Endnu en undersøgelse af computerspil: Du bliver ikke voldelig af gaming

Dansk forsker kritiserer tidligere undersøgelser for at være for dårlige.

En ny videnskabelig undersøgelse har ikke kunnet konstatere nogen sammenhæng mellem børns brug af voldelige computerspil og voldelig adfærd. (Foto: Linda Kastrup © Scanpix)

Teknologi er i flere årtier blevet beskyldt for at gøre unge mennesker voldelige. Først var det radioen, så fjernsynet og de seneste mange år har computerspil stået for skud.

Og nu melder endnu et forsøg sig i debatten.

En ny undersøgelse fra Oxford University, hvor 1.004 britiske børn mellem 14-15 år har deltaget, viser nemlig, at der ikke er tegn på, at voldelige computerspil gør børn voldelige.

- Helt overordnet så præsenterer undersøgelsen to pointer: Man bliver ikke voldelig af computerspil, og bare fordi du er voldelig i virkeligheden, så er du ikke nødvendigvis mere tiltrukket af voldelige spil.

Sådan siger Rune Lundedal Nielsen, der er adjunkt på IT Universitet, hvor han forsker i psykologiske effekter af computerspil. Men han er ikke en del af forskerholdet bag den nye undersøgelse.

Han forklarer dog, at vi ikke ud fra undersøgelsen kan slå endeligt fast, at voldelige computerspil ikke giver voldelige børn.

- Men det er den bedste undersøgelse, der har været på området indtil nu. Den har en masse styrker, som tidligere forskning har manglet, siger han.

Modsat tidligere undersøgelser så har forskerne her nemlig også talt med børnenes forældre eller værge for at undersøge, om børnene havde udvist voldelig adfærd.

I tidligere forskning har det ofte kun været børnene selv, der skulle vurdere, om de havde været voldelige.

Tidligere forskning har misvisende resultater

I den nye undersøgelse har forskerne fra start fastsat en bagatelgrænse for, hvor stor en sammenhæng der skal være mellem forbrug af voldelige spil og voldelig adfærd for, at den er betydelig, men undersøgelsen fandt altså ingen sammenhæng.

- Tidligere forskning, der påstod, at computerspil gjorde børn voldelige, har også kun vist en lille effekt. Men de forskere har argumenteret for, at selv en lille effekt kunne blive farlig over tid. Og de resultater er nok blevet blæst større op, end de i virkeligheden er, siger Rune Lundedal Nielsen.

Rune Kristian Lundedal Nielsen er adjunkt på IT Universitet, hvor han forsker i psykologiske effekter af computerspil (© IT-Universitetet)

Med den nye undersøgelsen mener han, at kommende undersøgelsen skal have et højere niveau for at blive medregnet.

- Kvaliteten af det nye studie hæver barren så højt, at studier, der kommer efter, vil være nødt til at have de samme kvaliteter for at være en del af debatten, siger han.

Konkurrence gør os frustreret

Rune Lundedal Nielsen forklarer, at selv hvis der kommer resultater, der viser at børn, der spiller voldelige computerspil, er meget mere voldelige end andre, så er det ikke så enkelt.

- Man ville stadig ikke kunne konkludere, at det var på grund af spillene, siger han, og fortsætter:

- For så er spørgsmålet, om man spiller voldelige spil, fordi man er voldelig i virkeligheden - eller bliver man voldelig, fordi man spiller computer?

Forskerne har blandt andet undersøgt adfærd hos børn, der spillede Call of Duty og GTA (billedet).

Men computerspil kan sagtens give frustration og agressioner, slår han fast.

Hvis du selv har prøvet at spille computerspil, hvor du for eksempel skal skyde andre og kæmpe for dit virtuelle liv, så ved du, hvor sur man kan blive, hvis man pludselig bliver skudt og taber.

Men den frustration og vrede er ikke anderledes end i andre konkurrencer.

- Der er ingen tvivl om, at man kan blive meget frustreret af computerspil - især hvis man spiller mod andre. Men så er spørgsmålet, om den frustration er større eller mindre end, hvis man for eksempel taber i fodbold, slutter Rune Lundedal Nielsen.

FacebookTwitter