Fem "smarte" smuttere fra 2017

Disse tech-dimser bør du gå langt udenom til januarudsalget og i det hele taget. For evigt.

Den smart toaster fra Griffin kan give dig en smartphone-notifikation, når dit brød er færdigristet. Wow? (© Griffin (pressebillede))

2017 har været fyldt med vigtige og imponerende teknologiske udviklinger inden for fx kunstig intelligens, selvkørende biler og rumfart.

Og så er der alle de teknologiske dimser som under påskud af at være innovative forsøger at få os til at punge ud for endnu en ting, der vil havne i skuffen ved siden af alle de andre.

Særligt den Smart alting-tendens, der dækker over ganske almindelige produkter, der forbindes til din smartphone ved hjælp af en app og Bluetooth- eller WiFi-forbindelse, har resulteret i eklatant elendige dimser.

Som en hjælp bringer vi her fem kandidater indenfor kategorien Årets Værste Gadget.

Her gives en ganske nøgtern gennemgang af det ganske unødvendige produkt.

Smart brødrister

Den smarte brødrister fra Griffin blev lanceret i januar til CES-messen, hvor sløret hvert år løftes for mange både brugbare og komplet ubrugelige dimser.

Brødristeren har medfølgende app og lader dig gemme indstillinger, så du kan få brændt dit brød på samme måde hver gang. Du kan endda få en notifikation på din smartphone, når brødet kommer ud af risteren.

Alle andre end den promille af os, der anser sig selv for absolut brødristnings-connoisseurs, bør undgå den unødvendige kompleksitet, som en brødrister med medfølgende app introducerer, og i stedet beholde den i køkkenskuffen, der har fungerer de seneste ti år og nok også vil fungere de næste ti.

Websitet Engadget testede den smarte hårbørste i januar, da den blev lanceret.

Smart hårbørste

Det franske firma WiThings, der producerer aktivitetstrackere og internetforbundne badevægte, blev sidste år opkøbt af Nokia, der dermed er hovedansvarlig for at sende et af årets dummeste produkter på markedet: Den smarte hårbørste.

Ifølge Nokias hjemmeside er børsten blandt andet i stand til at tælle antallet af gange, du fører børsten gennem manken, og om du gør det for voldsomt. Informationen sendes til - hvad ellers - en app på din smartphone, som så efter sigende giver dig værdifuld indsigt om dit hår.

Hjemmesiden påstår hårdnakket, at børsten lanceres i efteråret 2017, og derfor har den fået plads på denne liste, selv om den endnu ikke kan købes. Prisen bliver lige så hårrejsende som produktidéen: I omegnen af 1.200 kroner.

Reklamefilmen for de smarte bukser fra Spinali Design vil sælge varen med teksten "Vær sød. Vær rebel. Vær dig selv."

Smarte cowboybukser

Har du nogensinde ærgret dig over, at dine cowboybukser - afklippede ved lysken eller i fuld længde - ikke var i stand til at vibrere eller vise vej? I så fald er du i den sandsynligvis ret smalle målgruppe for de smarte bukser fra Spinali Design.

Bukserne er udstyret med to vibrerende sensorer i linningen, som er forbundet til en app på din smartphone og kan vise vej ved at vibrere med sensorer i højre eller venstre side. Men Spinali Designs forbundne buks er ikke blot til de vejforvirrede. Også chefer med en travl hverdag - på hjemmesiden kun iført denim hot pants, cowboyjakke og stilletter - kan få noget ud af dem. Bukserne kan nemlig også indstilles til at vibrere, når en meget vigtig email tikker ind i indbakken, mens emails af normal vigtighed ikke udløser buksevibration.

Denne hyperaktive YouTube-anmelder er ikke imponeret over Batband-hovedtelefonerne.

Smarte hovedtelefoner

Batband-hovedtelefonerne påstår at gøre det muligt at lytte til musik uden at lukke af for omverdenens lyde. De kan således bruges på kontoret, i hjemmet eller andre steder, hvor man gerne vil lytte til musik, men samtidig være til stede i omgivelserne.

Desværre virker de ikke efter hensigten. De spiller ikke højt nok, og lydene kan høres af andre i lokalet, hvilket diskuteres i den Facebook-gruppe, utilfredse kunder har oprettet.

Og nåja, så ligner de noget fra det ydre rum, hvilket sikkert ikke er det look, man går efter, hvis man vil sidde diskret på storrumskontoret og lytte til musik.

De ting kombineret med tvivl om produktets evne til at sende lydene gennem kraniet i stedet for ind i øret, sikrer Batband en plads på listen.

Smart tandtråd…på abonnement

Yderligere forklaring er vel nærmest unødvendig. Tandtråden fra Flosstime er indbygget i en lille dims, der monteres på badeværelsesspejlet, hvorfra den udstøder “den perfekte” længde tandtråd, hver gang den får et tryk.

Tandtrådsdispenseren tager tid efter hver afrivning og belønner dig eller dit barn med et digitalt smil, hver gang du har husket at bruge tandtråd. Glemmer du det derimod i et døgn, vendes smilet nedad og bliver en sur mund, der skal give dig dårlig samvittighed.

Flosstime får point for at have et nogenlunde nobelt formål og for ikke også at have en unødvendig app. De mister dog hurtigt pointene igen for at koste over 100 kroner, for at bruge dyr erstatningstandtråd og for at tilbyde en abonnementsordning, så du kan få leveret en stor mængde dyr tråd i postkassen på månedlig basis.

Facebook
Twitter