Efter skandaler med NemID og DSB: Politikere efterlyser en it-minister

Cybertruslen mod Danmarks kritiske infrastruktur skal tages mere alvorligt, mener flere partier.

Ingeniørforeningen i Danmark, IDA, mener, at en it-minister skal at sikre Danmarks cyberforsvar. (© DR Grafik/Morten Fogde Christensen)

Når regeringsforhandlingerne er færdige, skal det helst resultere i et nyt ministerium for IT og digitalisering.

Det mener flere politikere og organisationer efter, at flere af Danmarks kritiske it-systemer har vist sig at være sårbare overfor hackerangreb.

Og det skal tages alvorligt, siger blandt andre SF’s it-ordfører Lisbeth Bech-Nielsen.

- Vi vil have en minister, som er ansvarlig for det her område og ikke kun har det som en lille niche-del af sit område. For det er et område, der ikke bliver taget politisk, alvorligt nok.

I denne uge kunne DR Nyheder afsløre, at der ikke var godt nok styr på sikkerheden forud for et historisk stort nedbrud af NemID i juni måned.

Blandt andet havde Nets, firmaet bag NemID, ikke testet den nødprocedure, der skulle træde i kraft og genoprette driften, i hele to år inden nedbruddet.

For knap en måned siden holdt alle DSB-tog stille, fordi en nødprocedure ikke fungerede. Og i starten af november kritiserede statsrevisorerne 13 hemmeligholdte samfundskritiske it-systemer, fordi deres reetableringsplaner - altså nødprocedurer – ikke var tilfredsstillende.

- Det er ekstremt kritisabelt, og det hører slet ikke hjemme i et land som Danmark. Det er noget, man i højere grad ville se i en bananrepublik, siger Lisbeth Bech-Nielsen.

Også Venstres it-ordfører Christoffer Melson ser gerne, at Danmark får en it-minister.

- Det er jeg egentlig positivt indstillet overfor. Jeg synes personligt, at både i ministeriet og på udvalgs-niveau i folketinget, der bør it-området opnormeres eller have noget mere fokus, siger han.

'En minister skal sikre Danmarks cyberforsvar'

Danmark har ikke haft en minister for IT siden 2011. Dengang hed det Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling.

Digitaliseringsstyrelsen, som blandt andet har ansvaret for NemID og MitID, ligger i dag under Finansministeriet.

Derfor ender det politiske ansvar for digitaliseringen hos finansministeren, som i forvejen har en del andre opgaver at tage sig af.

Og det er ikke en holdbar løsning, mener Aske Nydam Guldberg, der er fungerende formand i Ingeniørforeningen i Danmark, IDA:

- Når man ser en sag som den med NemID, så er det lige nu lidt svært at placere det politiske ansvar. Og det skal være meget tydeligere, siger han og fortsætter:

- Med en selvstændig minister, får vi et klart placeret ansvar, og vi får en politisk opmærksomhed, der sikrer, at vi får konkret handling.

Hvad bliver de vigtigste opgaver for den minister?

- Det centrale bliver at sikre Danmarks cyberforsvar. Der er i dag mange kritiske trusler mod vores cybersikkerhed. Derfor bør IT have sit eget ministerium, der tager det her seriøst, siger Aske Nydam Guldberg.

Også Finansforbundet og Dansk Erhverv siger til DR Nyheder, at de ser et it-ministerium, som en god idé.

Sidstnævnte ser gerne vi får en digitaliserings og teknologiminister:

- Dagsorden er blevet bred. Det handler ikke kun om offentlig digitalisering. Det handler om teknologiens afgørende betydning for fremtidens jobs og vækst. Men også om sikkerhed, om kritisk infrastruktur, og om klima/energi, hvor digitaliseringen skal være med til at løse tidens store udfordringer, skriver de blandt andet til DR.

Artiklen fortsætter under videoen. Nets' chef for public affairs i Europa, Peter James Stark, forsikrer, at der nu er styr på sikkerheden og nødproceduren med NemID.

Moderaterne: Nyt ministerium løser ikke problemet

Efter DR’s afsløringer af sikkerhedssjusk op til NemID-udbruddet, ønsker flere partier nu politisk handling på området.

Blandt andet mener de hos Moderaterne, at det skal have en form for økonomisk konsekvens, hvis leverandører af kritiske it-systemer ikke lever op til reglerne om sikkerhed.

Men det hjælper dog ikke på problemet at lave et nyt ministerium, mener politisk ordfører for Moderaterne Jakob Engel-Schmidt:

- Det handler ikke om, at der er behov for et nyt ministerium. Det handler om, at der er nogle mennesker, der ikke har levet op til deres ansvar. Den ansvarlige minister (finansministeren, red.) skal tage ansvar for området.

- Det er for let købt at sige, at man bare skal have en ny minister på området. Det er ligesom at sige, der skal laves et nyt fag i folkeskolen, hver gang der er noget i vejen, fortsætter Jakob Engel-Schmidt.

Det er Aske Nydam Guldberg dog slet ikke enig i.

- it-området er et kæmpe område, der går på tværs af hele det danske samfund, og vi har besluttet os for, at vi vil være verdensmester i digitalisering. Derfor har vi også behov for en minister, der tager ansvar for så kritisk et område, siger han.