Forældre spørger sjældent om lov: Børn synes, det er 'træls' og 'pinligt' at blive delt på sociale medier

Børns Vilkår og Center for Digital Pædagogik møder mange børn, der forsøger at sige fra.

(Arkivfoto). Mange børn har fra en tidlig alder et digitalt liv, og forældre bør derfor også respektere barnets ønsker, når de deler familiebilleder på sociale medier. (Foto: DAMIEN MEYER © Scanpix)

De fleste kan nok nikke genkendende til, at de sociale medier ofte flyder over med billeder af børn i sjove og skæve situationer.

Forældre deler nemlig glædeligt billeder om løst og fast i børnenes liv, men børnene selv synes faktisk langt fra altid, at det er specielt sjovt, at de er blevet udstillet på sociale medier gennem hele deres liv.

Og nu er de generationer, der har levet hele deres liv med sociale medier, ved at blive så gamle, at de bliver opmærksomme på problemstillingen og forsøger at sige fra.

Det har man lagt mærke til på Center for Digital Pædagogik, der holder mange oplæg for skoleelever.

- Der er rigtig mange i 5. og 6. klasse, der synes, at det er rigtig træls, at der ligger babybilleder eller billeder, hvor de ikke er særligt gamle og ikke ser super heldige ud. Men der er mange, der oplever, at deres forældre bare synes, at det er sjovt, siger oplægsholder og projektleder Pernille Ballisager.

De samme erfaringer har man gjort hos Børns Vilkår, der ligeledes møder mange skoleelever, når de holder workshops om netop at spørge om lov, inden man deler billeder af andre.

- Der er faktisk rigtig mange, der spørger, hvad de så skal gøre, når deres forældre deler billeder af dem, som de ikke synes, er særligt rare, siger børnefaglig konsulent Sanne Lind.

- De synes, at det er pinligt, og de har ikke lyst til at blive delt ud i offentligheden på deres forældres profiler, men de føler sig ikke altid hørt, siger hun.

Hollywodstjernes datter startede debatten

Selvom debatten om billeder af børn ikke er ny, har den fået nyt liv, efter den amerikanske skuespiller Gwyneth Paltrows datter offentligt tog afstand fra morens familiebillede.

Skuespilleren havde delt et billede af mor og datter fra en skiferie på Instagram, hvor hun følges af 5,3 millioner brugere. Men det gad datteren, Apple Martin, ikke at finde sig i, så hun kommenterede billedet.

- Mor, vi har talt om det her. Du må ikke poste noget uden mit samtykke, skrev hun i en kommentar, der senere blev slettet.

Det skabte efterfølgende en livlig debat på Instagram-profilen.

Kan være voldsom at opdage sit digitale liv

Ifølge Pernille Ballisager fra Center for Digital Pædagogik er der langt imellem, at forældre herhjemme spørger børnene om lov, inden de deler billeder af dem på sociale medier. Simpelthen fordi de ikke er opmærksomme på det.

- Det er klart en udfordring, at forældre ikke tænker på, at deres børn skal spørges om lov, for det er ikke super rart at ligge ude på nettet uden at have givet tilladelse, siger hun.

Børn begynder først i 4. til 6. klasse at blive opmærksomme på deres digitale liv, og derfor kommer det ofte som et chok, når det går op for dem, hvor meget indhold der egentlig er af dem på sociale medier, forklarer Pernille Ballisager.

- Det kan godt være voldsomt at se, at man har levet online, siden man var nul år gammel, siger hun.

Grænsen går ved samtykke

I Børns Vilkår mener man, at den eneste rigtige måde at håndtere problemstillingen på, er at inddrage børnene og spørge dem om lov.

Er børnene ikke gamle nok til selv at tage stilling, er det vigtigt, at forældrene reflekterer over, hvad børnene mon vil sige til billederne, når de bliver teenagere, forklarer børnefaglig konsulent Sanne Lind.

Hvor går grænsen for, hvad man kan lægge ud?

- Grænsen går ved samtykke, altså hvis man får lov. Selvfølgelig skal barnet været stort nok, men fra når børnene er i den alder, hvor de selv spiller spil og kigger på billeder på nettet, bør man lære dem, at man har ret til at sige nej tak til at få delt billeder.

- Det ville være rigtig fint, hvis forældrene kunne respektere, at børn har ret til et privatliv, siger Sanne Lind.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk