Danskeres brugernavn og kodeord til streamingtjenester som Netflix, TV2 Play og Viaplay ligger til salg på nettet.
Oplysningerne bliver købt af andre, som derved stjæler sig adgang til at se film og tv.
Dit kodeord til film og tv-serier kan også havne på de lyssky hjemmesider, hvis du ikke passer på.
DR Nyheder har spurgt it-sikkerhedsekspert Peter Kruse fra firmaet CSIS, hvordan du kan forhindre, at dit kodeord til streamingtjenesterne ender i de forkerte hænder.
Brug altid to-faktor-godkendelse
Slå det altid til. Det kaldes også to-trins-bekræftelse og giver din konto ekstra beskyttelse. Det minder om, når du logger på NemID med både kode og nøglekort. Her får du i stedet for en sms med en kode, du skal taste ind ud over dit normale kodeord.
Ingen kan derved logge ind på din konto fra en anden computer uden en ekstra kode, som altså bliver sendt til din telefon.
Brug aldrig det samme kodeord til alt
Det er meget usmart at have den samme kode til fx. både netbank, mailkonto og streamingtjenester. Brug forskellige kodeord, og skift dine kodeord løbende. Så gør du det sværere for svindlerne at få fat på dine personfølsomme oplysninger.
Vælg et stærkt kodeord
12345 er et rigtig dårligt kodeord. Du skal vælge noget, som ikke nemt kan aflures. Et stærkt kodeord er på mindst otte tegn og har både store og små bogstaver samt specialtegn.
Du kan eventuelt bruge en passwordmanager, der kan kreere lange og unikke koder til dig. Samtidig husker den alle koderne, hvis du skulle glemme dem.
Brug din sunde fornuft
Hovedparten af de succesfulde phishing-angreb sker, fordi mange internetbrugere er for godtroende. Følg din sunde fornuft og tjek altid, om en afsender er reel, hvis du modtager en mystisk mail fra en, du ikke kender.
Tjek også de hjemmesider, du besøger. Er det den rigtige side www.dr.dk, eller står der fx. www.dr-dk.net i url'en.
Hold din computer og forskellige browsere opdateret og installer altid et anti-virusprogram på din computer.
Sådan bliver dit kodeord stjålet
- •
Hvis dit kodeord ender med at være til salg på internettet, kan det for eksempel skyldes, at hackere har afluret det på din computer.
- •
Det kan også være sket via såkaldt phishing, hvor svindlere franarrer kodeord og brugernavn fra godtroende folk, der for eksempel får en mail, hvori de bliver bedt om at sende oplysningerne.
- •
Mailen kan se ud som om, den kommer fra en troværdig kilde som en arbejdsgiver eller banken, men i stedet for sender man oplysningerne direkte i hænderne på hackere.
- •
Slutteligt kan svindlerne få fat i et kodeord via større datalæk. Det sker, hvis et firma eller en internettjeneste bliver hacket, og hackerne får fat på brugernes oplysninger som kodeord og mailadresser. Og hvis du har det samme kodeord til alle steder, er det særlig utrygt, da hackere dermed har dit kodeord til andre steder, selvom angrebet kun var rettet mod den ene tjeneste.
Derfor skal du bruge to-faktor-godkendelse
- •
Efter du første gang er logget på din egen computer eller telefon med den tilsendte sms-kode, kan du vælge, at dine egne computere ikke fremover skal bruge den ekstra kode. Det vil sige, at du kun skal bruge to-trins-login, når du logger ind fra andre computere eller tager en ny browser i brug.
- •
En anden fordel ved to-faktor-metoden er, at du vil blive advaret, hvis der er nogle, der har fået fingre i dit brugernavn og adgangskode.
- •
Skulle en anden forsøge at logge ind på din konto, vil du jo modtage en sms med en kode. Kilde: Nicolai Franck
VIDEO Det skal du vide om to-faktor-godkendelse