Elon Musk: Fem gange rigmanden har skabt drama

Elon Musk var i denne uge i vælten efter at have sluppet sine vilde idéer løs på Twitter - og det er bestemt ikke første gang.

Elon Musk var i denne uge i vælten efter at have sluppet sine vilde idéer løs på Twitter - og det er ikke første gang. (Foto: JOE SKIPPER © Scanpix)

Tesla-grundlæggeren og mangemilliardæren Elon Musk var i denne uge i vælten, efter at han på Twitter luftede idéen om at trække Tesla af børsen.

Det fik aktierne til at stige kraftigt, og derfor lukkede Nasdaq-børsen for handel med aktien. Twitter-stuntet vakte furore, men det er ikke første gang, den excentriske rigmand tiltrækker sig negativ opmærksomhed.

Ubåden og en pædofil dykker

I juli måned var hele verdens øjne rettet mod en nordthailandsk grotte, hvor et fodboldhold var fanget. Dykkere og eksperter fra mange lande hjalp til, og Elon Musk meldte sig også hurtigt på banen med et tilbud, der næsten virkede for godt til at være sandt: en specialbygget ubåd, der skulle hente drengene ud af grotten.

Men ubåden var ikke egnet til redningsoperationen, meldte aktionsledelsen tidligt ud. I et interview med CNN sagde den britiske dykker Vern Unsworth endda, at han mistænkte, at ubåden bare var et PR-stunt, og at Musk kunne ’stikke sin ubåd op, hvor det gør ondt’.

(ARKIV) Vern Unsworth er britisk, men bosat i Thailand. Han spillede en central rolle i redningsaktionen. (Foto: Soe Zeya Tun © Scanpix)

Det fik Musk til tasterne, og på Twitter kaldte han Unsworth for ’pedo guy’ (pædofil, red.). Da han blev mødt med virale protester, skrev han, at han ville vædde en dollar på, at det var sandt. Opslagene blev slettet kort tid efter, men der var de allerede nået ud til milliardærens 22 millioner følgere, og miseren fik Tesla-aktierne til at falde drastisk.

Krig mod medierne

Analytikere, journalister og twitterbrugere over hele verden har længe draget en parallel mellem Elon Musk og Donald Trump. De får begge to afløb for deres frustrationer gennem tasterne og de sociale medier. Et andet punkt, hvor de to milliardærer minder om hinanden, er i deres voldsomme kritik af de etablerede medier.

Musks seneste udbrud er hans løfte fra maj om at starte en hjemmeside, hvor man kan anmelde journalisters troværdighed.

Pravda, skal siden hedde - opkaldt efter en sovjetisk avis af samme navn. Musk fik idéen efter Tesla i mange medier var blevet kritiseret for at slække på sikkerheden på deres fabrikker. En påstand, han var uenig i.

Tyveri af en pruttende enhjørning

I juni beskyldtes Elon Musk for at have ladet sig inspirere lige lovligt meget af en tegning af en strøm-pruttende enhjørning, uden at ville betale manden bag, den selvstændige keramiker Tom Edwards.

Musk brugte både tegningen på et Tesla-julekort i 2017 og senere som promovering for elbilernes nye tegnebloksfunktion. Derfor mente han også, at keramikeren måtte tage til takke med den gode eksponering.

Foto taget fra Tom Edwards' hjemmeside. (Credit: Tom Edwards).

Sagen fik keramikerens datter til at protestere mod Musks tyveri af hendes fars 'kreative ejendom'. Til det svarede Elon Musk sarkastisk i en twitterkommentar, 'Lisa, jeg har gjort din fars kopper populære gratis, og han har som resultat tjent tusindvis af dollar. (...) Hvor mange penge vil din far have for denne forfærdelige forseelse?'.

Siden er keramikeren og mangemilliardæren nået til enighed, skriver Tom Edwards på sin hjemmeside.

Flammekastere

Elon Musk er ekspert i at få vilde idéer. Og oveni det har han kapitalen til at føre dem ud i livet. Alligevel kom det bag på mange, da Elon Musk - igen på Twitter - annoncerede sin nyeste idé: Flammekastere. Og ikke bare flammekastere, men flammekastere til folket. Som almindelige mennesker kan betale og bestille til levering.

Musk rendte hurtigt ind i problemer. Der er regler mod post-transport af ting ved navn flammekastere, men det løste Tesla-bagmanden hurtigt ved at omdøbe produktet til Not-a-Flamethrower (ikke-en-flammekaster, red.).

Produktet blev hyperpopulært på ingen tid, og nu er de første flammekastere nået frem til deres ejere. Som forventet bruger køberne ikke kun flammekasterne til at tænde op i grillen (som Musk har foreslået på Twitter), men også til at sætte ild til alt mulig andet. Det har fået især californiske politikere til at kritisere produktet, som blev sendt ud til brugerne, lige netop mens de værste skovbrande i statens historie raserede.

Dyrt mundhuggeri med analytikere

"De her spørgsmål er så kedelige, de dræber mig".

Elon Musk lagde ikke fingre imellem, da han tidligere i år vurderede kvaliteten af de spørgsmål, som investorer, analytikere og journalister stillede under en telefonkonference tidligere i år.

Han lagde ud med at afbryde et svar, som en anden fra Teslas ledelse var ved at give angående selskabets økonomi.

- Undskyld mig, næste! Kedelige, tåbelige spørgsmål kan vi ikke bruge til noget, lød svadaen, da et forsøg på at få svar blev slået i jorden af Tesla-grundlæggeren.

Efterfølgende forklarede Elon Musk på Twitter, at han havde verfet de første spørgsmål til side, fordi de kun havde interesse for spekulanter og ikke investorer. At han havde kaldt et af spørgsmålene for tåbeligt skyldtes, at svaret allerede var at finde i et nyhedsbrev, der tidligere var blevet sendt ud.

Elon Musks bramfrie tone skulle vise sig ikke at være helt omkostningsfri. Ifølge nyhedsbureauet Reuters faldt Teslas markedsværdi på børsen med to milliarder dollar som følge af hans udbrud.

Facebook
Twitter