Det er en snemand! Nasa-forskere jubler over billede fra Solsystemets yderste kant

Rumsonden New Horizons har sendt sit første skarpe billede af objektet Ultima Thule i yderkanten af vores solsystem.

Den røde "snemand" er 33 kilometer lang og bruger omkring 15 timer på at rotere omkring sig selv. (© Nasa)

Nytårsmorgen passerede Nasa-rumsonden New Horizons objektet Ultima Thule - et lille isbelagt objekt i den yderste ende af vores solsystem, Kuiperbæltet.

Aldrig før har en sonde undersøgt et objekt så langt borte fra vores egen planet. På grund af afstanden er det også først nu, at vi ser de første nogenlunde skarpe billeder af Ultima Thule, som er taget af New Horizons.

Nasa har netop præsenteret billederne og nogle få, indledende videnskabelige resultater på en pressekonference.

Ud fra billederne konkluderer Nasa-forskerne med stor glæde, at Ultima Thule ligner en snemand og ikke en kegle eller en jordnød, som ellers var første indskydelse ud fra det grynede billede, som forskerne kunne vise frem tirsdag.

Ultima Thule har nemlig både en krop og et hoved i form af to objekter, som på et tidspunkt har roteret tæt på hinanden, inden de er stødt sammen og blevet til et objekt.

De to objekter har nu fået hvert sit navn: Ultima (objektet, der udgør "kroppen")) og Thule (objektet, der udgør "hovedet").

  • For omkring 4,5 milliarder år siden begyndte små, frosne strukturer at flyde sammen (© Nasa)
  • Til sidst ender to store stykker med at cirkle om hinanden: Ultima og Thule (© Nasa)
  • Ultima og Thule drejer langsomt tættere omkring hinanden indtil de til sidst rammer og former den struktur, vi kan se i dag. (© Nasa)
1 / 3

Udover formen er forskerne også blevet klogere på farven.

- Vi kan definitivt sige, at Ultima Thule er rød, fortæller Cathy Olkin, der er planetforsker ved Nasa.

Forskerne fortæller samtidig, at Ultima Thule har en rotationstid på 15 timer - plus/minus en time.

Bedre billeder og flere detaljer i vente

New Horizons fløj forbi Ultima Thule i en afstand af ca. 3.500 kilometer. Set med rumfartsbriller er det ganske tæt.

Tirsdag aften afslørede de første meget grynede billeder (taget på cirka én million kilometers afstand) af Ultima Thule, at objektet var omkring 35 kilometer langt og omkring 14 kilometer bredt og muligvis var formet som en kegle.

Men det er nu rettet til at være en snemand på små 33 kilometer i stedet.

De første hjemsendte pixels (venstre) tydede på, at Ultima Thule var kegleformet. Men med ordene "Nu kan vi se, det er en snemand" præsenterede Nasa tirsdag aften langt bedre billeder af objektet (højre). (© Nasa)

Rejsen fortsætter

New Horizons begyndte sin rejse tilbage i 2006. Året efter fløj sonden forbi Jupiter, og i juli 2015 nåede den dværgplaneten Pluto, som også har hjemme i Kuiperbæltet.

Sondens formål har netop været at udforske Pluto, dens måner og objekter i Kuiperbæltet. Nasa håber, at New Horizons kan blive ved med at undersøge objekter i det enorme Kuiperbælte helt frem til engang i 2020’erne.

Nasa forventer, at der inden for den kommende tid kommer billeder, der vil vise Ultima Thule i op til fire gange bedre opløsning, og som derfor kan give os langt flere detaljer om objektet.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter