Elon Musks monster-raket sendt op i morges: 'En kæmpe succes for Space X'

Raketten fik sendt 24 satellitter i kredsløb, hvorefter tre dele vendte tilbage til Jorden.

I morges dansk tid sendte rumfartsvirksomheden Space X sin kæmperaket Falcon Heavy ud i verdensrummet.

Raketten, som består af tre 'trin', blev sendt afsted fra Kennedy Space Centeret i Florida, USA. Det er kun tredje gang, at Falcon Heavy tager en rumrejse.

Den primære mission var, at raketten skulle aflevere 24 satellitter i kredsløb om Jorden. Samtidig skulle Space X forsøge at lande rakettens tre løfteraketter igen. To af delene landede, som de skulle, mens den tredje del tilsyneladende endte i havet – hvilket ikke var helt efter planen.

Den skulle have landet på Space X's droneskib, bygget til formålet.

DTU Space sidder professor og direktør Kristian Pedersen. Ligesom tusindvis af andre fulgte han med via internettet, da Space X’s sværvægter af en raket tog en tur ud i verdensrummet.

- Det gik jo rigtig fint – den kom afsted. Og to ud af tre dele landede også, som de skulle, igen. Jeg vil sige, at det er en kæmpe succes for Space X at få den her meget kraftige raket op, siger han.

Genbrug kan gøre rumrejser mere prisvenlige

Men der var altså en mindre del af opsendelsen, som ikke gik helt som planlagt. For grundlæggeren af Space X, Elon Musk, havde inden opsendelsen understreget, at alle tre løfteraketter skulle (nogenlunde) uskadt tilbage på Jorden, så de kunne genbruges.

Raket-genbrug er nemlig fuldstændig afgørende, for at prisen for at opsende raketter kan falde i de kommende år, mener Elon Musk.

Ud over droneskibet, der skulle være landingsplatform for Falcon Heavys centrale løfteraket, har Space X også ombygget en båd, der skulle fange det skjold, der beskytter rakettens last. Det skulle den gøre i et kæmpestort net, inden skjoldet ender i havet. Skjoldet bliver nemlig også smidt af, når raketten har forladt atmosfæren.

Og båden med det store net, opkaldt Ms. Tree, havde held til at fange halvdelen af skjoldet, mens den anden del endte i havet. Det skriver netmediet The Verge. Alligevel må også det betegnes som en succes, da det er første gang, den manøvre er lykkedes.

Hvorvidt firmaet alligevel kan genbruge den del, der endte i havet, er endnu uvist.

Forsvaret blåstempler Space X

Flere af satellitterne om bord på Falcon Heavy kom fra det amerikanske forsvar. De skal bl.a. indsamle data, der kan bruges i rumforskning.

Kristian Pedersen mener, at det sender et stærkt signal, når forsvaret vælger at bruge den private virksomhed.

- Det er da en blåstempling af Space X, når det amerikanske forsvar bruger dem til at sende satellitter op, siger Kristian Petersen.

Og for Elon Musk og Space X er det en velkommen anerkendelse. For firmaet er i hård konkurrence med andre private rumfartsvirksomheder om at blive udvalgt som et af de to firmaer, US Air Force fra 2020 vil samarbejde med.