Forbrugerorganisation klager over TikTok: 'De beskytter ikke vores børn'

Europæisk forbrugerorganisation anklager TikTok for brud for EU-forbrugerrettigheder, skjult reklame og upassende indhold.

TikTok svarer til DR Nyheder, at de vil sætte et møde op med Den Europæiske Forbrugerorganisation for at tale om deres bekymringer. (Foto: © Mike Blake, Scanpix)

Den Europæiske Forbrugerorganisation, BEUC, har indgivet en klage til Europa-Kommissionen over det sociale medie TikTok.

Appen TikTok, der især er populær blandt børn og unge, krænker nemlig brugeres EU-rettigheder og formår ikke at beskytte børn og unge imod skjult reklame og upassende indhold. Det skriver BEUC i en pressemeddelelse i dag.

Forbrugerrådet Tænk er en del af BEUC, og de er heller ikke begejstrede for TikTok.

- Problemet med TikTok er, at det på en lang række områder overtræder forbrugerbeskyttelsesreglerne, siger Anette Høyrup, chefjurist ved Forbrugerrådet Tænk.

Selv mener det sociale medie, at de har indført en række tiltag for at sikre de unge brugere af appen, men er åben for dialog.

Fire problemer med TikTok

BEUC, der er en paraplyorganisation, som samler forbrugerretsforkæmpere fra 32 lande, mener, der er fire grundlæggende problemer med TikTok.

Problemerne dækker over unfair brugervilkår, dårlig datasikkerhed, vildledende vekselkurser på TikToks egen valuta, og at TikTok svigter, når det handler om at beskytte børn og unge mod skjult reklame og potentielt skadeligt indhold.

I Danmark har vi skrappe regler for, hvordan man skal mærke promoveret indhold og reklamer på sociale medier. Her støder TikTok ifølge BEUC ind i nogle problemer.

Det tyske medie Netzpolitik har for eksempel fortalt, hvordan snack-producenten Chio reklamerede for sine tortillachips til Super Bowl med hashtagget #unleashthebeast og et filter med en amerikansk fodboldhjelm. Hashtagget er set mere end 1,4 milliarder gange.

Ved at invitere brugerne til at deltage i forskellige udfordringer på TikTok, ender de dermed med at blive reklamesøjler for produkter som chips og slik.

- TikTok er en stor reklameplatform, og det er selvfølgelig også i orden. Men de har særligt mange unge børn som brugere, og derfor er skjult reklame et stort problem. Det skal være meget tydeligt, og det er det bestemt ikke på TikTok, siger Anette Høyrup fra Forbrugerrådet Tænk.

Alvorlig kritik af datasikkerheden

DR Nyheder beskrev sidste sommer, at flere eksperter havde udtalt stor bekymring over brugernes datasikkerhed på TikTok.

Det skete, fordi appen indsamler store mængder data om sine brugere. Ifølge kritikerne, der kiggede koden bag TikTok efter i sømmene, indsamlede appen mere data, end man havde regnet med. Det drejede sig tilsyneladende om stort set alt, der ligger på telefonen, såsom andre apps, ting, vi kopierer, lokationsdata og følsomme oplysninger.

TikTok afviste flere af påstandene i et længere modsvar, men BEUC mener stadig, at TikToks forretningsmodel strider med EU's databeskyttelseslov.

Anette Høyrup, chefjurist hos Forbrugerrådet Tænk, viser et eksempel på skjult reklame på TikTok. Hun kalder det sociale medie 'en stor reklameplatform'.

- TikTok skal respektere sine brugeres rettigheder til beskyttelse af personlige oplysninger og databeskyttelse. Dataindsamling, profilering og målrettet reklame for alle brugere under 18 år bør være stærkt begrænset, skriver forbrugerorganisationen.

En talsperson for TikTok har i et svar til DR Nyheder kommenteret på kritikken fra BEUC:

"At holde vores fællesskab sikkert, især for vores yngre brugere, og overholde lovgivningen hvor vi opererer, er ansvar, vi tager utroligt seriøst. Hver dag arbejder vi hårdt på at beskytte vores samfund, hvorfor vi har taget en række store skridt, herunder at gøre alle konti, der tilhører brugere under 16 år, private som standard. Vi har også udviklet et resumé i appen af vores fortrolighedspolitik med ordlyd og en tone, der gør det lettere for teenagere at forstå vores tilgang til privatlivets fred. Vi er altid åbne for høre, hvordan vi kan forbedre os, og vi har kontaktet BEUC, da vi hilser et møde velkommen for at lytte til deres bekymringer."