Din næste telefon kan foldes på midten

​​​​​​​Samsungs nye bøjelige telefonskærm bliver snart til virkelighed.

Telefoner, der kan bøje, og som har to skærme, kan være på vej på markedet allerede til næste år. Samsung siger de er klar til at masseproducere bøjelige mobilskærme indenfor et par måneder. (© Skærmbillede fra Samsung-event.)

Skærme på smartphones har ikke udviklet sig nævneværdigt de seneste år. Jo, de er blevet større, rammerne omkring glasset mindre og billedet på skærmene er blevet skarpere, men teknologien bag er grundlæggende den samme.

Men nu ser det ud til, der for alvor sker et skift i vores opfattelse af, hvad en skærm og en telefon er.

I åbningstalen på Samsungs udviklerkonference, der i disse dage finder sted i San Francisco, fremviste firmaet en telefon med en skærm, der kan foldes på midten.

Sådan ser telefonen ud, når den er lukket og åben. Den får dog ikke så tykke kanter, men Samsung havde delvist dækket den til, for ikke at afsløre telefonens endelige design. (© Skærmbillede fra Samsung-event.)

Når telefonen er lukket, minder fronten om en almindelig smartphone. Men når den foldes ud, skifter den form til en 7,3 tommer tablet.

Det specielle ved skærmen på den udfoldede tablet er, at den ikke er todelt. Det er simpelthen én helt flad skærm, der ikke efterlader noget synligt mærke af at blive bøjet, som man fx kender det, hvis man folder et stykke papir.

Samsung kalder skærmen for et Infinity Flex Display og Samsung marketingschef, Justin Denison, sagde ved præsentationen, at skærmen er designet til at kunne åbnes og lukkes “hundredtusindevis af gange”.

Af samme grund er skærmen ikke dækket af en glasplade, som vi er vant til, men derimod beklædt med en form for plastik. Samsung gik ikke i detaljer med, præcis hvordan skærmen er designet - ej heller hvordan den er at røre ved.

Klar til masseproduktion

Ifølge det sydkoreanske firma er der langt fra tale om en koncepttelefon.

Den foldbare skærm skulle Ifølge Justin Denison være klar til masseproduktion “i løbet af de kommende måneder”.

I det hele taget holdt Samsung kortene meget tæt til kroppen. Faktisk så tæt at telefonen delvist var maskeret, så andre firmaer ikke fik mulighed for at aflure sydkoreanernes design.

Google støtter op om foldbare skærme

Her ses telefonen, mens den lukkes i. (© Skærmbillede fra Samsung-event.)

Samsung var da heller ikke sene til at klappe sig selv på skulderen og kaldte Infinity Flex for ”det største fremskridt indenfor mobilskærme det seneste årti”.

- Det er mere end en skærm, det er en ny brugerflade, lød de selvrosende ord fra marketingsbossen Justin Denison.

Chefen for Androids brugerfladedesign, Glen Murphy, bekræftede at Google arbejder på at understøtte den nye type skærm i kommende Android-versioner.

- I dag offentliggør vi, at Android officielt vil understøtte foldbare skærme (…) som vil sikre end helstøbt brugeroplevelse, som understøtter de nye muligheder, sagde Murphy.

Kan køre tre apps side om side

Tanken bag den dobbelte skærm er, at man kan bruge forsiden på telefonen til alle de hurtige, korte interaktioner.

Vil man se video, eller arbejde på enheden i længere tid, kan man folde den ud til en tablet og udnytte den dobbelte skærmplads.

Folder man telefonen ud, vil den app, man bruger på fronten af telefonen, automatisk blive forstørret til en tablet-udgave - noget Samsung kalder app continuity.

Desuden kan man åbne yderligere to apps på tablet-skærmen, så der kører tre apps side om side. Det er disse to nye koncepter, som Android nu kommer til at understøtte.

Fleksible skærme er ikke kun til telefoner

Samsung er dog ikke de eneste, der arbejder med fleksible skærme.

Det kinesiske firma Royole har for få dage siden fremvist telefonen FlexPai, som efter planen skulle ramme det kinesiske marked lige omkring nytår. Dog tyder det på, der mere er tale om en testmodel end en egentlig brugbar telefon til almindelige forbrugere.

Kinesiske Royole håber på at have en udviklermodel af den foldbare telefon FlexPai klar til december. (© Royole)

Huawei håber ligeledes at slå Samsung på målstregen med lancering af en foldbar telefon i starten af 2019. Lykkes det, vil der dog formentlig være tale om en telefon i et stærkt begrænset oplag.

Microsoft har også planer om at lancere en mobilenhed i Surface-familen, som i stil med Samsungs koncept skulle have en bøjelig dobbeltskærm.

Derudover ser de foldbare skærme også ud til at være på vej til andre enheder end telefoner.

Et TV der kan rulle skærmen sammen, når man ikke bruger det. (© LG)

På årets første teknologimesse, CES i Las Vegas, fremviste Samsungs sydkoreanske landsmænd fra LG et TV, hvor skærmen kan rulles ned i en æske, så TV’et ikke fylder, når man ikke bruger det.

Hvornår dette koncept eventuelt bliver til virkelighed, er endnu uklart.

Facebook
Twitter