Drone skal lede efter livets byggesten på Saturns største måne

Nasa planlægger en mission til Titan i 2026.

Foto og video: Nasa

Er Jorden det eneste sted i universet, hvor der er liv?

Det er et af de helt store mysterier, vi mennesker endnu ikke har svaret på. Men nu vil Nasa undersøge det som en del af rumprogrammet New Frontiers Program.

I går meldte Nasa nemlig ud, at de sender en drone, kaldet Dragonfly (engelsk for guldsmed, red.), til Saturns største måne, Titan.

- Jeg synes, det lyder sindssygt spændende og som en super fed mission. Både fra den tekniske og videnskabelige side er det rigtig spændende, siger Kjartan Münster Kinch, der er professor i astrofysik og planetvidenskab på Københavns Universitet.

For Titan er ikke en hvilken som helst måne. Sidste år viste en anden rummission, kaldet Cassini, at nogle af de byggesten, som liv kræver, tilsyneladende er til stede på den store måne, som også er berømt for at have en atmosfære, der på flere parametre minder om Jordens.

Gode chancer for liv

Forestil dig at kunne rejse til et sted, der så ud ligesom Jorden gjorde for fire milliarder år siden. Det mener forskerne, at Titan på mange måder minder om.

Derfor er det meningen, at Dragonfly skal give forskerne information om den kemi, der ligger bag biologien - og dermed vores oprindelse.

- Titan er helt unik, fordi den har en meget tæt atmosfære, som er nitrogenbaseret, ligesom Jordens, siger John Leif Jørgensen professor på DTU Space.

Der er altså slående lighed mellem Titan og Jordens atmosfære.

- Der er fire steder i vores solsystem, hvor der er en atmosfære: Venus, Jorden, Mars og Titan. Og Titan er faktisk den, hvis atmosfære minder mest om Jordens. Men den - og Titan - er naturligvis meget koldere, siger Kjartan Münster Kinch.

Også Titans landskab ligner Jordens. Det består primært af bakkede sanddynger, kløfter og floder - dog ikke af vand, men af flydende metan og ethan.

Og netop den store mængde af organiske materialer som metan giver forskerne håb.

- Der er gode chancer for, at der findes en anden livsform deroppe eller en mekanisme, der kan gøre det samme som liv - uden at være liv, siger John Leif Jørgensen, der dog understreger, at det stadig kun er en hypotese.

Titans landskab set fra oven og fanget af Nasas sidste mission til Titan, Cassini. Foto: Nasa.

Dronen giver mobilitet på Titan

Der er dog pænt langt til Titan.

Når dronen Dragonfly skal sende informationer til Nasa på Jorden, er der en forsinkelse på cirka to timer.

Derfor er det smart at undersøge Titan med en drone, som selv kan flyve - for vi kan ikke styre den fra Jorden.

- Mobilitet er en kæmpe gevinst, og der er en drone endnu mere mobil end et køretøj. Forventningen er jo, at den kan dække en meget større distance, siger Kjartan Münster Kinch.

Missionen på Titan bliver først opsendt i 2026 – og Dragonfly skulle angiveligt lande på Titan i 2034.

Inden det skal Nasa en tur til Mars i 2020, hvor de i stedet bruger en lille demonstrationshelikopter sammen med et køretøj, kaldet Rover.

- Hvis man går en tur, ser man ikke hele landskabet. Med dronen kan man se meget mere og få meget større indtryk, siger John Leif Jørgensen.

De erfaringer, som turen til Mars giver, vil Nasa så bruge i missionen på Titan.

- Især de operationelle erfaringer vil man helt sikkert bruge i den her mission, der er meget større og mere ambitiøs end den lille helikopter på Mars, siger Kjartan Münster Kinch.

Mars 2020 lander på Mars i 2021, og den mission skal give os viden om, hvorvidt der har eksisteret liv på Mars.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk