Ekstremt tynd og lynhurtig: Sådan ser din telefon ud om 10 år

Det er ikke telefonernes indmad, der gør dem hurtigere, men bedre internet.

I fremtiden kommer tusindvis af små datacentre (eller Edge computere) til at stå tæt på sendemasterne rundt omkring i landet. De vil lave en masse beregninger for vores telefoner, så vi eksempelvis kan spille de nyeste spil på mobilen. Noget der ellers kun er muligt på de dyreste gamer-pc'er og konsoller i dag. (Foto: © Collage og grafik: Mathis Birkeholm Duus - billede fra colourbox)

I går lancerede Apple deres nyeste bud på en smartphone anno 2020 - iPhone 12. Skærmen er blevet større, internetforbindelsen hurtigere og kameraet bedre.

De sidste tyve år har de telefoner, vi slæber rundt på i lommen, ændret sig rigtig meget. Fra vi i starten af 00’erne gik med små klaptelefoner, der kunne holde strøm i ugevis, til 10’ernes smartphones med kæmpeskærme, der skal oplades hver dag.

Udviklingen er med andre ord gået vildt hurtigt. Men vil det fortsætte sådan? Og hvordan kommer vores telefoner til at se ud om fem eller ti år?

Anders Høeg Nissen, der er techjournalist og i mere end 20 år har dækket ny teknologi, er overbevist om, at den vilde udvikling fortsætter.

- Det kommer især til at være skærmene på vores mobiler, der udvikler sig. I fremtiden vil vi nok få papirtynde skærme, der kan foldes ud og blive meget store. Det betyder, at vi kan folde eller samle skærmen, alt efter hvad vi har brug for i situationen, siger han.

Samsung lancerede sidste år verdens første smartphone med en foldbar skærm. Og allerede i år var de så klar med opfølgeren. Vil du have en foldbar skærm er det dog en pebret sag, du må slippe 16.000 kroner for. Lige nu er den lidt klodset, vurderer Anders Høeg Nissen, men han tror, at den slags skærme er fremtiden. (© Engadget.com)

Mobilen bliver oftere i lommen

Allerede sidste år kom lancerede Samsung en mobil med foldbar skærm og andre mobilproducenter arbejder også på det, men den er ifølge Anders Høeg Nissen klodset, og teknologien er stadig meget ny. Derfor vil det først rigtig slå igennem om nogle år.

De foldbare skærme er dog ikke den eneste forandring, vi kommer til at opleve, hvis du spørger ham.

Vi kommer i nemlig højere grad til at lade telefonen blive i lommen.

- Vi ser det allerede nu med smartwatches, hvor du faktisk kan tjekke en masse ting på dit ur, uden du skal have telefonen i hænderne, siger han og fortsætter:

- I fremtiden tror jeg, at vi kommer til at have endnu flere devices på os, der er koblet op på telefonen. Apple og flere andre arbejder på at udvikle "smarte briller" - og hvis de kommer, vil vi kunne få en masse information direkte i brilleglassene. Altså endnu mindre grund til at have telefonen oppe af lommen.

De betragtninger er Torben Rune, der driver firmaet teleanalyse, hvor han rådgiver virksomheder i fremtidens mobile netværk, enig i. Han tror også, telefonen kommer til at træde mere i baggrunden i løbet af de næste ti år.

- Indenfor 5G-teknologien snakker man ikke længere blot om brugernes smartphones, men om “user equipment”. Teknologien er designet til, at vi kommer til gå rundt med mange elektroniske dimser, der er koblet på nettet.

Allerede i 2014 lancerede Google smarte briller, der havde en lille indbygget skærm, kamera og højtalere i. Men produktet var forud for sin tid og fangede ikke rigtig an hos forbrugerne. I dag laves brillerne til industrien, hvor de kan hjælpe de ansatte anvisninger til at betjene maskiner og den slags. Både Apple, Amazon og Facebook arbejder efter sigende på "smart glasses" - hvornår de kommer ved vi ikke. Men en ting er sikkert, lyder det fra Anders Høeg Nissen og Torben Rune, vi kommer til at bære rundt på flere såkaldte "wearables" i fremtiden. (© Google)

Spil tunge spil på mobilen

Selvom 5G allerede er blevet rullet ud i år, kommer det først op på fulde omdrejninger om fire-fem år, fortæller Torben Rune.

- Lige nu kører netværket på frekvenser, der gør, at det ikke er ret meget hurtigere end 4G. Men det er der heller ikke behov for lige nu, siger han og fortsætter:

- Det er faktisk heller ikke hastigheden, men den lavere forsinkelse, der gør, at 5G kan give nogle helt nye muligheder. Det vil blive muligt at få en anden computer end din telefon til lynhurtigt at lave nogle beregninger for dig. Og hvad det kan bruges til, sætter fantasien kun grænser for.

Teknologien, hvor store servere laver beregningerne for din mobiltelefon, kalder man for “edge computing”. Serverne kommer nemlig til at stå tæt på sendemasterne - nær kanten af netværket - og ikke som i dag flere hundrede eller tusinde kilometer væk.

Når serverne står få kilometer væk og benytter 5G-signalerne til at sende data frem og tilbage til din mobil, bliver forsinkelsen så lav, at du eksempelvis vil kunne spille store, tunge computerspil på mobilen. Spil du i dag skal have en dyr gamercomputer eller en konsol til.

- Spil er ikke det eneste, ‘edge computing’ kan bruges til. Der er snak om, at realtidsoversættelse af sprog bliver en mulighed om få år. Du vil med andre ord kunne tale i realtid med din kollega, selvom i taler hvert sit sprog, siger han.

Din telefon bliver vigtigere end din læge

Dit helbred kommer også til at nyde godt af fremtidens telefoner, forudsiger Torben Rune.

I fremtiden vil telefonerne, når de trækker på computerkraften fra edge-servere, nemlig kunne fortælle dig en helt masse om dit helbred. Måske mere end din egen læge kan.

- Vi ser det allerede med smartwatches, der kan måle iltning af blodet og puls. Men i fremtiden kommer vi til at måle meget mere. Vi får sensorer, vi kan sætte på huden, der kan måle ekstremt mange parametre, siger han og fortsætter:

- Og ved at køre al den data gennem kraftige servere, vil din telefon kunne fortælle og forudsige en helt masse ting om dit helbred, som din læge ikke engang kan.

Torben Rune mener, at telefonen kommer til at være meget vigtigt og et redskab, vi kan bruge, når vi tager til lægen eller på sygehuset.

- Din telefon begynder simpelthen at blive vigtigere end din læge. Og den vil kunne støtte lægerne i deres behandling ved at give dem både data og analyser af dit helbred at kigge på, siger han.