Fejl rettet på Smittestop-appen: Nu får familien igen besked om smittefare

Flere brugere oplevede, at corona-appen ikke gav besked om smittefare til familiemedlemmer.

Smittestop udkom i juni og skal hjælpe myndighederne med smitteopsporingen. Mere end 1,5 mio. danskere har downloadet appen til dato. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Hvorfor fik mine familiemedlemmer ikke besked gennem Smittestop, da jeg testede positiv for covid-19?

Det spørgsmål har en række danskere stillet sig selv den seneste tid. Blandt andre Jens Filthuth, der testede positiv for corona og ville give besked til sine kontaker gennem appen.

Hans kone, som han har sovet ved siden af, fik eksempelvis aldrig besked gennem appen, og det fik ham til at undre sig over, om appen overhovedet virker.

Flere brugere har den seneste tid henvendt sig til DR om samme problem.

Nu oplyser Sundheds- og Ældreministeriet så til DR, at fejlen, der har ført til problemet, er blevet rettet.

'Uhensigtsmæssighed' rettet

I samarbejde med Google og Apple, der har udviklet teknologien bag appen, har man foretaget en 'ændring i opsætningen', lyder det:

- Denne ændring betyder, at appen nu vil give besked til flere personer, som opfylder Sundhedsstyrelsens definitioner for at være en nær kontakt til en smittet, dvs. har været tæt på den smittede i under 1 meter, i over 15 minutter og i to dage op til eller 8 dage efter symptomstart eller testtidspunkt.

- Dette har skyldtes en uhensigtsmæssighed i implementeringen af den bagvedliggende teknologi i appen, oplyser ministeriet.

Ministeriet oplyser ikke, hvor længe fejlen har stået på, eller hvad der menes med 'uhensigtsmæssighed i implementeringen'.

Gav ikke besked til nære kontakter

Torsdag kunne DR første gang fortælle om fejlen, der har betydet, at de allernærmeste familiemedlemmer ikke altid har fået besked om smittefare.

Appens opgave er ellers netop at give besked til andre, du har været i nærheden af, hvis du tester positiv med coronavirus.

Men torsdag erkendte ministeriet så, at appen i en periode ikke altid har formået at udføre sin eneste opgave.

Problemet opstod kun ved de allertætteste kontakter - det vil sige personer, man bor sammen med eller eksempelvis har været i selskab med i mere end 24 timer.

Der har dog ikke været problemer for kortvarige kontakter, oplyste Lene Ærbo, der er teknisk projektleder på Smittestop. Kortvarige kontakter er eksempelvis personer, du har siddet ved siden af i biografen, kantinen eller i bussen.

DR arbejder på at få en kommentar fra Sundheds- og Ældreminister Magnus Heunicke (S) og NetCompany, der udvikler appen for minsteriet.

Sundheds- og Ældreministeriet opfordrer desuden alle borgere, der oplever, at noget ikke virker, som man forventer i Smittestop-appen, til at tage kontakt til sundhed.dks support på tlf. 44 22 20 80.