Er du stadig i tvivl om 'Hej' eller 'Kære'? Derfor er det svært at starte en høflig mail

Vi tænker for meget over ordvalget, mener Dansk Sprognævn.

Der kan være stor forskel på, hvordan din mormor, mor eller veninde starter en mail. Det handler i høj grad om generationer. (Foto: © Tim Gouw, Unsplash)

Du kender det måske. Du skal skrive en mail til din nye udlejer eller studiesekretær, som du aldrig har mødt.

Du ved præcis, hvad der skal stå i mailen - alligevel er det svært at få den startet.

For spørgsmålet er, om I er på “Hej” eller “Kære”, når I ikke har mødt hinanden.

Et “Hej” kan muligvis virke for uformelt, mens “Kære” måske bliver for intimt og gammeldags. Det er jo ikke et brev.

Hvis du har oplevet at være i tvivl, er du ikke alene.

Forleden skrev journalist og radiovært på DR P3 Julie Hornbek Toft på Twitter, at hun er usikker på, hvordan hun bør indlede arbejdsmails til fremmede.

(© Screenshot)

Men det er heller ikke ligetil, fortæller Eva Skafte Jensen, der er seniorforsker ved Dansk Sprognævn.

- Jeg har absolut en opfattelse af, at folk er meget i tvivl om, hvordan de skal indlede deres mails. Vi har gennem årene fået rigtig mange henvendelser af den slags, siger hun.

Derfor besluttede Sprognævnet for nogle år siden at undersøge indlednings- og afslutningshilsner sammen med forskere fra Aarhus Universitet og Syddansk Universitet.

Det er en generations-ting

Når du sidder og overvejer, hvordan du skal indlede din mail, kan det være en god ide at kigge på, hvem der bliver skrevet til.

- Når vi taler om indledningshilsner, kan vi se, at der særligt er to måder at gøre det på. Man kan skrive “Hej”, og man kan skrive “Kære”. Det er et af de steder, hvor der er størst forvirring, siger Eva Skafte Jensen.

Begge ord kan nemlig blive opfattet helt forskelligt, alt efter hvem der læser det.

- Der er nogen, der opfatter “Kære” som det neutrale, og dét man kan bruge i alle sammenhænge, fortæller Eva Skafte Jensen.

- Så er der andre, der synes, at det er noget, man skriver til én, som man har kær. Det gør det lidt vanskeligt, for man kan ikke på forhånd vide, om man skriver til en af dem, der ser det som en neutral henvendelsesform, eller om man skriver til én, som lægger noget mere i det, siger hun.

Men der er en tommelfingerregel.

Sprognævnets undersøgelse viste, at det særligt er de cirka 40-65 årige, der anvender “Kære”.

Derfor kan man også ofte skrive “Kære” til dem, men man skal være varsom med både de yngre og ældre generationer.

Her er der mange, der opfatter det som et meget intimt ord.

De fleste unge mennesker anvender i stedet “Hej”, når de skriver mails, fordi de synes, at det er det mest neutrale og høflige.

Kamp om formaliteter

Personer, der er over 65 år, foretrækker ofte en helt tredje mulighed. Særligt når de bliver kontaktet af offentlige myndigheder.

Dansk Sprognævn mener, at man har fået undervisning i, hvordan man opstiller breve, hvis man har gået i skole i 1940’erne og 1950’erne.

- “Kære” brugte man kun til private relationer. Hvis man skrev på vegne af offentlige myndigheder, skrev man måske ingenting, eller også skrev man: “Til rette vedkommende”. Der kunne man springe alt det med “Kære” eller “Hej” over, siger Eva Skafte Jensen.

De yngre generationer kan derfor heller ikke være sikre på, at et “Hej” bliver læst som en høflig henvendelse.

- Det hænger sammen med hele den kamp, der var med tiltaleformerne “De” og “du” i 1970’erne. Der er nogen, der synes, at “Hej” simpelthen er for “flippet”, forklarer Eva Skafte Jensen.

Resultaterne overraskede forskerne bag undersøgelsen, som alle hører til den mellemste generation, der især anvender “Kære”.

- Det er åbenbart noget, som særligt vores generation har tilegnet sig, og vi ved faktisk ikke præcis, hvorfor det er blevet sådan, siger Eva Skafte Jensen.

Forskning viser, at folk gør sig meget umage med at ramme rigtigt, når vi starter og slutter vores mails. (Foto: © Markus Winkler, Unsplash)

'Tag det ikke så tungt'

Eva Skafte Jensen fortæller, at hun ofte har oplevet at få henvendelser fra folk, der søger retningslinjer for, om man bør skrive “Hej” eller “Kære”.

Desværre viste Sprognævnets undersøgelse, at det er vanskeligt at give sådanne anbefalinger.

- Det er selvfølgelig lidt nedslående. Men på den anden side kan man sige, at hvis alle bliver klar over, at det ikke er så ligetil, gør det måske ikke helt så meget, om man gør det ene eller det andet, siger hun.

Undersøgelsen viste desuden, at folk lægger mange tanker i måden, de starter og slutter deres e-mails.

- Vi skal ikke være for hurtige til at blive forskrækkede over, hvordan folk henvender sig. Hvis man nu bare tænker: “De har sikkert ment det godt”, tror jeg, man kommer langt, siger Eva Skafte Jensen.

Der er altså ikke nogle gyldne regler eller retningslinjer, men hun har et godt råd:

- Egentlig synes jeg, at en god anbefaling er: Tag det ikke så tungt.