Facebook vil placere kamera og mikrofon i dit hjem

Portal er navnet på Facebooks nye ‘smart display’, der skal gøre videochat via Messenger mere populært. I første omgang kommer den kun i USA.

(© facebook)

Den skulle egentlig have være lanceret i foråret, men blev udskudt på grund af den massive Cambridge Analytica-dataskandale.

Men nu er den her altså: Facebooks første smart-enhed til hjemmet, som har fået navnet Portal.

Portal er et såkaldt ‘smart display’, som groft fortalt er en meget simpel touch-skærm udstyret med et videokamera, en mikrofon og en højtaler, som er tænkt til at bo på dit køkkenbord eller i stuen.

Apparatets vigtigste funktion er ifølge Facebook at kunne lade dig føre videosamtaler med andre over Messenger.

Det unikke ved Portal er, at kameraet følger dig, når du bevæger dig rundt under en samtale, hvilket skal få det til at “føles som om man er i det samme rum”.

Styres med Amazons digitale assistent

Selvom Portal har en touchskærm, med ganske få apps integreret, så styres den hovedsageligt med stemmen. Her har Facebook - måske lidt overraskende - valgt at integrere Amazons digitale assistent Alexa.

Det betyder, at man udover at bruge Facebooks egen assistent til at starte et videoopkald, også kan bede Amazons Alexa om at assistere.

Som det kendes fra en lang række smart-højtalere, kan Alexa fx bruges til at fortælle, hvordan vejret bliver, til at opdatere indkøbslisten eller til at styre lyset i hjemmet, hvis man har internetforbundne elpærer.

Netop Amazon var dem, der opfandt smart-højtaleren, som de kalder Echo, og ligeledes de første til at tilføje en skærm til højtaleren i form af produktet Echo Show, der ligeledes har videochat som sin fornemmeste feature.

Google er også på vej en smart-skærm, som forventes at blive præsenteret senere i dag, når tech-giganten afholder sin store årlige produktevent i New York.

Vil du have et Facebook-kamera i dit hjem?

Tilbage til Facebooks udgave - så rejser Portal særligt et stort spørgsmål i kølvandet på det seneste års tids kæmpe dataskandaler og sikkerhedsproblemer: Kunne du tænke dig, at Facebook har et kamera og en mikrofon placeret i dit hjem?

I foråret stillede vi netop det spørgsmål til brugerne her på dr.dk. Cirka 2.400 personer svarede på spørgsmålet om, hvorvidt de kunne finde på at købe en enhed som Portal fra Facebook.

Resultatet af den uvidenskabelige undersøgelse viste, at 93 svarede ’Nej, aldrig i livet’, mens kun to procent svarede, at de ikke ville have noget problem med det.

Fire procent svarede, at det afhang af, hvad Facebook ville bruge deres data til.

Sæt et låg foran kameraet

Netop denne udfordring er Facebook helt klar over, at de har. Firmaet gør derfor et stort nummer ud af at forklare, at de har haft stor fokus på privatlivet, da de udviklede Portal.

Således er der en knap på Portal, der angiveligt skulle slukke for både kamera og mikrofon, ligesom der følger et lille plastiklåg med, som man kan sætte over kameraet, hvis man vil være på den sikre side.

Derudover skriver Facebook, at videosamtalerne er krypteret, og at firmaet ikke optager eller indsamler data om dine videosamtaler.

Men træerne vokser ikke ind i privaltlivshimlen. Dine stemmekommandoer - fx “ring til mor” - vil blive lagret på Facebooks servere, ligesom Amazon indsamler data om alle de ting, du beder Alexa om at gøre på Portal.

Portal kan blive fyldt med reklamer

Intet er som bekendt helligt i Facebooks verden, når det kommer til reklamer.

I FAQ-sektionen på Portals nye hjemmeside er et af spørgsmålene, om Portal har reklamer. Hertil svarer Facebook selv, at “Portal har ikke reklamer på nuværende tidspunkt”.

Dette har også været tilfældet i starten med en række af andre Facebook-produkter som fx Instagram, der også var reklamefri, indtil den ikke var det længere. Så det kan man nok godt regne med, at der kommer på et tidspunkt.

Kun i USA i første omgang

I første hug lancerer Facebook kun Portal i USA. Den kommer i to størrelser som har en prislap på henholdsvis 199 og 349 dollars, som direkte omregnet til danske penge er 1.300 og 2.250 kroner.

Smarthøjtalere - og herunder smart displays - er den hurtigst voksende gadget i USA netop nu.

Indtil videre er det i særdeleshed Amazon og Google, der har sat sig solidt på markedet, som Facebook nu søger at bevæge sig ind på.