En af 87 millioner: Zuckerberg blev selv ramt af Facebook-skandalen

Topchefen fik også lækket sine oplysninger, da analysefirma udnyttede brugeres personlige data.

Mark Zuckerberg forklarer sig i Kongressen, efter dataskandalen, hvor at et analysefirma fik adgang til millioner af brugeres oplysninger og misbrugte dem. (Foto: © Chip SOmodevilla, Scanpix)

Facebooks øverste chef, Mark Zuckerberg, er selv en af de 87 millioner Facebook-brugere, som kan have fået misbrugt personlige oplysninger af analysefirmaet Cambridge Analytica.

Det bekræftede Zuckerberg under en høring i den amerikanske kongres, som stadig er i gang.

Det er personlige oplysninger som uddannelse, venneliste og interesser, som de mange millioner af brugere og altså inklusiv Zuckerberg har lagt på det sociale medie.

Og nogle af folks oplysninger blev siden høstet via en app på Facebook og misbrugt af analysefirmaet til blandt andet at påvirke vælgerne under det amerikanske præsidentvalg.

Du kan følge høringen med Zuckerberg live her.

Man kan bare slette data selv

Skandalen om datalækket til analysefirmaet er årsagen til, at Zuckerberg nu forklarer sig over for de amerikanske lovgivere og svarer på spørgsmål som, hvad Facebook gør for at beskytte sine brugeres data, og hvor meget overvågning af brugerne, der egentligt foregår på det sociale medie.

Under høringen afviste Zuckerberg ifølge Reuters kongresmedlemmers påstande om, at Facebook ikke giver brugerne nok kontrol over, hvad de vil have delt og videregivet om dem selv.

- Hvordan kan brugerne have kontrol med deres data, når Facebook ikke engang har kontrol over den data, spurgte politikeren Frank Pallone.

Men ifølge Zuckerberg leverer brugerne selv data om dem selv, og de har altid kontrol over, hvem den data deles med.

- Hver gang nogen vælger at dele noget på Facebook, er der en kontrol. Lige der. Det er ikke begravet i nogle indstillinger, men det er der lige der, sagde Zuckerberg.

Zuckerberg sagde også, at Facebook efter hans mening gør nok for at få brugerne til at forstå, hvad de siger ja til, når de opretter en profil på Facebook.

Men at han regner med, at de færreste rent faktisk læser brugerbetingelserne, lød det fra topchefen.

Bliv klogere på, hvad Cambridge Analytica laver i artiklen her.

Vi overvåger ikke

Zuckerberg sagde ydermere, at Facebook i hans optik ikke overvåger brugerne, fordi man som bruger selv har ejerskab over ens oplysninger og til enhver tid kan slette sin data.

Dagens høring er anden runde af seancen, hvor Zuckerberg står skoleret over for systemet.

I går svarede han i fem timer på spørgsmål fra amerikanske senatorer.

Det klarede han ifølge iagttagere uden problemer og fejede kritiske spørgsmål af bordet med velforberedte svar og gentagelser af ting, han tidligere har sagt.

Blandt andet at han godt er klart over, at Facebook har fejlet i den aktuelle skandale med Cambridge Analytica, og at Facebook vil forbedre sig, når det kommer til at beskytte brugerne.

Fire citater fra Zuckerberg om skandalen

  • I går var det disse pointer, der kom frem under høringen. Mange af synspunkterne gentages i dag.

  • - Det var en stor fejl, at vi ikke havde et fuldt overblik over vores ansvar. Og det var min fejl, og det beklager jeg. Jeg startede Facebook, jeg driver det, og jeg er ansvarlig for, hvad der sker.

  • - Da Cambridge Analytica fortalte os, at de ikke brugte dataene og slettede dem, anså vi sagen som afsluttet. Set i bakspejlet var det en klar fejl. Vi har opdateret vores politikker for at være sikre på, at vi ikke laver den fejl igen.

  • - Det vil tage en del tid at komme til bunds i alle de ændringer, vi er nødt til at foretage på tværs af virksomheden.

  • - Jeg er fast besluttet på at få det gjort rigtigt. Det omfatter det grundlæggende ansvar om at beskytte folks oplysninger, som vi ikke magtede med Cambridge Analytica. Kilde: Ritzau.

Vil gennemgå alle apps

I dag indledte han høringen med at læse op af en forberedt tale, som nærmest ordret var den samme som i går.

Da spørgsmålene begyndte at komme, bad et kongresmedlem ham om at svare ja eller nej på, om Facebook fremover vil have nogle standardindstillinger, som kun indsamler et minimum antal oplysninger om folk.

Det kunne Zuckerberg ikke svare på.

Zuckerberg understregede undervejs, at Facebook nu vil tjekke alle apps for at se, om nogle af dem har givet oplysninger af brugerne videre til firmaer på samme måde som Cambridge Analytica fik dem på. Derefter bliver der lukket yderligere for adgang.

Den proces vil tage mange måneder, forklarede Zuckerberg.

Apps på Facebook

  • En app på Facebook betyder, at du for eksempel kan logge på Spotify, Camdycrush eller Tripadvisor via din Facebookprofil.

  • Mange brugere har bare ikke været klar over, at disse apps derigennem kunne få adgang til personlige oplysninger, som fremgik på deres Facebookprofil. Eksempelvis hvad folk havde liket og skrevet af kommentarer til en statusopdatering.

  • Men oplysningerne kan et firma dele med andre firmaer, og oplysningerne er kommercielt guld værd i forhold til annoncer og reklamer, som bliver målrettet dig.