Benno bygger diamantbelagte højtalere: God musik smadres af dårlig lyd

Alle detaljer er vigtige, når Benno Baun Meldgaard designer højtalere.

I det flade Vendsyssel nord for Aalborg holder højtalerproducenten Dantax Radio til i et klassisk erhvervsområde. Det er ikke til at se, men her produceres højtalere i millionklassen til kunder, der ikke kan nøjes med mindre.

Hos Dantax Radio arbejder Benno Baun Meldgaard som chefdesigner.

Han er vild med god lyd. Og heldigvis for det. For Benno Baun Meldgaard designer højtalere, der skal kunne gengive de mindste detaljer i musikken.

Med andre ord skal de give så god lyd, at man ikke kan høre højtaleren.

- Vores hjerner er enormt gode til at opfatte den forskel, der er i, hvornår lyden ankommer til hvert af vores ører. Og det er der, en god højtaler virkelig kan gøre en forskel, forklarer Benno Baun Meldgaard.

Diamantbelægning fra atomare sprøjtepistoler

For at kunne opnå den høje kvalitet, som Benno er ude efter, er hver detalje i højtaleren vigtig.

Hver eneste lille del skal være et mesterværk.

For eksempel højtalermembranen, som er den kegleformede fordybning, du ofte kan se vibrere. Det er den overflade, som sætter luften i svingninger og dermed får lyden til verden.

Højtalermembranen skal være så let og stiv som overhovedet muligt, fordi det gør vibrationen præcis.

På Bennos værksted bygger de membraner af både kulfiber og keramik. Og for at gøre de dyre højtalere ekstra præcise, sendes de til Teknologisk Institut, som lægger en fin belægning af diamantlignende kulstof på membranen.

Diamant er det hårdeste mineral, der findes i verden, og ved hjælp af en atomar sprøjtepistol kan kulstof-atomer spyttes på membranerne og få samme hårde struktur som ren diamant.

Det skaber den lette og stive membranoverflade, som Benno er ude efter.

Den bedste test er at lytte

Når membranerne har fået deres overfladebehandling, kan højtalerenhederne samles og testes. For Benno er det ikke nok at måle sig frem til den helt rigtige lyd.

Han vil også selv lytte til højtalerne. Det gør han i et lille lokale, der er særligt indrettet til formålet. Det imiterer nemlig en rimelig almindelig dagligstue med sofa, lænestol og bogreol.

- Jeg lukker altid øjnene, når jeg lytter, og fokuserer for eksempel på, hvad pianisten laver. Jo lettere det er at dele instrumenterne op, og jo mere troværdigt det står et fast sted i lydbilledet, desto bedre er det.

Se Benno fortælle om sit forhold til lyd i videoen herover.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk