Digital guldfeber tømmer butikkerne for grafikkort

Der har været global krise i alverdens computerbutikker, men snart kan du igen købe muskler til spillecomputeren

Håbefulde kryptovaluta-entusiaster har i månedsvis støvsuget butikslagre for grafikkort til deres computere, og det har skabt en mangel. Men den ser ud til at blive mindre om lidt. (Foto: ALESSANDRO BIANCHI © Scanpix)

Nvidia må være en af de teknologivirksomheder i verden, der ser lysest på fremtiden lige nu.

Den amerikanske virksomhed laver grafikkort. De ligger i din computer, hvor de sørger for pæn grafik, som især er vigtigt ved computerspil.

Men de er også gode til at levere regnekraft til to af de teknologier, der investeres mest i lige nu, og som analytikere mener får stor betydning i fremtiden: Kunstig intelligens og kryptovalutaer.

Men hvor kunstig intelligens især skabes af forskere i store datacentre, så kan alle og enhver gå ned og købe et grafikkort i sin lokale computerforretning.

Med det i hånden kan du gå hjem og sætte det i din computer og bruge regnekraften til at producere kryptovalutaer som for eksempel Bitcoin eller Ethereum. Alle og enhver kan altså tjene penge, hvis de har lidt strøm og noget computerkraft.

Men netop fordi alle og enhver kan købe en simpel computerkomponent og tjene penge på den, er grafikkortene også blevet revet væk de seneste måneder. Der har været global mangel på grafikkort.

"Vi arbejder døgnet rundt"

Så hvis man ville købe et grafikkort til sin computer, så man kunne spille de nyeste spil, blev man skuffet. Butikkernes hylder var tomme, fordi krypto-entusiaster hele tiden støvsugede dem for de kraftigste grafikkort.

Og det frustrerede chefen for Nvidia Jen-Hsun Huang, som han sagde i et interview med tech-mediet Techcrunch i marts:

- Det er en udfordring for os at have nok grafikkort på markedet til spil. Vi arbejder døgnet rundt for at møde efterspørgslen, men det er også et luksusproblem at have, siger han.

Men nu ser det ud til, at almindelige forbrugere igen snart kan investere i flere muskler til sin spillecomputer. Og det er der to årsager til:

Den første er, at indtægterne ved at levere regnekraft til kryptovalutaer er faldet så meget, at det ikke kan betale sig at hamstre grafikkort i lige så stor stil.

Specialister skubber entusiaster ud

Den anden årsag er, at der nu kommer specialdesignede computere, som kan levere regnekraft til kryptovalutaen Ethereum, hvor det hidtil har været profitabelt at bruge hyldevarer som grafikkort.

Da de specialdesignede computere gjorde deres indtog i Bitcoin-systemet, blev det pludselig en god forretning at have enorme datacentre fyldt med den type computere stående.

Dem, der bare havde en almindelig kraftfuld computer stående på køkkenbordet for at tjene Bitcoins blev skubbet ud af systemet.

I dag bliver størstedelen af Bitcoin-systemet drevet i store, hemmelige datacentre, hvor hundredevis af specialdesignede computere brænder strøm af i døgndrift for at tjene penge til deres ejere.

Bitcoin-feberen kan især mærkes på Island. Her bruger datacentre til kryptovalutaer nu så meget strøm, at vulkanøens el-net ikke kan klare mere. Det kan du høre om i dagens udgave af Digitalt på P1.

Facebook
Twitter