Er du lidt for glad for sociale medier? Her er 7 råd til en mini-afvænning

Tag magten tilbage, sæt kunstige grænser og glem de endegyldige regler, lyder nogle af eksperternes råd til at skære lidt ned på din smartphone-tid.

I 2013 blev "selfie" kåret som årets ord. Topmodellen Gigi Hadid (billedet) har utvivlsomt taget et par stykker siden. (Foto: © CAITLIN OCHS, Scanpix)

- Du sidder hele tiden med den telefon i hånden!

Der er uden tvivl en del, der har fået skudt den bemærkning i hovedet af kæresten, veninden eller mor. Og selvom du måske ikke er enig, kan det være en god idé at få snakket om de forventninger, vi har til hinandens fysiske tilstedeværelse.

Det kan også være, at du selv føler, at der går alt for meget spildtid med at sidde og scrolle igennem Instagram-feedet, læse ligegyldige nyheder på Facebook eller tjekke memes på 4chan.

Du kan selvfølgelig gøre som 21-årige Freja, der blev så vred over, hvor meget tid hun brugte på at jagte det perfekte billede på Instagram, at hun helt droppede det.

Men hvis du ikke har lyst til at tage en kold tyrker, kan du starte et andet sted. Med et. Eller to. Eller flere af de her råd, som kommer fra lektor på Institut for Medier, Erkendelse og Formidling på Københavns Universitet og formand for Medierådet for Børn og Unge, Anne Mette Thorhauge og Søren Schultz Hansen, som er ekstern lektor på CBS, erhvervsforsker og forfatter til flere bøger om digitalisering.

1

Bliv bevidst om dit forbrug

Hvor mange gange i løbet af dagen tjekker du Insta eller åbner Snap? (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Ved du, hvor mange gange du tjekker de forskellige sociale medier i løbet af en dag?

Sikkert ikke. Men så kan du jo begynde at tælle. På den måde bliver du først og fremmest bevidst om dit forbrug.

- Hvis du finder ud, at du tjekker 500 gange, har du allerede et redskab, som du kan bruge til at sætte antallet af gange ned til 200 eller 300, siger Søren Schultz Hansen.

Har du downloadet iOS 12 til din iPpone har du også mulighed for at følge med i din skærmtid. Du slår skærmtid til i telefonens instillinger.

Kører du Android, er der mulighed for at hente flere gratis apps, som lader dig tracke, hvor meget tid du bruger på telefonen. For eksempel Quality Time eller App Usage.

2

Snak om forventninger og retningslinjer

Det kan være en god idé at have fælles retningslinjer. For eksempel for, hvornår det er i orden at tage et selfie. (Foto: © ROBERTO SCHMIDT, Scanpix)

- Hvis retningslinjer skal fungere, skal de laves i fællesskab, siger Anne Mette Thorhauge.

Derfor er det en god idé at få talt om, hvilke forventninger man har til hinandens tilstedeværelse. Især i familien. Derefter kan man begynde at lave nogle fælles retningslinjer, som selvfølgelig skal overholdes af alle.

- Jeg har tre børn. Hvis jeg holde dem fast på reglerne, skal jeg også selv overholde dem, siger Anne Mette Thorhauge, som blandt andet har en regel om, at telefonen bliver slukket en time før sengetid.

Også på skolen og i vennegruppen er det nødvendigt at få en snak om, hvad der er god og dårlig mobilstil, mener Søren Schultz Hansen.

- Det er ikke kun voksne, der skal sætte grænser. Det er også vigtigt, at fx læreren forstår, at de unges mobilbrug ikke bare er en afhængighed. Det er meget mere nuanceret, og mobil - og de social medier - er en vigtig del af mange børn og unges liv, siger han.

3

Sæt kunstige grænser

Vi er gode til at lave regler for os selv. Vi er bare ikke altid lige gode til at overholde dem også. Men prøv dig frem. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

Må. Ikke. Spise. Sukker. Hele. Januar.

Det virker ikke vel? Det er svært at sætte endegyldige regler op for sig selv. Men prøv dig frem og sæt nogle kunstige regler, som måske/måske ikke virker.

- Jeg har for eksempel en regel om, at jeg absolut ikke må tjekke arbejdsmails efter kl. 18. Heller ikke selvom det kun tager tre sekunder. Jeg kan mærke, at det giver mig en ro. Og så finder man ud af, at der ikke sker noget ved det, siger Søren Schultz Hansen.

4

Tro ikke, at du kan lave endegyldige regler

Regler og løftede pegefingre er til for at blive brudt. Derfor kan det være en god idé at tage dem op til revision engang i mellem. (Foto: © Sara Røjkjær, DR Nordjylland)

Apropos råd nummer 4: Lad være med at tro, at du kan lave endegyldige regler.

- Forældre og lærere hører til blandt dem, der ofte efterlyser klare regler for mobilbrug. Det kan jeg godt forstå. Men regler varierer og ændrer sig, siger Søren Schultz Hansen.

Regler ændres over tid og ved lejlighed. For eksempel hvis man holder ferie efter en lang periode med ren hverdag. Så er det en god idé at få talt om nogle fælles retningslinjer for ferien.

5

Tag magten over notifikationer og apps

Rydder du nogensinde op i dit feed? Eller vælger notifikationer fra? (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Har du lagt mærke til, at Facebook, Instagram og de andre sociale medier med tiden er begyndt at sende dig flere notifikationer (altså, hvis du er typen, der ikke slår dem fra).

- Det er fordi, det virker. Teknologien er designet til at lokke, fastholde og overvåge os, siger Anne Mette Thorhauge.

Så hvad gør du? Du tager da magten over dine apps tilbage i det omfang, du kan og har lyst. Slå notifikationerne fra, ryd op i Instagram-feedet eller lav en regel om, at Facebook kun må åbnes på computeren.

6

Vær kritisk

Tidligere Facebook-chef Chamath Palihapitiya beskyldte sidste år CEO Mark Zuckerberg (billede) og resten af Facebook for at "skabe redskaber, der er ved at ødelægge grundlaget for, hvordan samfundet virker". (Foto: © LEAH MILLIS, Scanpix)

Og mens du slår notifikationerne fra, kan du overveje at forholde dig lidt kritisk til teknologien.

Sidste år var en tidligere Facebook-chef ude med riven overfor sin gamle arbejdsgiver, som han anklagede for at være designet til at gøre mennesker afhængige og sprede falske informationer, der ødelægger samfundet.

Den udmelding skal vi ikke gøre os til dommer overfor, men det kommer næppe som et chok for dig, at jo mere tid, du bruger på sociale medier (og jo flere informationer, du deler), desto bedre en forretning er du for dem.

- Vi skal have opbygget en kritisk tilgang til den teknologi, der forsøger at fastholde os og til information, vi får fra teknologien. Ligesom vi har opdraget børn til at være kritiske overfor reklamebranchen, siger Anne Mette Thorhauge.

7

Kom ind i kampen (forældre)

Forældre er rollemodeller. Både i forhold til at overholde retningslinjer om mobilbrug og i forhold til at interessere sig for børns mobilbrug. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Til sidst en opfordring fra Søren Schultz Hansen til forældrene: Kom ind i kampen i forhold til at være rollemodeller.

- Det er for ringe, hvis forældrene ikke interesserer sig for, hvad børnene laver på sociale medier. Eller hvis forældrene ikke går forrest i at være kritiske eller overholde de retningslinjer, man i fællesskab er blevet enige om, siger han, og understreger, at det ikke kun er børnene, der har brug for hjælp:

- Forældrene skal også lære at forstå, at sociale medier er en vigtig social og praktisk del af børn unges liv.