Få din smitte-status som QR-kode: 4 bud på fremtidens coronapas

Regeringen og erhvervslivet er klar med et digitalt coronapas om 3-4 måneder. Vi har set på nogle af de kandidater, der har en løsning klar.

Regeringen, Dansk Erhverv og Dansk Industri arbejder på et dansk digitalt coronapas, der kan betyde en mere sikker og hurtig genåbning af samfundet. (Foto: © Morten Fogde Christensen (Grafik))

- Du har en billet til Roskilde festival om fem dage. Husk at få taget en coronatest inden.

Om 3-4 måneder er det planen, at sådan en besked kan dukke op på din telefon.

I hvert fald hvis man spørger Carsten Juul Stoerner, der står for den danske udvikling af appen IBM Sundhedspas hos teknologivirksomheden IBM. Hans firma har nemlig tænkt sig at byde på opgaven om at lave et dansk digitalt coronapas.

I dag har regeringen, i samarbejde med Dansk Industri og Dansk Erhverv, meldt ud, at de vil have udviklet et digitalt coronapas, der sikkert og nemt kan fortælle, om du er vaccineret eller testet negativ for coronavirus.

Den digitale løsning bygger ovenpå en print selv-løsning, der allerede nu er tilgængelig på sundhed.dk, hvor du har mulighed for at downloade et testpas. Regeringen forventer at have et print selv-vaccinepas klar i slutningen af februar.

Opgaven skal sendes i udbud og det digitale coronapas forventes køreklart om 3-4 måneder. Carsten Juul Stoerner, der har arbejdet i 30 år for flyindustrien, siger, at IBM kan have en løsning klar på en måned.

- Vi har været i gang i næsten et år, så lad os nu komme videre, siger han.

Mens diskussionerne om hvorvidt et coronapas vil skabe et A- og B-hold har fyldt i debatten, har virksomhederne ladet den sag været op til politikerne og fortsat udviklingen af deres apps.

Men hvordan ser et digitalt coronapas ud? Hvordan virker det? Og er det sikkert med en digital løsning? Vi har set på nogle af de digitale løsninger, der findes i dag.

1

IBM Sundhedspas

IBM Sundhedspas er en app, der viser din vaccinations- eller teststatus. En kontrollør i lufthavnen eller i teatret vil kunne scanne en QR-kode fra din app og dermed tjekke, om du er nyligt testet eller vaccineret. (Foto: © Grafik: Sofie Jackson Bangsgaard)

IBM har efter eget udsagn arbejdet på deres app, IBM Sundhedspas, i snart et år.

Det er en app, der samkører dine sundhedsdata med de udstukne krav fra den danske regering. Appen kan - hvis du selv giver den lov - se, hvor og hvornår du sidst er blevet testet, om det er en PCR- eller hurtigtest, du har fået lavet, eller om du er blevet vaccineret mod coronavirus.

Appen er bygget på et 'skelet', der indeholder informationer om restriktioner, karantænetid, tidsperiode for gyldighed af coronatest og andre politisk vedtagne regler for, hvordan vi kan genåbne samfundet sikkert. Hvis politikerne vedtager, at en negativ coronatest 'udløber' efter fem dage, så gives den information videre til appen.

Du vil derfor få en besked i appen, hvis din negative test er udløbet og du skal have taget en ny. Appen skal køres sammen på private aktører, der måtte ønske at bruge den, så den selv kan minde dig om, at du har en koncert i kalenderen og skal testes inden.

Når vi får mere information om, hvor længe vaccinerne virker, vil appen også kunne minde dig om, at reglerne siger, du skal testes eller vaccineres igen for at blive lukket ind i lufthavnen eller biografen.

Praktisk virker appen ved at generere en QR-kode, der indeholder informationer om test- eller vaccinestatus. En kontrollør i billetkøen vil så kunne scanne den QR-kode og se, om det er sikkert at lukke dig ind.

IBM oplyser til DR Nyheder, at man også kan implementere immunitetsoplysninger i appen, hvis du for eksempel har været smittet med coronavirus og dermed har dannet antistoffer. Firmaet pointerer, at 'adgangskravene' er en politisk beslutning, men at firmaet kan trække oplysningerne fra sundhed.dk.

