Dimser under juletræet? Sådan undgår du dårlige gadget-gaver

Tech fra Kina og "smarte" gaver kræver ekstra overvejelse, advarer eksperter.

De såkaldte "hoverboards" var populære juleønsker for år tilbage. Men døgnflue-dillen kunne i værste fald være farlig, fordi hoverboards af dårlig kvalitet brød i brand. (Foto: Lucy Nicholson © Scanpix)

Tiden er ved at være over os.

Du ved det, fordi der står skåle med pebernødder fremme i supermarkedet. Fordi lugten af brændte mandler breder sig i byens gågader. Fordi mailen om årets nisseleg på arbejdet lige er landet i din indbakke.

Julen nærmer sig.

Og julen bringer den forbrugsfest, som mange af os kalder julegaveræset med sig.

Hvis julen i år kommer til at ligne sidste års, kommer der til at ligge masser af pakker med gadgets og anden teknologi under træet, i danskerne stearinlysoplyste dagligstuer.

Men hvordan skiller du skidt fra kanel, så du ikke ender med at give en gadget-gave, der skuffer eller ender i en kasse på loftet?

For at blive klogere på det, har vi allieret os med gadget-eksperten Jens Hummelmose, der skriver om teknologi for teknologihjemmesiden recordere.dk, og Mikkel William Nielsen, testansvarlig på teknologi for Forbrugerrådet Tænk.

Derfor kan vi nu præsentere dig for de ting, du skal være særligt opmærksom på, når du køber tech-gaver til dine nærmeste.

Lad bjældeklangen begynde...

  • Elektriske løbehjul, skateboards og andre balanceboards har ofte kvalitetsproblemer. De fleste af dem er ifølge Jens Hummelmose noget bras. Så hvis du giver sådan et, er det vigtigt at læse anmeldelser fra anerkendte medier først, lyder Jens Hummelmoses advarsel og anbefaling.

  • Hvis du skal give "smarte" ting til hjemmet, for eksempel WiFi-forbundne elpærer eller kontakter, så skal du være opmærksom på, hvilket mærke, der står på ønskesedlen, siger Mikkel William Nielsen. Det er nemlig ikke sikkert, at to forskellige mærker kan virke sammen. Det kan du eventuelt undersøge på producentens hjemmeside.

  • Du skal også vide, at de smarte dimser ikke altid bliver ved med at være smarte. Hvis du køber et smart køleskab, eller andet der skal holde længe, kan det system køleskabet kører med blive udfaset, inden det holder op med at køle. Det vil stadig fungere, men bare uden de smarte funktioner.

  • Pas på, når du bestiller gaver direkte fra Kina. Kinesiske hjemmesider som Wish og AliExpress har virkeligt mange billige gadgets. Men kvaliteten er svingende, advarer Mikkel William Nielsen. Det er ikke sikkert, at det holder i længden, og i værste fald, kan dimsen bryde i brand. Der er også eksempler på, at legetøj købt på kinesiske hjemmesider, har indeholdt skadelige hormonforstyrrende stoffer, som ikke er tilladt i Danmark.

  • Du skal også være forsigtig, når du køber gaver fra nystartede virksomheder, eller gennem Kickstarter eller andre crowdfunding-hjemmesider, fortæller Mikkel William Nielsen. Risikoen er, at firmaet bag ikke får nok vind i sejlene og derfor går konkurs. Og så kan de ikke længere lave opdateringer til dimsen. Det kan dog være sjovt og spændende at give og modtage en first mover-gave, så det kan være risikoen værd.

  • Du bør læse op på, om firmaet der laver den gadget, du køber til dine nærmeste, har en politik for, hvor længe dimsen vil modtage opdateringer, siger Mikkel William Nielsen. Hvis firmaet kun lover opdateringer i et år frem, kan det være tegn på, at produktet hurtigt bliver forældet.

  • Foldbare telefoner er en tendens, der er blomstret op i løbet af i år. Men de første generationer af teknologien, der er på markedet nu, er nok ikke langtidsholdbare, siger Jens Hummelmose.

På handelsplatformen Wish køber du varer direkte fra kinesiske sælgere, til meget lave priser. Du skal til gengæld forvente, at kvaliteten er lav, advarer Mikkel Willian Nielsen fra Forbrugerrådet Tænk.

Den gode gave

Men det skal ikke være advarsler det hele. Her får du derfor to eksperttips, til særligt gode eller langtidsholdbare techgaver.

Tippet fra Jens Hummelmose handler om trådløs lyd. Det kan være trådløse hovedtelefoner som, ud over at være trådløse, også har den fordel, at de kan bruges både sammen med computeren, telefonen og måske også fjernsynet, eller bilen, hvis den har BlueTooth.

Trådløs lyd kan også komme i form af musikstreaming til de forskellige rum i hjemmet. Det er teknologi, som ikke bliver hurtigt forældet, fordi kravene til musikafspilning ikke ændrer sig hurtigt, ligesom eksempelvis computerspil til PC.

Mikkel William Nielsen anbefaler sidste års topmodeller af for eksempel smartphones eller fjernsyn. Det er stadig rigtig gode produkter, der ikke er blevet dårligere, bare fordi der er kommet en ny udgave, som er marginalt bedre.

Held og lykke med gavejagten.