Facebook skruer (lidt) ned for overvågning af sms’er og telefonopkald

Det sociale medie har annonceret flere tiltag, der gør indsamlingen af brugerdata en smule mindre massiv.

Facebook forsøger nu at imødekomme noget af kritikken vedrørende den massive indsamling af personlige data fra sine brugere.. (Foto: Mladen Antonov © Scanpix)

Facebook kæmper med næb og klør for at vende den negative omtale af firmaet i kølvandet på det data-læk, som i går viste sig at have 87 millioner brugeres data på samvittigheden - og ikke 50 millioner som først antaget.

Derfor har det sociale medie lanceret ni nye tiltag, der skal gøre det en smule mere overskueligt at bruge Facebook, hvis man på nogen måde har sine private data kær.

Et af disse tiltag adresserer den logning af alle sms’er og telefonopkald, Android-brugere er udsat for.

Her viste det sig, at mange Android-brugere, der bruger Messenger eller appen Facebook Lite, får indsamlet en komplet log over alle deres sms’er og alle de telefonopkald, de foretager - inklusiv hvem de er i kontakt med, og hvor længe opkaldene varer.

Massiv dataindsamling er blot en service

Facebook beskriver indsamlingen af disse data som en service “der betyder, at vi i tillæg til din fulde kontaktliste, kan finde ud af hvilke folk, du oftest er i kontakt med”.

Alligevel har det sociale medie nu valgt at kigge servicen efter i sømmene:

- Vi har evalueret denne feature og kan bekræfte, at Facebook ikke indsamler indholdet af beskederne - og vi vil slette alle logs, der er mere end ét år gamle.

- I fremtiden vil brugeren kun uploade informationer til vores servere, der er nødvendige for, at vi kan tilbyde denne feature - ikke yderligere data såsom længden af telefonopkald, lyder det fra Facebooks øverste teknologi-ansvarlige, Mike Schroepfer i et blogindlæg.

Apps har haft frit spil - nu begrænses deres adgang

De fleste andre ændringer, Facebook har annonceret, handler om, hvilke tilladelser apps har.

Heraf fremgår det, at apps, du har forbundet med Facebook, har haft stort set frit spil til at indsamle data, som ikke har nogen relevans for appens funktion.

Et ganske fortællende eksempel - som Facebook selv beskriver i blogindlægget - er, at apps, der har gjort brug af Facebooks såkaldte Page API (et værktøj Facebook stiller til rådighed for app-udviklere), har kunnet læse alle opslag og kommentarer på en hvilken som helst Facebookside.

Det betyder i praksis, at enhver app på Facebook kan indsamle, alt hvad du skriver på en Facebook-side - uanset om du selv har installeret appen eller ej.

Det, har Facebook nu indset, er en anelse ved siden af.

- Dette lader apps tilgå flere data, end hvad der er nødvendigt. Vi vil sikre, at informationer fra Facebook-sider kun kan ses af apps, som tilbyder brugbare services til vores brugere. Så fra i dag af skal al fremtidig adgang til Pages API godkendes af Facebook, lyder det.

Ligeledes vil Facebook fremover godkende alle apps, der indsamler information om dine likes, billeder, opslag, videoer, begiveheder, grupper og når du tjekker ind på forskellige lokationer.

Apps må ikke længere hente dine mest private data

For helt at forstå omfanget af den massive dataindsamling apps har har haft frit lejde til at indsamle, så giver det næste sæt af nye begrænsninger et virkelig godt billede.

Facebook vil nu lukke ned for at apps kan tilgå information om dine (måske) mest personlige informationer såsom religiøse eller politiske overbevisninger, dine forhold og andre personlige oplysninger, din venneliste, uddannelse- og arbejdshistorik, fitness-aktivitet, bøger du har læst, musik du lytter til, nyheder du læser, videoer du ser og spil du spiller.

Alle disse data har du hidtil givet væk blot for at forbinde en eller anden tilfældig app med din profil.

Sådan tager du hånd om hvilke apps der kan følge med

Hvis du har mistet overblikket over, hvilke apps du har givet tilladelse til at læse med på Facebook, så kan du tjekke det via dette link (hvis du er logget ind på Facebook).

Fra på mandag d. 9 april vil Facebook samtidig begynde at vise et direkte link i toppen af nyhedsfeedet til selvsamme app-menu. Samtidig vil Facebook også begynde at oplyse, om du er en af de personer, der uretmæssigt har fået personlige data høstet af firmaet Cambridge Analytica.

Facebook har netop oplyst, at 41.820 danskere formentlig er blandt de 87 millioner brugere, det kontroversielle firma har indhentet data om.

FacebookTwitter