Burde den ik' være skrottet? Derfor bruger du stadig den 65 år gamle fjernbetjening

Fjernbetjeningen blev opfundet i 1955. Der er ingen teknologi, som har slået den endnu.

Du sidder i sofaen og ser film med dine forældre. De to hovedpersoner varmer op til sex, og du griber instinktivt efter fjernbetjeningen for at få det til at stoppe.

Hvad end du har brug for at slukke hamrende hurtigt, zappe videre eller skrue ned for lyden, så er den trofaste fjernbetjening der altid til at sørge for, at du ikke skal rejse dig for fysisk at trykke på tv’et.

Og sådan har det faktisk været i mange år.

Den første trådløse fjernbetjening blev opfundet i 1955.

Men når man tænker på, hvor mange teknologiske vidundere, som i mellemtiden har set dagens lys, kan man undre sig over, hvorfor vi stadig skifter kanal, som dengang morfar var barn.

I fjernbetjeningens tilfælde er der dog en ualmindelig god grund til, at vi har brugt stort set den samme teknologi i så mange år.

Det fortæller Lars Bo Larsen, som forsker i bruger interaktion på Institut for Elektroniske Systemer på Aalborg Universitet.

- De ramte virkelig plet tilbage i 1950’erne. Det er næsten umuligt at hamle op med en teknologi, hvor man som bruger bare skal trykke på én knap for at få for eksempel én bestemt kanal. I fjernbetjeningens tilfælde ankom fremtiden allerede i 1955.

Virker, som den gjorde i 1955

For at finde ud af, hvordan fjernbetjeningen virker, skal vi ind på den anden side af knapperne.

Når du trykker på en knap, er din fjernbetjening indstillet til at sende et bestemt signal.

Hvis du for eksempel trykker på knappen med femtallet, sender fjernbetjeningen en slags morsekode eller lydsignal til tv’et som siger: Skift til kanal nummer fem.

Lige siden 1955 har fjernbetjeningerne brugt enten lydbølger eller lysbølger til at kommunikere med tv’et.

Uanset hvilken slags bølger, der er tale om, bruger fjernbetjeningen den samme, nemme opskrift.

Det fortæller Jan H. Mikkelsen, som er lektor ved Institut for Elektriske Systemer på Aalborg Universitet.

- Hver knap har en slags individuelt fingeraftryk, som sendes til dit tv, når du trykker på den. Det er en simpel og enormt effektiv måde at sende informationer på.

Også selvom der efterhånden er mange alternativer på markedet, mener Jan H. Mikkelsen.

- Der er mange nye og smarte funktioner, som for eksempel talestyring og muligheden for at bruge din mobiltelefon. Men lige nu er det ikke fikst nok til, at det for alvor kan true den klassiske fjernbetjening.

  • 1955: Zenith Flashmatic – den første trådløse fjernbetjening. Den lignede en pistol og brugte synligt lys, som skulle ramme bestemte felter på tv’et for enten at tænde, slukke eller skifte kanal. Som en del af markedsføringen brugte Zenith sloganet: ”Skyd de dumme reklamer væk”. Opfundet af Eugene Polley. (Foto: © Everett Collection/Shutterstock)
  • 1956: Zenith Space Command var den første fjernebetjening, som brugte lydbølger, som tv’et var indstillet til at opfange. En bestemt lydbølge kunne for eksempel betyde tænd/sluk, mens en anden lydbølge fortalte tv’et, at det var tid til at skifte kanal. Opfundet af Robert Adler.(Foto: Wikimedia Commons)
  • 1987: CL-9 CORE – den første universal-fjernbetjening, som kunne indstilles til at styre flere forskellige devices på én gang. Opfundet af Steve Wozniak, som også er en af stifterne bag Apple. Den blev taget dårligt imod, og blev solgt i relativt få eksemplarer. (Foto: Wikimedia Commons)
1 / 3

Netflix og YouTube gør livet surt for fjernbetjeningen

Når vi som forbrugere bliver vant til noget, holder vi ofte fast i det.

Alligevel risikerer fjernebetjening at presset presset på sin position i løbet af de næste 10-15 år, mener Lars Bo Larsen.

- De yngre generationer lever efter ’mobilen først’. Det betyder, at de som udgangspunkt er vant til at bruge deres mobiltelefon til stort set alt, og derfor tror jeg ikke, at de kommer til at få det samme forhold til den klassiske fjernbetjening.

Samtidig bliver streaming og on-demand mere og mere populært. Og her kommer fjernbetjeningen til kort, mener Lars Bo Larsen.

- Når du skal skrive navnet på en film på Netflix eller finde en video på YouTube, er det alt for besværligt at bruge fjernbetjeningen. Du skal trykke alt for mange gange. Det er meget lettere at bruge mobilens tastatur eller stemmestyring, så du bare kan sige højt, hvad du vil se.

Lars Bo Larsen er dog ikke klar til at lægge sin fjernbetjening i graven endnu.

- Konceptet og den grundlæggende teknologi holder stadigvæk 100 procent, så selvom fjernbetjeningen nok bliver vippet af pinden i fremtiden, så tror jeg der går mange, mange år, før den er helt væk.