Efter alvorlig kritik af sikkerheden på TikTok: Nu vil tjenesten samarbejde med Datatilsynet

Eksperter har i B.T. opfordret folk til at slette den populære app med det samme.

TikTok er på få år blevet en af verdens mest downloadede apps. (Foto: © OLIVIER DOULIERY, Scanpix)

Det videobaserede sociale medie TikTok er på få år blevet en gigantisk succes både i udlandet og herhjemme, hvor særligt børn og unge har downloadet appen i stor stil.

Men med sine kinesiske ejere har TikTok flere gange været i søgelyset, og eksperter har udtalt stor bekymring over brugernes datasikkerhed.

I tirsdags åbnede Datatilsynet så en sag mod TikTok, der skal afklare, om tjenesten lever op til reglerne om datasikkerhed.

Og her kan de danske myndigheder se frem til fuldt samarbejde fra selskabet. Det oplyser TikTok i et skriftligt svar til DR.

- TikToks førsteprioritet er at beskytte vores brugeres privatliv og sikkerhed, især hos vores yngre brugere. Vi vil samarbejde med Datatilsynet og forklare vores tilgang til og ønske om at sikre vores fællesskabs privatliv og sikkerhed, skriver Tiktok.

Opfordring til at slette

Datatilsynets undersøgelse kommer, efter en kritik af TikTok gik viralt på det sociale medie Reddit, hvor en bruger havde gennemgået tjenestens sikkerhed.

Noget, der blev beskrevet i en artikel i BT, hvor to eksperter mandag opfordrede folk til at slette appen omgående efter at have læst gennemgangen af sikkerheden.

Ifølge kritikerne, der har kigget koden bag TikTok i sømmene, indsamler appen mere data, end man havde regnet med. Det drejer sig tilsyneladende om stort set alt, der ligger på telefonen såsom andre apps, ting, vi kopierer, lokationsdata og sensitive informationer.

Påstande, som selskabet bag den populære app til dels afviser i et længere modsvar.

Til DR skriver TikTok:

- Vi tager påstandene alvorligt, og vi er i gang med at gennemføre en fyldestgørende undersøgelse, og vi er nået frem til, at flere af dem (påstandene) er upræcise eller baseret på analyser eller ældre versioner af appen, der i nogle tilfælde forældede med flere år.

Konceptet med TikToks korte videoer, hvor der synges, danses eller mimes, er blevet et kæmpe hit blandt verdens unge. (Foto: © Thomas Lekfeldt, Thomas Lekfeldt/ info@thomaslekfeldt.com/ www.thomaslekfeldt.com)

Kæmpe succes

TikTok er på kort tid blevet en af verdens mest populære apps med anslået 800 millioner månedligt aktive brugere på verdensplan. Sidste år skrev Politiken, at der var mellem 100.000 og 200.000 brugere i Danmark.

Det er ikke første gang, at appen er kommet i modvind, men det har indtil videre ikke hæmmet dens succes.

Alligevel må selskabet bag, kinesiske ByteDance, tage beskyldningerne alvorligt, siger Jens Monrad, der er chefanalytiker i Fireeye, der arbejder med it-sikkerhed.

- Kritikken i sig selv er alvorlig, men man skal huske på, at ved alle sociale medier bliver der indhentet en del data, der kan skabe problemer senere hen. For eksempel når det indsamlede data bliver kompromitteret der, hvor de bliver opbevaret, siger han.

Udover problemerne med dataindsamling er TikTok blevet kritiseret for ikke at fjerne videoer fra brugere, hvor der indgår vold, racisme, børnemishandling og dyremishandling.

Unge brugere

I modsætning til mere traditionelle sociale medier som Facebook og Twitter henvender TikTok sig i høj grad til en helt ung brugergruppe.

Ifølge DR's medieforskning er 20 procent af alle danske børn mellem 9 og 14 år på TikTok.

Derfor mener Jens Monrad også, at der er grund til at være opmærksom som forælder, hvis ens barn har appen liggende på telefonen.

- Børn skal selvfølgelig være opmærkomme på deres digitale færden generelt, men jeg mener i højere grad, at forældre skal spille en meget mere aktiv rolle, i forhold til hvad det er for nogle apps, deres børn installerer.

- Mine børn må ikke bruge TikTok, og de må heller ikke bruge en lang række andre sociale medier. Jeg vil gerne have, at de selv kan tage stilling til deres digitale adfærd, når de bliver ældre, siger han.