'En ny æra for rumforskning': Forskere finder vand på planet, der ligner Jorden

Fundet er dog ikke et tegn på liv, siger ekspert.

Det er The Hubble Space Telescope, der har 29 år på bagen, der har gjort det muligt at undersøge og finde vanddamp i atmosfæren på exoplaneten K2-18b. (Foto: Nasa © Scanpix)

Når du kigger op på nattehimlen, har mange af de stjerner, du kan se, faktisk følgeskab af deres helt egne planeter, der kaldes exoplaneter.

Exoplaneterne kredser om stjernen, præcis som Jorden kredser om vores sol.

Vi ved stadig ikke meget om exoplaneter, men ny forskning har netop gjort os meget klogere.

- Det er første gang, at man har fundet vand på så lille en planet, der ligner vores jord, siger Lars A. Buchhave, der er professor på DTU Space.

Exoplaneten kaldes en super-Jord, da den minder om Jorden.

Der er dog nogle forskelle. For eksempel har den exoplaneten sandsynligvis en væsentlig tykkere atmosfære end Jorden, planeten er otte gange så tung som Jorden og er ca. dobbelt så stor.

Har ikke undersøgt noget lignende før

Opdagelsen er starten på en ny æra inden for rumforskning.

- Exoplaneter er almindelige, men vi ved nærmest ingenting om, hvad de små exoplaneter på størrelse med Jorden består af. Så det er en nye æra, vi skal træde ind i, hvor vi skal karakterisere planeterne. Vi skal finde ud af, hvad de består af, hvordan deres overflade er, og om der er betingelser, der kan understøtte liv, som vi kender her fra Jorden, siger Lars A. Buchhave.

Han forklarer, at vi ikke førhen har undersøgt atmosfæren på en planet, der ligner vores egen jordklode så meget, som det er tilfældet ved exoplaneten, der er døbt K2-18b.

Og det er et skridt imod at finde liv på exoplaneter.

- I den nærmeste fremtid vil vi gerne lede efter tegn på liv i atmosfæren hos exoplaneter. Og der er vand et af de elementer, der kræves for, at der kan være liv, som vi kender. Derfor er det et spændende fund, siger han.

Vand er ikke ensbetydende med liv

Men vanddamp på en lille jordlignende planet er ikke nok til, at vi finder liv, som vi kender det fra Jorden - heller ikke selvom exoplaneten er i 'den beboelige zone'.

Den beboelige zone betyder nemlig bare, at temperaturen er sådan, at vand er flydende på planeten.

- Og vand er bare et enkelt krav for liv. Der er en række andre ting, som kaldes biosignaturer, som også skal være der for, at der kan være tegn på liv i atmosfæren, siger han og fortsætter:

- Når vi kigger på vores egen planet og atmosfære, har liv fuldstændig ændret det hele. Vi har for eksempel enorme mængder ilt i Jordens atmosfære på grund af fotosyntese fra planter.

Og det er sådan et tegn, man også skal lede efter i atmosfæren ved andre planeter.

- At der er fundet vand, er det første skridt til at finde liv i atmosfæren på andre planeter, men vi er stadig slet ikke i mål.

Det bliver ikke vores nye hjem

Selvom exoplaneten ligger i ‘den beboelige zone’, så er det ikke ensbetydende med, at mennesket kommer til at bo der.

- Exoplaneten har en tyk atmosfære, der består af helium og brint, som ikke kan understøtte liv som vi kender det på Jorden. Og så er K2-18b også otte gange så tung som Jorden, siger han.

Lars A. Buchhave forklarer, at vi slet ikke skal se andre planter som en redning i tilfælde af, at vi ødelægger vores egen.

- Selv Mars, der minder om vores planet og er tæt på os, har nærmest ingen atmosfære. Det gør den ubeboelig, selvom Mars på mange andre punkter minder om Jorden, siger han og fortsætter:

- Så vi skal hellere passe på Jorden end at lede efter et andet sted at tage hen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk