Cambridge Analytica kan have "høstet" 41.820 danskeres facebook-profil

Tusindvis af danskere kan have delt data med det omstridte Cambridge Analytica.

Facebooks øverste chef, Mark Zuckerberg. (Foto: © STEPHEN LAM, Scanpix)

41.820 danske Facebook-brugere kan have delt data med analyseselskabet Cambridge Analytica i modstrid med Facebooks regler.

Det oplyser Facebook ifølge Ritzau.

Ifølge nyhedsbureauet har syv danske Facebook-brugere benyttet app'en "This Is Your Digital Life", der har givet adgang til både deres egne og deres kontakters oplysninger.

Det samlede potentielle antal brugere, der kan have fået delt deres data, når op på 41.820, skriver Ritzau.

Det betyder, at de syv danske brugere af appen har givet deres egne og deres venners profilinformationer til appen. Det kan dog ikke forklare, at næsten 42.000 danske profiler er havnet i appen, da hver af de syv brugere i så fald skulle have op mod 6.000 venner.

Det betyder derfor formentlig, at en stor del af danske profiler er blevet høstet ved at udenlandske facebook-venner har brugt "This Is Your Digital Life".

Dermed er der altså mange tusinde danskere, der kan være være iblandt de 87 millioner Facebook-brugere, som ifølge det sociale medie har fået deres data høstet af konsulentvirksomheden Cambridge Analytica.

I første omgang lød meldingen på 50 millioner personer, men det tal hævede Facebook i går aftes i et blogindlæg fra virksomhedens teknologichef, Mike Schroepfer.

Ifølge tidligere research-chef hos Cambridge Analytica, Christopher Wylie, blev den indsamlede data blandt andet brugt til at påvirke det amerikanske præsidentvalg.

Facebooks øverste chef, Mark Zuckerberg, er indkaldt til at vidne for den amerikanske kongres senere på måneden.