For første gang siden 2011 opsender Nasa astronauter fra USA

To astronauter vil blive sendt afsted i en rumkapsel, som er udviklet af SpaceX.

På toppen af en Falcon 9-raket ses her rumkapslen, Crew Dragon. Billedet er fra tidligere på ugen, hvor raket og kapsel bliver rullet ud til affyringsrampen. (Foto: STEVE NESIUS © Scanpix)

Opdatering: Opsendelsen af rumkapslen er udskudt, oplyser Nasa. Årsagen er, at vejret over affyringsrampen i Florida er for dårligt. Næste forsøg er på lørdag den 30. maj.

Der bliver skruet fuldt op for både mængden af blafrende flag og volumen på den amerikanske nationalmelodi 'The Star-Spangled Banner', når Nasa onsdag aften opsender to astronauter til den Internationale Rumstation, ISS.

Det er nemlig første gang siden 2011, at USA opsender astronauter fra egen jord - og i en amerikansk bygget rumkapsel.

- Det er en enorm begivenhed for både Nasa og USA, fordi man får genetableret den prestige, man tabte i 2011. Det føles ikke godt for et land, der ser sig selv som førende rumnation, at man har været afhængig af russerne.

Sådan lyder det fra Michael Linden-Vørnle, der astrofysiker og chefkonsulent ved DTU Space.

I 2011 pensionerede Nasa sin sidste rumfærge. Siden da har amerikanerne benyttet sig af den russiske Sojuz-rumkapsel til at sende astronauter til ISS.

Sojuz-kapslerne bliver opsendt fra Bajkonur i Kazakhstan.

Men nu er den russiske kapsel - og tilhørende raket - skiftet ud med amerikanske versioner, som er bygget af det private rumfartsselskab SpaceX, der ejes af milliardæren Elon Musk.

Vejret er den største udfordring

Hvis alt går som planlagt, kommer opsendelsen til at ske klokken 22.33 dansk tid fra det historiske kompleks 39A på Kennedy Space Center i Florida.

Det var herfra, at månemissionerne i 1960’erne blev skudt afsted.

- Den største udfordring er vejret. For et par dage siden var der kun 40 procents chance for en opsendelse, men i dag var chancen på 60 procent.

Det siger Michael Linden-Vørnle og understreger, at der altid er risici forbundet med raketopsendelser.

- Men alt det tekniske er gennemgået en sidste gang. Man har haft en succesfuld test af det system, som skal skyde rumkapslen med astronauter væk fra raketten, hvis noget går galt under affyringen, siger han.

Opvisning for fuld skrue

Aftenens opsendelse er den sidste test af SpaceX’s rumkapsel, Crew Dragon, inden den kan begynde fast at fragte mandskab til ISS.

Ombord er de to Nasa-astronauter Robert Behnken og Douglas Hurley. Sidstnævnte var også en del af den sidste amerikanske rumfærge-mission i 2011.

Og det er, ifølge Michael Linden-Vørnle, næppe en tilfældighed.

- Det er en ægte amerikansk begivenhed, og der ingen tvivl om, at man vil vise, at det er begyndelsen på en ny æra, siger han.

'Launch America' kalder Nasa selv begivenheden, som på YouTube bliver præsenteret side om side med billeder fra månelandingsmissionen i 1969.

DTU i Lyngby følger Michael Linden-Vørnle spændt med i aftenens begivenheder.

Han har flere gange selv været til stede under opsendelsen af raketter.

- Man står typisk 5-7 kilometer væk. Når motorerne starter, ser du først lyset, fordi det rejser hurtigst. Derefter kommer lyden, som ikke bare er lyd. Du kan mærke trykbølgen i hele kroppen, fortæller han.

De to astronauter Robert Behnken (højre) og Douglas Hurley fremviser deres SpaceX-dragter. Naturligvis Teslas elbil Model X, som SpaceX-direktør Elon Musk ligeledes står bag. (Foto: NASA/Bill Ingalls © Scanpix)

USA og Rusland går hver til sit

Crew Dragon er undervejs i omkring 19 timer og bliver efter planen koblet sammen med ISS i morgen sidst på eftermiddagen dansk tid, hvorefter de to astronauter bliver budt velkommen ind på rumstationen.

Lige nu opholder et hold af amerikanske astronauter og russiske kosmonauter sig på stationen.

- ISS er et af de få steder, hvor USA ikke har stoppet sit forskningssamarbejde med Rusland efter landets annektering af Krim-halvøen i Ukraine i 2014, siger Michael Linden-Vørnle.

Men hvis aftenens mission bliver en succes, kan det også være begyndelsen på enden af samarbejdet med russerne.

Lige nu er ISS finansieret frem til 2024. Derefter forventer Michael Linden-Vørnle, at Rusland og USA vil gå hver til sit.

- Russerne har en plan om at lave deres egen rumstation, og amerikanerne har fokus på at sende mennesker tilbage til Månen og senere til Mars, siger han.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk