Dansk superforsker: Menneskelig intuition skal gøre computere klogere

Jacob Sherson og hans kolleger vil parre intuition med rå regnekraft - og måske vinde kontrollen med vores data tilbage.

Jacob Sherson er fysiker og arbejder til daglig med kvantecomputere. Hans nyeste projekt handler dog om at bruge menneskelig intuition til at gøre computere klogere på den rigtige måde. (Foto: Lars Kruse/AU Foto)

Et klassisk science fiction greb er en fremtidsvision, hvor computere og robotters intelligens har overgået og endda nogle gange udkonkurreret os mennesker.

Ofte portrætteres de tænkende maskiner som iskolde dræbermaskiner - eller som intelligenser, der i hvert fald ikke forstår hvordan vi mennesker tænker - eller hvad det vil sige at være et menneske.

Kunstig - men menneskelig - intelligens

Netop det med det menneskelige kan vi måske gøre noget ved.

Vi er stadig langt fra udfordringerne i science fiction-universerne, men faktisk mener forskere som Jacob Sherson fra Aarhus Universitet, at menneskelige følelser faktisk kan gøre kunstige intelligenser bedre.

- Vores hjerne er kompleks. Bedre end computeren. Vores hjerne ville tabe i hukommelsesspil mod en computer, men hvis du i stedet sætter computeren og hjernen et nyt sted, hvor de skal tænke ud af boksen, så taber computeren, siger Jacob Sherson.

Hvis forskerne kan finde ud af at overføre menneskelig intuition til computere, kan det gøre samfundet bedre på flere måder, forklarer han.

Hvordan oversættes intuition til maskinsprog?

Det vil dog kræve mange forsker- og mandetimer at prøve at oversætte noget så uhåndgribeligt som menneskelig intuition til en algoritme, som en kunstig intelligens kan fordøje.

Derfor har Jacob Sherson og hans forskerteam ved Aarhus Universitet oprettet et projekt, hvor almindelige mennesker kan bidrage med deres intuition gennem et online computerspil. Det projekt blev lanceret i dag i samarbejde med DR under navnet Danmarks nye Superhjerne.

Holde styr på vores digitale data

Data fra Danmarks nye Superhjerne kan ifølge Jacob Sherson bruges til at forbedre den måde, vi lever på til hverdag.

Han håber især, at dataene kan hjælpe samfundet med to problemstillinger i samfundet i dag: Kampen om vores allesammens data og en forøget ligestilling.

- Vores kognitive studier i ”Danmarks nye Superhjerne” kan skabe grobund for helt ny forskning, så vi kunne opfinde bedre filtre til at holde styr på vores digitale fodspor, siger Jacob Sherson.

Han mener, at det kan give os problemer, når der online findes en helt masse usorteret informationer om hver af os.

Det kan være virksomheder, der målretter reklamer mod os på Facebook. Det gør virksomhederne, fordi de kender til de oplysninger, vi deler online. I den forbindelse er det vores data, som ligger frit tilgængeligt på nettet, som virksomhederne bruger.

Hjælp til at styre vores data

Ved hjælp af Danmarks nye Superhjerne, kan forskerne måske finde finde en metode til at hjælpe os med styre vores egne data, og hvad de bruges til.

- En bedre strukturering kan hjælpe os med at gøre de ting, vi gerne vil gøre online. Det kunne f.eks. handle om at være på Facebook uden at nogen stjæler vores data, og bruger det uhensigtsmæssigt, fortæller Jacob Sherson.

Analyser misforstår mennesker

Den anden problemstilling er, at ligestilling i samfundet er bygget på statistiske analyser om mænd og kvinder, og den data er ikke altid så præcis på, hvordan vi mennesker er, mener Jacob Sherson.

- Vi skal strukturere samfundet efter befolkningen og mennesker og ikke efter statiske analyser, siger han.

Siden Jacob Sherson selv fik en datter, betyder især ligestilling mellem mænd og kvinder meget for ham.

- Det har ændret mit liv helt vildt at få en datter. Men hvis man interesserer sig for at forstå kvinder, så kan man ikke det som forsker. Der findes ikke kognitive profileringsdata på kvinder, siger han.

Huller i forskningen

Han ser det som en personlig mission at lappe de huller i forskningen.

- For hvordan kan vi skabe en verden med ligestilling, hvis vi ikke har data til forskning, som har lige vilkår og betingelser for mænd og kvinder, fortsætter han.

Netop det kan Danmarks nye Superhjerne også hjælpe med gennem en detaljeret profilering af brugerne, som kan kædes sammen med deres intuition.

Prøv Aarhus-forskernes spil og udfyld en personlig profil her. De første brugere er særligt vigtige, og får en meget detaljeret profil.