android.

5

Smittestop virker ikke på gamle iPhones

Gamle iPhone-modeller helt ned til iPhone 5S forventes at kunne bruge Smittestop i starten af 2021. (Foto: Toru Hanai © Scanpix)

De ældre iPhones har ikke kunnet downloade Smittestop, siden appen kom ud i foråret, fordi producenten Apple ikke har gjort det muligt.

Men den 14. december udkom Apple med en softwareopdatering, der gjorde, at ældre telefoner som iPhone 5S og iPhone 6 kunne bruge den teknologi, der understøtter smitteopsporingsapps.

Smittestop skal nu opdateres for at kunne understøtte de ældre mobiltelefoner.

- Det forventes, at appen kommer til at virke på disse telefoner i starten af det nye år, skrev Sundheds- og Ældreministeriet sidste uge i en pressemeddelelse.

Især iPhone 6 er en populær telefon i Danmark, og brugere af denne mobil kan altså ikke installere Smittestop på deres telefon endnu.

Den nye opdatering, som forventes klar i starten af 2021, vil altså bidrage til, at flere danskere kan hjælpe smitteopsporingen.

Du kan i dag opdatere din gamle iPhone til iOS 12.5 og holde øje med App Store i starten af det nye år, hvis du vil have Smittestop på din iPhone 6 eller 5S.

Facebook
Twitter