En trold fra 4chan: Carl er vokset op i internettets lovløse klubhus

I dag er hjemmesiden 4chan kendt som opholdssted for ekstremister og racister. Sådan har det ikke altid været.

En formulering om DDOS-angreb er blevet rettet d. 19/6, så det står tydeligere, at det er kildens vurdering og ikke DRs, at DDOS-angreb er uskyldige. DR beklager fejlen.

Siden hjemmesiden 4chan startede i 2003, har den fået et ry som værende et af de mest ustyrlige steder på nettet.

Sidens fællesskab opstod som en blanding af nørder, outsidere og fans af japanske tegnefilm, men de seneste år har tonen på siden forandret sig.

Det fortæller Carl, en mangeårige bruger af siden, til DR Viden:

- I forbindelse med det amerikanske præsidentvalg i 2016 blev det en politisk slagmark. Der kom mange ekstremt højreorienterede personer og nazister til, og debatten forsvandt. Det blev til et ekkokammer, siger han til DR Viden.

Carl har kun ønsket at stå frem med sit fornavn, da 4chan har en historik med at udøve chikane mod sidens kritikere. Redaktionen kender hans identitet.

Et rart fællesskab med en grænseoverskridende humor

Carl er i dag 25 år gammel, men blev suget ind i 4chan miljøet som 13-årig.

Det er egentlig en alt for ung alder til at færdes på 4chan, hvor reglerne siger, at man skal være 18 år. Og i starten nøjes han da også bare med at læse de mange diskussioner om japansk animation, som han interesserer sig meget for.

Samtidig virker den grove humor, som dominerer diskussionerne på siden, tiltrækkende for den unge Carl.

- Jeg skrev ikke noget de første to-tre år. Jeg syntes, humoren var sjov, men også meget grænseoverskridende. Ligesom den er i dag. Men jeg blev opslugt af det, fordi jeg ikke havde set lignende andre steder. Det var nok ikke et optimalt sted at være i den alder, men det var et rart fællesskab, fortæller Carl.

Fra uskyldig telefonfis til hadske troldekampagner

Carl begynder at være en aktiv del af diskussionerne og engagerer sig endda i nogle af 4chans famøse drillekampagner.

Da Carl deltog for ti år siden, nøjedes man med hvad han dengang opfattede som uskyldige drillerier. Det kunne være DDOS-angreb og god gammeldags telefonfis.

Eksempelvis fortæller Carl om dengang, han var med til at kime en amerikansk McDonald’s ned for at spørge dem, om de solgte det gamle computerspil Battletoads.

- Det var jo drengestreger, og det var åndsvagt. Jeg kunne i hvert fald ikke finde på at gøre det i dag, siger han.

Gennem tiden er troldekampagnerne kun blevet grovere, og i dag er brugerne på 4chan berygtede som bagmænd til rigtig mange virale kampagner.

Her kan man nævne fribløderbevægelsen, der skulle gøre tykt grin med feminister verden over eller #Cut4Bieber, der fik unge fans af popsangeren Justin Bieber til at skære i sig selv.

Carl har de sidste 12 år været aktiv på det anonyme internetforum 4chan. Han er det stadig, selvom det i dag er berygtet som et lovløst opholdssted for ekstremistiske højreradikale og racister.

Du kan høre, hvorfor Carl vender tilbage og resten af hans historie fra internettets sidegader i Digitalt på P1.