Et skridt næmere: Netcompany og Trifork skal lave det digitale coronapas

Der er fundet to vindere af udbuddet om at udvikle Danmarks nye digitale coronapas, oplyser Sundhedsdatastyrelsen i en pressemeddelse.

Det danske, digitale coronapas kan ifølge Sundhedsdatastyrelsen downloades i maj måned. (© Grafik: Sofie Jackson Bangsgaard)

- Indkøbsprocessen er nu slut. Det bliver Netcompany og Trifork, der skal udvikle det digitale coronapas i Danmark, skriver Sundhedsdatastyrelsen i en pressemeddelse i dag.

Dermed står det nu klart, at Danmark rykker et skridt næmere det coronapas, som regeringen forventer skal udrulles til danskerne i maj måned.

Det digitale coronapas er en løsning, der skal hjælpe med at sørge for en mere sikker genåbning af samfundet, når flere danskere bliver vaccinerede mod coronavirus eller skal fremvise en negativ test inden kulturarrangementer eller rejser.

Finansminister Nicolai Wammen (S) udtalte mandag til TV2, at coronapasset skulle anvendes "ret bredt i kulturlivet og liberale erhverv".

Appen fungerer ved at danne en QR-kode, der indeholder oplysninger om din vaccination- eller teststatus. Billetkontrollører kan scanne den kode og vil få præsenteret en grøn eller rød farve. Er den grøn, kan du gå ind - er den derimod rød, må du gå igen.

To leverandører skal lave coronapas-løsning

Coronapasset er delt i to opgaver. Den første er udvikling af selve appen efter de ønsker som de danske myndigheder har. Det er Netcompany, som har vundet den del af udbuddet, og deres løsning, som firmaet kalder StaySafe, bliver altså nu en realitet til maj.

Udover Netcompany skal IT-virksomheden Trifork udvikle den bagvedliggende sundhedsinfrastruktur, herunder oplysninger om Covid-19-vaccinationer og testresultater.

- Vi er meget glade for, at Sundhedsdatastyrelsen har vist Trifork den tillid at varetage opgaven med at stille kritiske sundhedsdata til rådighed for coronapasset, siger Jesper Carøe, direktør for sundhedsområdet i Trifork.

IT-giganten IBM havde også budt ind på opgaven, men må altså se sig slået af konkurrenterne.

Sådan kan vagtplanlægningen se ud for en restaurantejer, når Netcompany lancerer det danske coronapas. Det er politikerne og arbejdsgiverne, der bestemmer, om de vil benytte funktionen, der kan vise en corona-status for medarbejdere. (© Netcompany)

- Først og fremmest er vi glade for, at Danmark nu får et digitalt coronapas, så vi kan få genåbnet landet - og vi accepterer selvfølgelig, at der er blevet valgt en anden leverandør end os. Vi stiller os til rådighed, såfremt det senere bliver besluttet at udvide passets anvendelse til, at vi også kan komme ud at rejse igen, siger Carsten Juul Størner, der er associate partner i IBM Danmark.

Vaccine, test eller antistoffer

Sundhedsdatastyrelsen oplyser, at der er tre faktorer, som kommer til at spille ind i, hvordan det digitale coronapas virker.

- Det digitale coronapas bliver udviklet som en selvstændig app, der vil kunne dokumentere både testsvar fra PCR-test og antigentest, vaccinationsstatus og indikation på tidligere smitte, skriver styrelsen i pressemeddelsen.

Dermed kan det altså også give dig adgang til rejser eller kulturarrangementer, hvis du tidligere har været smittet med coronavirus og dermed har dannet antistoffer.

André Rogaczewski, der er administrerende direktør i Netcompany, har tidligere forklaret, at det er en fejl, hvis man tror, coronapasset udelukkende skal bruges til vacciner. Netcompanys løsning er lavet til at understøtte både vacciner, test og antistoffer.

- Idéen om et rent vaccinepas er helt i skoven, og vores app er snarere et testpas, der også viser vacciner. Jeg tror, vi kommer til at leve med coronavirus og test langt tid endnu. Den virkelighed må vi gøre os klar til, har han tidligere sagt til DR Nyheder.