Danmarks nye asylpartner er mistænkt for at hacke tusindvis af politikere og journalister

Rwandas regering nægter at have brugt den kontroversielle spion-software Pegasus.

50.000 telefonnumre optrådte sidste år på en liste over potentielle ofre for den avancerede software Pegasus. 3.500 af dem tilhører personer med tilknytning til Rwanda. På billedet ses Rwandas præsident Paul Kagame fra DR-programmet Horisont. (© DR)

- De tager kontrol over din person. Det er en meget ubehagelig følelse.

Sådan lyder det fra den belgiske journalist Peter Verlinden i DR-programmet Horisont.

Sidste år opdagede Peter Verlinden, at hans telefon var inficeret med spion-softwaren Pegasus. Den giver bagmændene adgang til at se og høre nærmest alt, hvad han foretager sig på telefonen.

- Vi opdagede det, fordi den belgiske militære efterretningstjeneste kontaktede os og spurgte, om de måtte scanne vores telefoner, siger Peter Verlinden.

Et enormt datalæk afslørede sidste år, at 50.000 telefonnumre optrådte på en liste over potentielle ofre for den avancerede software Pegasus.

Ifølge Amnesty International og organisationen ’Forbidden Stories’ tegnede regeringen i Rwanda – Danmarks nye samarbejdspartner på asyl- og migrationsområdet - sig for 3.500 af de potentielle ofre.

Danmark og Rwanda har netop underskrevet en erklæring om at flytte behandling af asylsager til det afrikanske land.

Den store risiko ved den her type software er, at de, der bruger den, bruger den uetisk, fortæller DR's tech-korrespondent, Henrik Moltke:

- Det kan for eksempel være, at de går efter en journalist, der taler med en, myndighederne anser som farlig. Hvis nu vedkommende er god til at undgå overvågning, ja, så går man efter konen, kæresten eller måske elskerinden, fortsætter han.

’Ekstremt skræmmende og fascinerende’

De 3.500 telefonnumre, der optrådte på den lækkede liste, tilhører personer med relation til Rwanda - primært aktivister, journalister og politikere. Og det er med al sandsynlighed også derfor, at Peter Verlinden blev et af ofrene.

I mere end 20 år har han kritisk dækket styret i Rwanda. Et styre som er blevet kritiseret for krænkelser af menneskerettigheder og mord på politiske modstandere.

Peter Verlinden er gift med en rwandisk kvinde, som han har tre børn med. Familien har en slags hotline til den belgiske efterretningstjeneste, ligesom de bliver rådgivet om, hvor de kan bevæge sig hen. Selv i Bruxelles er der kvarterer, han frarådes at besøge

Men hjælpen fra myndighederne har ikke kunnet forhindre et hackerangreb med pegasus.

- Pegasus er samtidig ekstremt skræmmende og fascinerende. Apple og Google har tusindvis af dygtige hackere, der arbejder på at lukke huller, så din og min telefon er sikker, siger Henrik Moltke og fortsætter:

- Men firmaet bag Pegasus har brugt ukendte sikkerhedshuller og metoder på grænsen til science fiction, så de kunne overtage nærmest enhver telefon, siger Henrik Moltke.

Den belgiske journalist Peter Verlinden har kritisk dækket landet Rwanda i mere end 20 år. (© Peter Verlinden)

Bliver brugt mod terror

Pegasus er udviklet af det israelske firma NSO Group og bliver brugt mod terrorister og kriminelle, der i stigende grad bruger krypterede tjenester, som myndighederne ikke kan overvåge.

Men softwaren har vist sig at være blevet misbrugt til også at ramme aktivister, journalister og politikeres telefoner.

Tidligere i år kom det frem, at Pegasus var blevet brugt til at overvåge politikere i den spanske delstat Catalonien, heriblandt fire europaparlamentarikere.

Skandalen førte til, at den spanske regering fyrede chefen for efterretningstjenesten CNI, der heller ikke havde kunne forhindre, at Statsminister Pedro Sanchez’ telefon blev overvåget med Pegasus.

Overvågningen med Pegasus sætter end dæmper på lysten til at protestere mod undertrykkende regimer, sagde Martin Lemberg-Pedersen fra Amnesty International til P1 Orientering tidligere i år.

- Vi kan se, at det her udstyr altså bruges til at bringe menneskerettighedsforkæmpere til tavshed, til at angribe journalister, advokater og politiske oppositionsfigurerer. Det er jo ekstremt problematisk.

Regering afviser beskyldninger

Rwandas udenrigsminister afviser beskyldningerne om, at deres regering har brugt Pegasus til at spionere bestemte mennesker.

Ifølge Henrik Moltke kan vi ikke være 100 procent sikre på, at Rwanda står bag overvågningen. De, som bruger softwaren, kan nemlig have lejet eller købt nogle servere et andet sted i verden for at fjerne deres spor. Men han finder ministerens afvisning utroværdig.

- Vi har set andre, også europæiske regeringer, krybe til korset efter at have afvist eller prøvet at svare på, om de brugte det, når det blev afsløret. Og også her har journalister og politiske modstandere været blandt ofrene, siger han og fortsætter:

- Jeg har til gengæld tillid til de journalister og eksperter, der undersøgte listerne over de mange potentielle ofres telefonnumre.

Danmark kan også have softwaren

Det vides ikke præcis, hvor mange lande der enten bruger softwaren Pegasus i kampen mod terror eller misbruger den til at overvåge bestemte mennesker.

Men ifølge The New Yorker skulle chefen for NSO Group, Shalev Hulio, have fortalt ham, at “næsten alle europæiske regeringer bruger vores værktøjer”.

Derfor kan regeringen herhjemme i Danmark potentielt bruge tilsvarende værktøjer, mener Henrik Moltke:

- Vi ved ikke, om Danmark bruger Pegasus eller lignende produkter. Men det er i mine øjne ret sandsynligt, fordi det ofte er den eneste vej til at overvåge specifikke typer kriminelle, for eksempel terrormistænkte. I hvert fald hvis man skal gøre det elektronisk, siger Henrik Moltke.