- Det er en meget, meget stor ære. Jeg er stadigvæk dybt rystet.
Sådan lyder det fra Morten Meldal, der er professor i kemi på Københavns Universitet.
I dag har han modtaget årets Nobelpris i kemi sammen med amerikanerne Barry Sharpless og Carolyn Bertozzi.
Det er dermed første gang i 25 år, at en dansker får tildelt en Nobelpris.
Morten Meldal får prisen for opfindelsen, der har fået navnet klik-kemi.
- Det er jo noget, jeg har lavet for 20 år siden. Men det skal have en stor nytte for samfundet, og det tager simpelthen tid at vise, at noget har nytte for samfundet, siger Morten Meldal.
Bruges af kemikere verden over
Klik-kemi kan beskrives som en simpel metode, hvor molekyler hurtigt og effektivt sættes sammen. Det kan, meget forsimplet sagt, sammenlignes med legoklodser, der nemt klikkes på hinanden.
- En af de helt store ting indenfor kemi er at kunne bygge og lave molekyler. Det bruger vi for eksempel, når vi laver ny medicin og nye vacciner, siger Bo Wegge Laursen, der er professor i kemi ved Københavns Universitet og kollega til Morten Meldal.
- Morten har lavet et gennembrud inden for en bestemt type reaktion, som giver et meget effektivt udbytte, fortsætter Bo Wegge Laursen.
I de seneste to årtier er Morten Meldals opfindelse blevet anvendt af tusindvis af kemikere verden over. Men den amerikanske kemiker Carolyn Bertozzi, som Morten Meldal deler prisen med, har taget klik-kemi til nye højder.
- Carolyn Bertozzi har anvendt klik-kemi i biologiske systemer. Hun har vist, at man i princippet kan hælde kemikalier i levende mennesker eller dyr, og så laver de kun én kemisk reaktion, selvom der er milliarder af andre molekyler, de kunne reagere med, siger Bo Wegge Laursen.
- Det er et fantastisk værktøj, da det kan lave kemi uden at lave kemi med alt mulig andet, som slår en ihjel. Det har stort potentiale indenfor medicin, fortsætter han.
Været kandidat i lang tid
Mens resten af landet ventede spændt på, at statsminister Mette Frederiksen udskrev Folketingsvalg, var det en helt anden offentliggørelse, man ventede på tidligere i eftermiddag ved Kemisk Institut på Københavns Universitet.
Morten Meldal har nemlig i flere år været på tale til at modtage Nobelprisen i kemi.
- Vi vidste godt, han var kandidat til at få prisen, og vi har også alle sammen gået i mange år og både håbet og gætter på, at han fik den. Men vi har ikke helt turdet håbe, det ville ske, siger Bo Wegge Laursen.
- Jeg håber, det giver medvind til naturvidenskaben i Danmark. Det har vi brug for, fortsætter han.
For institutleder Pernille Harris er nyheden også glædelig:
- Det bliver simpelthen ikke større. Det er en anerkendelse af, at han er en af verdens bedste. Det er jo helt vildt, siger hun.
Vinder pris for anden gang
Udover at en dansker er blandt de tre modtagere af prisen, indebærer offentliggørelsen også en anden sensation.
Det er anden gang, at Kemiker Barry Sharpless får nobelprisen i kemi. Første gang, han modtog den, var i 2001.
Dermed er han den anden person i Nobelprisens historie, der har modtaget prisen i kemi to gange. Den britiske biokemiker Frederick Sanger modtog den i henholdsvis 1958 og 1980.
Morten Meldal er den 14. dansker, der har modtaget en Nobelpris. Vi skal tilbage til 1997 for at finde den forrige modtager, Jens Christian Skou, som også modtog prisen i kemi.
- Jeg er glad af flere forskellige grunde. Jeg ser nu en mulighed for at skabe en fremtid for unge, der gerne vil læse kemi, siger Morten Meldal og fortsætter:
- Alt omkring os er jo kemi. Og det glæder mig at kunne opfordre unge mennesker på den her baggrund til at gå ind i kemi. Fordi jeg tror, at løsningen ligger i kemi i mange af de fremtidige udfordringer, vi har.