Europæisk rumorganisation vil installere internet og GPS på Månen

Det bliver private virksomheder, der skal stå for netværket.

ESA har nu ansat to konsortier af virksomheder til at udarbejde en detaljeret plan for, hvordan private virksomheder kan levere et telekommunikations- og navigationsnetværk til fremtidige missioner på Månen.  (Foto: Marie Andersen Klareskov © Scanpix)

Vi bruger dem, når vi ser tv, taler i telefon med udlandet eller bruger gps’en i vores bil.

En stor del af vores hverdag er forbundet med satellitterne, der kredser om Jorden.

Men at kunne kommunikere og navigere er lige så vigtigt i fremtidige missioner på Månen, som det er på Jorden.

Derfor har European Space Agency (ESA) netop efterspurgt kommercielle virksomheder til at byde ind på et kommunikations- og navigationsnetværk, der skal i kredsløb om Månen.

- Der er mange nationer, der er interesseret i at komme til Månen. Selvom det bliver dyrt, bliver det også det hele værd at lave et kommunikationssystem i kredsløb om Månen, fortalte Paul Verhoef, der er navigationsdirektør i ESA på et pressemøde torsdag.

Michael Linden-Vørnle, der er astrofysiker og chefkonsulent ved DTU Space, kalder ESA's forslag for et "naturligt skridt" i rumforskningen.

- Det er en form for tillidserklæring til rumindustrien, at de får lov til at opbygge og drive en central og forudsætningsskabende infrastruktur som et kommunikationsnetværk, siger han.

Skal gøre rummissioner lettere

I dag skal rumagenturerne i de forskellige lande selv have kommunikationsudstyr med på deres missioner. Det udstyr er dyrt og vejer ofte omkring 40 kilo.

Derfor vil det være lettere med et fælles kommunikationsnetværk i kredsløb om Månen, som rummissionerne kan koble sig på med en modtager, lyder budskabet fra ESA.

- Med systemet slipper du for at slæbe alting med selv hver gang. Det gør, at du kan spare nogle ressourcer, og du kan fokusere på den mere konkrete opgave, som den specifikke mission skal løse, siger Michael Linden-Vørnle.

Han understreger også, at et kommunikationsnetværk er et nødvendigt element i planen om at skabe en bæredygtig tilstedeværelse på Månen.

- Det er ikke anderledes her på Jorden, hvor vores samfund er fuldstændig afhængigt af at have global kommunikation og navigation ved hjælp af satellitter i kredsløb om Jorden, siger han og fortsætter:

- Det er den samme infrastruktur, som ESA ønsker at skabe på Månen, hvor vi nok i en nærmere fremtid får en mere permanent tilstedeværelse. Det er svært at se, hvordan tingene skal fungere effektivt, hvis man ikke har kommunikationen, siger Michael Linden-Vørnle.

Flere opgaver til private rumvirksomheder

Med det nye netværk bliver der også lagt et stort ansvar over på de private rumvirksomheder.

- Det handler ikke kun om at bringe nogle satellitter i kredsløb om Månen. Det handler om at sørge for, at tjenesten også fungerer, bliver vedligeholdt og udbygget, fortæller astrofysikeren.

Det er ikke første gang, at store rumprojekter er blevet uddelegeret til private virksomheder.

- SpaceX er et storslået eksempel, fordi vi nu første gang 100 procent har outsourcet både bemandede og ubemandede flyvninger til Den Internationale Rumstation, fortæller Michael Linden-Vørnle.

ESA har nu ansat to konsortier af virksomheder til at udarbejde en detaljeret plan for, hvordan private virksomheder kan levere et telekommunikations- og navigationsnetværk til fremtidige missioner på Månen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk