Dansk virksomhed skubber grænserne for internettets udbredelse

Store dele af verdens befolkning er ikke på internettet, men det forsøger danske Bluetown at lave om på.

Danske Bluetown sætter 20 meter høje master op i fjerne egne af verdenen, så de kan levere internet til flere. (© BlueTown)

Kattevideoer på Youtube, en ny serie på HBO eller en søgning efter lækre opskrifter på friturestegt mad. Sådan bruger mange af os tiden på internettet.

Men flere steder i verden er slet ikke nogen forbindelse at se kattevideoer med. FN vurderer, at fire milliarder mennesker er uden internetforbindelse

Og det er et problem. Adgangen til internettet giver nemlig folk en chance for at være en del af det internationale samfund, men det gør også uddannelse mere tilgængelig.

Nu forsøger den danske virksomhed Bluetown at løse problemet. En løsning der igår indkasserede dem 360 grader prisen, som belønner virksomheder, der arbejder for at fremme FNs verdensmål.

Forbindelse og råd til at bruge den

Ifølge Knud Erik Skouby, der er professor ved Center for Kommunikation, Medier og Informationsteknologi på Aalborg Universitet, er to ting afgørende for at få resten af verdens befolkning på internettet.

Folk skal have en forbindelse til internettet og så skal de have råd til at bruge den.

Bluetowns løsning er at sætte 20 meter høje master op, der kan sende internetforbindelsen op til 20 kilometer væk til anden mast. Den kan så via et udendørs WiFi levere internet i op til 1 kilometers radius.

Og Bluetowns model er en af de mere lovende løsninger forklarer Knud Erik Skouby.

Han mener nemlig, at man bør bruge eksisterende infrastruktur, der allerede er tilgængelige i de forskellige lande.

- Typisk er der mange steder allerede nogle fiberkabler, som ligger i jorden. Det handler så om at skabe forbindelse fra dem og ud til landsbyerne, siger Knud Erik Skouby.

Den løsning er nemlig ofte både billig og nem at koordinere med tilbud til undervisning og uddannelse.

Balloner sender internet ned på jorden

Der findes også masser af forslag til mere højteknologiske løsninger på det manglende internet i udviklingslande.

Lige nu er virksomheden Loon i gang med at teste balloner, der skal svæve 20 kilometer over jordens overflade, og derfra levere internetforbindelse.

Ballon-virksomheden udspringer af et af Googles mange storslåede projekter. Og mulighederne er i projektet er store, vurderer Knud Erik Skouby.

- Fordelen er, at hvis projektet bogstaveligt talt kommer til at flyve, så kan man faktisk skabe forbindelse hvor som helst, siger han.

Indtil videre mangler Loon dog endnu for alvor bevise, at det ikke blot er spændende idé.

- Problemet er, at de her balloner har det med at flytte sig. Det har vist sig, at der er nogle tekniske udfordringer med at få dem til at fastholde en position og dække de områder, som de skal dække, siger Knud Erik Skouby.

Et anden ting er, at terminaler, der skal have forbindelse til ballonerne, er dyre i forhold til at sætte wifi op, som Bluetown gør.

Netværk af satellitter skal give internet

Oneweb er en anden virksomhed, som vil give internet til hele verdenen, og det vil virksomheden gøre ved hjælp af satelitter. Facebook har tidligere plæderet for en lignende løsning.

Ifølge Knud Erik Skouby har satellitideen mange af de samme fordele og ulemper som Loons balloner.

- Igen så tænker jeg, at hvis de er der, så er det jo flot, fordi det er fleksibelt, og det er ikke alle steder, at der er fiber, siger han.

Men det er dyrt at sende satellitter op og derefter gøre dem tilgængelige. Selvom meget taler imod balloner og satellitter, så er de projekter ikke nødvendigvis dødsdømte.

- Der er egentlig ikke noget i vejen med disse løsninger, men vi har bare endnu ikke set dem demonstreret teknologisk og økonomisk overkommeligt, siger Knud Erik Skouby.

Du kan høre mere omkring, hvordan vi bringer internet til hele verdens befolkning i 'P1 redder verden'.

OPDATERET: I en tidligere version af artiklen fremgik det, at Bluetowns master havde en wifi-radius op til 2,5 kilometer. Den korrekte radius er op til 1 kilometer.

Facebook
Twitter