2

IATA Travel Pass

IATA Travel Pass er en sundhedsapp, der er udviklet af verdens største brancheforening for flyselskaber. Appen genererer en QR-kode med dine test- og vaccineoplysninger, som kan scannes ved indgangen til lufthavnen. (Foto: © Grafik: Sofie Jackson Bangsgaard)

En af de brancher, der længe har presset på for udviklingen af et digitalt coronapas, er flybranchen. De håber, at et coronapas kan være med til at åbne for udlandsrejserne og dermed for flytrafikken.

IATA Travel Pass er udviklet til rejsebranchen, og har dermed sit fokus på flypassagerer i lufthavnen. For nu er den danske regerings plan, at coronapasset først skal bruges til rejsende, men at man senere vil se på, om det også kan give adgang til f.eks. oplevelsesindustrien.

Når du downloader IATA Travel Pass skal du verificere din identitet med et pas eller kørekort. Derefter er planen, at appen opbevarer dine test- og vaccineoplysninger på din telefon og omdanner dem til en QR-kode, som du kan vise i lufthavnen.

Teknologien bag appen er meget lig det danske digitale kørekort, hvor dine kørekortoplysninger også omdannes til en QR-kode.

AITA Travel Pass vil kun kunne vise testresultater fra verificerede testudbydere og gemmer ikke dine sundhedsdata på en server, men gemmer dem lokalt på din telefon, så du ved, hvor dine data er opbevaret.

Inden du stiger på flyet, tjekker appen om dine nyeste test- eller vaccinationsresultater lever op til restriktionerne i det land, du skal flyve til.

IATA Travel Pass har indledt et samarbejde med Emirates Airlines og Etihad Airways om en test af appen.

3

CommonPass

CommonPass er blevet testet i 2020 af flere store flyselskaber som United, Lufthansa, Swiss International Airlines og Virgin Atlantic. Ligesom konkurrenterne samler appen dine sundhedsdata relateret til coronavirus, og lader sig give den videre via en QR-kode. (Foto: © Grafik: Sofie Jackson Bangsgaard)

En schweizisk virksomhed har i samarbejde med World Economic Forum udviklet appen CommonPass, der også skal omdanne borgernes vaccine- og teststatus til en QR-kode, der kan scannes i lufthavnen.

Appen tjekker først om din coronatest har været foretaget ved en godkendt testudbyder, og undersøger derefter om dine data overholder restriktionerne i det land, du vil rejse til.

Appen opbevarer kun dine sundhedsdata lokalt på telefon, og firmaet bag fokuserer på dataminimering, så der ikke vises mere data, end der er behov for fra flyselskabets side.

Appen, som firmaet bag kalder et 'globalt sundhedspas', er udviklet med hjælp fra over 350 private og offentlige aktører fra 52 lande, og målet er, at appen kan bruges i lufthavne verden over.

Flere store flyselskaber som United, Lufthansa, Swiss International Airlines og Virgin Atlantic har i slutningen af 2020 testet løsningen. Lufthavnenes internationale brancheorganisation, Airports Council International, der repræsenterer 2000 lufthavne verden over, tester også CommonPass.

4

Netcompany?

Firmaet Netcompany har tidligere vundet udbud ved Digitaliseringsstyrelsen i Danmark. Det er Netcompany, der har udviklet appen Smittestop, som bruges til kontaktopsporing. (Foto: © Sofie Mathiassen, Scanpix)

Netcompany vil ikke nuværende tidspunkt fortælle DR Nyheder om de arbejder på en kandidat til et dansk coronapas. I en klumme i Berlingske, skriver direktør André Rogaczewski dog i december, at han mener, vi 'skal tage stilling her og nu og forberede os'.

Netcompany har blandt andet lavet appen Smittestop, der bruges til kontaktopsporing i Danmark. Firmaet lavede første udgave af appen gratis, men prisen for udvikling og drift er løbet op i over 36 millioner kroner.

Ifølge DR's oplysninger er Netcompany bestemt en spiller på markedet, og det er sandsynligt, at de også vil byde på opgaven når udbuddet er klart.

I Storbritannien har Netcompany landet en aftale med sundhedsmyndighederne om udviklingen af et 'Covid-19 certifikat', der skal fortælle om borgernes teststatus, men også her er det småt med detaljer.