Forsker svarer på vild konspiration: Nej, tyngdekraften forsvinder ikke

Dansk rumforsker får ofte underlige spørgsmål og kommentarer fra folk, der tvivler på videnskaben.

I en podcast på P1 bliver forsker John Leif stillet et spørgsmål fra en fiktiv karakter, der tvivler på tyngdekraften. (© Phoebus Moreleón/ DR)

Du kender nok tyngekraften - det er den der kraft, der holder os solidt plantet på jorden.

Men kan den kraft pludselig holde op med at virke? Og er den nu også helt, som forskerne beskriver den?

De spørgsmål er blot nogle af dem, som rumforsker og professor på DTU Space, John Leif Jørgensen, bliver mødt med i en ny satirisk podcast på P1, der blander fiktion og virkelighed.

Men selvom spørgsmålet om tyngdekraften er opdigtet, er det ikke det underligste, rumprofessoren er blevet udsat for gennem sin karriere.

- Der kommer en del. Især når jeg har været i medierne og tale om forskellige emner. Typisk er det, når jeg snakker om livets opståen eller liv på en eller anden måde. Der er rigtig mange kristne eller kreationistiske mennesker, der har en kommentar til det, fortæller han.

Godt med kritiske spørgsmål

John Leif Jørgensen ser det faktisk heller ikke som noget dårlig, at folk ringer og stiller spørgsmål. Det er jo langt hen ad vejen også, hvad videnskabsfolk,og for den sags skyld videnskabsjournalister, gør.

- I virkeligheden tror jeg, det er enormt sundt for et samfund, at der er nogle, der stiller kritiske spørgsmål. Også selv om de ikke følger gængs logik.

Men der er forskellige måder at gøre det på.

- Der er to slags. Dem, der mener, at det jeg siger, er noget forbandet fis. Og så dem, der er enige, men som har tolket det ind i en bestemt kontekst. De har deres forforståelse med, og vil så gerne have mit bidrag til at passe ind.

Newton var ikke galt på den

P1-podcasten, Jordforbindelsen der forsvandt, blander virkelig viden med en fiktiv fortælling. Vi følger drone-entusiasten Kenneth Isaksen, som en dag mister kontrollen over sin drone, da han tester, hvor højt op den kan flyve.

Båret af sin overbevisning om, at dronen ikke kan have haft en mekanisk fejl, begiver han sig i krig med naturlove og anerkendt videnskab i sin søgen efter svar på, hvad der dog skete med dronen.

Allerede tidligt står det klart for ham, at tyngdeloven vist ikke er, hvad den giver sig ud for at være. Også selv om John Leif Jørgensen forsøger at forklare ham det modsatte.

Hør en bid af Kenneth Isaksens samtale med John Leif Jørgensen her:

Det var briten Isaac Newton, der tilbage i 1666 formulerede den idé, der senere skulle blive til tyngdeloven, også kaldet gravitationsteorien. Efter sigende inspireret af et modent æble der faldt fra grenen til jorden.

Og den teori bruges stadig i dag, fortæller John Leif Jørgensen.

- Alle forsøg, som folk har gjort, har givet samme resultat. Derfor er det en god teori. Det her bliver krone hver gang mønten kastes, og det er det blevet i hvert forsøg gennem tiden.

Så at tyngekraften pludslig skulle holde op med at virke her på Jorden, er fuldstændig usandsynligt, bekræfter John Leif Jørgensen.

Ikke sandhed – men det bedste bud

Og her er vi inde ved noget af det, der gør, at videnskabsfolk som John Leif Jørgensen har de konklusioner, de har. Man opstiller modeller og tester dem så efterfølgende. Præcis som det er gjort med tyngdeloven.

- Moder natur laver reglerne, og vi kan ikke ændre dem. Vi observerer reglerne, og i takt med at vi gør det, kan vi lave en model af, hvad der sker. Modellen er en fænomenologisk beskrivelse af, hvad der sker. Det er en god model, hvis den beskriver det godt – dvs. at det giver det rigtige og samme resultat, hver gang du anvender den.

Men der er i videnskaben altid plads til at blive klogere. Eller til at en model eller en teori bryder sammen og bliver erstattet af en mere dækkende eller korrekt model.

Og Newtons gravitationsteori blev også udfordret flere hundrede år efter, at den var blevet formuleret. For den lille planet Merkurs bane om Solen kunne fx ikke forklares ud fra den model.

Derfor kom Albert Einstein med en ny teori, relativitetsteorien. Den siger, lidt forenklet, at tyngdekraften virker ved at krumme selve rummet. Og den kunne bedre forklare den nye viden.

Alligevel bruger vi også stadig Newtons teori - for i forhold til Jordens tyngdekraft giver den svar på det, vi som regel har brug for.

Facebook
Twitter