Coronasmitte.dk blokeret for danskere i udlandet: Rigspolitiet melder om cyberangreb

Politiets websider er blokeret for adgang fra lande uden for rigsfællesskabet og Tyskland.

(Arkivfoto) Fællesmyndighedernes hjemmeside coronasmitte.dk, hvis adresse her kan skimtes bag Nick Hækkerup, blev lanceret den 6. marts. (Foto: © Ida Guldbæk Arentsen, Scanpix)

Danskere i flere lande på tværs af kloden har i fem dage været afskåret fra at tilgå politiets informationssider på politi.dk og coronasmitte.dk.

En af dem er dansk-kroatiske Neel Rocco, der i lørdags forsøgte at få information om indrejse i Danmark, fordi hun gerne vil på sommerbesøg i Danmark med sin udenlandske mand.

- Jeg hørte, at Danmark havde ændret indrejsereglerne for sommerferien, så jeg gik straks ind på de to sider for at læse om reglerne. Men jeg kunne ikke komme ind. Serveren var nede, og der var lange svartider.

Efter at have forsøgt at indlæse siderne med information om Covid-19-epidemien helt frem til mandag 2. pinsedag, tog Neel Rocco kontakt til DR Nyheder.

- Det er jo fuldstændig absurd, at jeg ikke kan gå ind og få de oplysninger om indrejsereglerne, som jeg har brug for, når jeg sidder i udlandet. De er jo netop folk i udlandet, der har brug den information, siger hun.

Korrespondent: Det er uheldigt

DR Nyheders viden- og tech-korrespondent, Henrik Moltke, kalder det for uheldigt, hvis borgere i bestemte dele af verden ikke kan få adgang til oplysningssiderne.

- Rent sikkerhedsmæssigt er der ingen grund til det. Problemet kan være, at man har haft nogle denial of service-angreb, altså hvor en computer retter en hel masse henvendelser fra et bestemt geografisk område, og hvor man så lukker alle fra det sted ude.

- Det duer bare ikke, hvis der er borgere, der skal have information fra offentlige danske myndigheder. Så må man i stedet lave en fejlmeddelelse, der siger, at man ikke kan komme ind fra det land, så folk ved det.

Henrik Moltke har selv testet politiets hjemmesider med en såkaldt vpn-klient, der kan snyde den pågældende side til at tro, at den bliver kontaktet fra et andet land end det, der er tilfældet.

- Jeg kunne godt komme ind på Politi.dk fra for eksempel Sverige og Norge, mens jeg ikke kunne komme ind fra Makedonien, Serbien, Rusland, Kroatien, Mexico og Frankrig.

- Så jeg tror, der er en systemadministrator, der har sat det op og sagt, at man kun vil have henvendelser fra bestemte lande, siger han.

Politi klar til at ophæve blokering

Thomas Kristensen, pressechef i Rigspolitiet, bekræfter, at politiets sider har været utilgængelige fra en række lande i en håndfuld dage.

Det skyldes, at politiet har valgt at sætte en såkaldt geoblokering på siderne for at beskytte dem mod cyberangreb.

- Det er desværre sådan, at der er nogle, der synes det ville være festligt, hvis man kunne få politiets eller andre myndigheders sider til at gå ned, siger han.

Thomas Kristensen forklarer, at politiets it-folk overvåger belastningen på siderne og sætter ind, hvis den bliver mistænkeligt høj.

Det sker blandt andet ved såkaldte ddos-angreb, hvor man får en lang række computere over hele verden til at systematisk at angribe hjemmesiden for at overbelaste den.

- Hvis vi kan se, at der er optræk til et ddos-angreb, så går vi ind og laver en geoblokering, og så ophæver vi den igen, når angrebet er overstået.

Lige nu er politiets sider kun tilgængelige fra Danmark, Færøerne og Grønland samt fra Tyskland, fortæller Thomas Kristensen.

- Men det er vigtigt at sige, at de her oplysninger kan man også finde på Sundhedsstyrelsens og Udenrigsministeriets hjemmesider. Så det er ikke sådan, at man ikke kan finde dem.

Thomas Kristensen regner med, at geoblokeringen bliver ophævet i løbet af tirsdag, så politi.dk og coronasmitte.dk kan tilgås fra alle lande i verden igen.