Forladt kinesisk rumstation rammer snart Jorden

Eksperter ved ikke hvor den gamle rumstation rammer Jorden. Men i Sydeuropa skal de måske begynde at kigge op. 

Lottie Wilson var ude at gå en tur med sin hund og et par veninder. De gik gennem en park i hjembyen Tulsa, der ligger i amerikanske Oklahoma.

Det var mørkt. Men pludselig kom en stor og skinnende kugle af ild, som fløj over himmelen og delte sig i to. Det hele forsvandt bag en bygning og var ude af syne.

Et stykke tid efter mærkede hun noget, der ramte hende på skulderen. Hun bukkede sig ned, og så et stykke krøllet og let metal, der var på størrelse med en hånd.

Dermed blev Lottie Wilson den første person i rumalderens årtier lange historie, som beviseligt er blevet ramt af et stykke rumskrald. Det var fra en brugt Delta II raket. Datoen var 22. januar 1997.

Ingen kontrol med kinesisk rumstation

Risikoen for at blive ramt af rumskrald er stadig utroligt lille. Og der er ikke mange eksperter, som forventer, at den næste, som får noget i hovedet af skraldet, er en europæer.

Men det er netop i det sydlige Europa, at man måske skal kigge en ekstra gang op mod himmelen i de næste uger.

Kinas første rumstation, Tiangong Yihao, der kan oversættes til det Himmelske Palads Nummer Et, blev opsendt i 2011. Den var i brug frem til 2016. Og samme år indrømmede kineserne, at man havde mistet kontrollen med den.

Tiangong rammer senest i april

Siden da har eksperter og rumagenturer forsøgt at regne ud, hvor og hvornår, at det 8,5 ton tunge kinesiske palads ville ramme Jorden.

Og det har været svært. Der har været mange gæt.

I begyndelsen mente kineserne selv, at den ville ramme Jordkloden i sidste halvdel af 2017. Det blev så ændret til en gang mellem oktober 2017 og april 2018.

I januar kom en amerikansk organisation så med et andet bud. Tiangong ville ramme i midten af marts. Dog med en margin på et par uger før eller efter.

I denne uge er det europæiske rumagentur ESA så kommet med endnu en beregning. De mener, at Tiangong falder ned på et tidspunkt mellem den 29. marts og 9. april.

Spanien, Portugal - eller New Zealand?

Spørgsmålet er så - hvor? Og her skriver ESA, at det kan være i “Spanien, Frankrig, Portugal, Grækenland, etc”.

Mere præcist kan man ikke være, oplyser ESA. Blandet andet fordi selv små ændringer i de atmosfæriske forhold over de enkelte kontinenter kan ændre retning og nedfaldsområde.

Derfor kan det forladte palads tumle ned hvor som helst mellem breddegraderne 43°N og 43°S.

Det er så bredt et bælte, at det også inkluderer for eksempel det meste af USA, dele af Sydamerika og det sydlige Afrika samt Australien og New Zealand. Der er enorme havområder. Og derfor lille risiko for, at den tumler ned i beboede områder.

Vragdele på 100 kilo

Der er også en anden grund til, at man ikke skal gå i panik. Selvom rumstationen vejer 8,5 ton, så forventer eksperter, at langt det meste af den brænder op i atmosfæren.

Der er dog, som enkelte eksperter har advaret om, risiko for, at dele på op til 100 kilo kan slippe hele vejen ned til Jordens overflade.

Den amerikanske konsulentvirksomhed Aerospace Corp. advarer dog om, at der kan være det yderst giftige brændstof hydrazin ombord. Og at man ikke skal røre ved vragrester, hvis man kommer i nærheden af dem.

Du kan følge med i, hvor Tiangong befinder sig her.