Derfor fik Google EU's største bøde nogensinde

Google udnyttede sit styresystem Android på tre måder til at styrke sin søgemaskines position på markedet, ifølge EU-Kommissionen.

Tilbage i 2013 klagede en gruppe virksomheder - blandt andet Microsoft, Nokia og Oracle - til EU over Google.

Klagen gik på, at Google brugte Android til at give virksomhedens egne apps en konkurrenceforvridende fordel ved at give mobilproducenter incitamenter til at installere Googles apps som standard.

Og i juli lød det så fra EU's konkurrencekommissær Margrethe Vestager, at Google har "brugt Android som et middel til at styrke sin søgemaskines dominerende stilling".

Det udløste den største bøde i EU's historie på hele 32 milliarder kroner og tech-giganten blev pålagt at ændre praksis indenfor 90 dage efter datoen for afgørelsen.

Men Android er et open source-styresystem, som alle frit kan bruge og være med til at udvikle, derfor er det også gratis for alle at bruge og ændre, så hvordan kan Google straffes for, at Googles egne apps følger med et gratis styresystem?

Google konkurrerer ikke på meritter

Ifølge Morten Nissen, der er konkurrenceretsadvokat ved Bird og Bird, handler sagen om, at Google har forsøgt at beskytte og øge deres indtægtsgrundlag.

- Stort set hele deres forretning går på at sælge reklame-relaterede ting via deres søgemaskine. Så de har forsøgt at beskytte deres søgemaskine, så godt som de kan, siger Morten Nissen.

Og det er netop i i forhold til at fremme sin populære søgemaskine ved hjælp af Android, at Google er brudt sig med EU's konkurrenceregler.

- Google er gået ind og lavet om på ikke længere at konkurrere på meritterne, men de konkurrerer ved at påvirke nogle af de faktorer, som gør, at mobiloperatørerne og mobilproducenterne får større incitamenter til at vælge Google, siger Morten Nissen.

Dårlig start for konkurrende apps

Et eksempel, på hvordan Google ikke kun konkurrerer på meritterne, er ifølge EU-Kommissionen, at Google har krævet sine egne apps forudinstalleret på Android, hvis en producent vil have Googles app-butik installeret på telefonen.

Det har blandt betydet, at andre app-udviklere har været udfordret allerede før, de starter med at udvikle en app, der konkurrerer med Googles forudinstallerede apps.

Eksempelvis kan en app-udvikler sidde med en masse gode kortdata, og derfor ville lave en navigationsapp, men fordi Google Maps allerede er installeret, har brugerne ikke nogen grund til at installere en anden app.

Måske overvejer brugerne ikke engang, om der er andre muligheder. EU-Kommissionen argumenterer for, at brugerne er tilbøjelige til at fortsætte med at bruge de forudinstallerede apps.

Så når Google kræver, at deres internetbrowser Google Chrome og søgeapp Google Search er forudinstalleret, så har det givet en uretfærdig fordel til virksomhedens søgemaskine.

Færre udgaver af Android

Ikke alene kræver Google forudinstallering af deres apps, de forhindrer også producenter, som vil bruge Googles apps og app-butik, i at bruge deres egen udgave af Android på nogle af deres enheder.

Derfor må producenter, der ønsker at bruge deres egen udgave af Android, undvære Googles app-butik og andre apps - som f.eks. Google Maps. Så producenterne skal nu lave deres egen app-butik, navigationstjeneste osv., hvilket er meget ressourcekrævende.

Og går en producent i gang med at sælge enheder med sin egen udgave af Android, så mister producenten retten til at sælge nogen enheder med Googles app-butik.

I dag vælger stort set alle producenter Googles færdigbyggede udgave af Android og lever med restriktionerne.

Derfor mener EU Kommissionen, at det mindsker udvalget af styresystemer. På den måde bliver der færre platforme, hvor konkurrerende søgemaskiner kan udfolde sig.

Google: Android har skabt flere muligheder

DR Viden har været i kontakt med Google for at få et interview, men blev henvist til et blogindlæg fra Sundar Pichai, som er direktør for Google.

I blogindlægget argumenterer Sundar Pichai for, at Android har skabt flere muligheder - og ikke færre.

Han peger blandt andet på, hvordan Android har givet et større udvalg af telefoner, skabt innovation og presset priserne på telefoner, hvilket ifølge Sundar Pichai kendetegner god konkurrence.

Derudover argumenterer Sundar Pichai med, at det er let afinstallere og installere nye apps på Android, et faktum, som han mener, at EU-Kommissionen ignorerer.

Den amerikanske tech-gigant mener, at afgørelsen undergraver den forretningsmodel, som Android bygger på, og derfor har Google tænkt sig at anke EU Kommissionens afgørelse.

Regulering skal gentænkes

Martin von Haller Grønbæk er IT-advokat ved Bird og Bird. Han forklarer, at open source er blevet set som en måde at sikre konkurrence på, når det kommer til software.

Men Google bruger Android, som er open source, til at styrke og fastholde sin position på markedet for søgning.

- Alle vil være monopolister, hvis de kan få lov til at slippe af sted med det. Hver eneste gang man finder en ny måde at sikre konkurrence på, så vil der altid være nogle, som finder en ny måde på at prøve at tildele sig nogle fordele ved at have en særlig dominerende stilling, siger Martin von Haller Grønbæk.

Derfor er konkurrenceregler ifølge Martin von Haller Grønbæk en mulig måde at prøve at håndtere dataindsamlere som f.eks. Google og Facebook på.

- Det handler om at skabe fri konkurrence, og det vi har lært om at regulere forskellige industrier tidligere - altså software-industrien - det kan vi i et eller andet omfang smide ud af vinduet og så gentænke det hele i en verden, hvor data er det afgørende.

Facebook
Twitter