Forskere: Alt gær stammer fra Kina

Ny undersøgelse tyder på , at gær oprindeligt opstod i Østasien.

Gær kender vi nok mest fra bagning. Men det findes overalt - men stammer altså måske samme sted fra. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

Du kender nok bedst gær som en lille, fedtet klods i supermarkedets køleafdeling. Gær – eller rettere, gærsvamp – findes dog også i havvand, bark og rådden frugt.

Og ny forskning peger på, at alle disse forskellige typer af gær oprindeligt stammer fra Kina.

To franske forskere, Gianni Liti og Joseph Schacherer, havde som mål at sekventere arvemassen hos et tusind forskellige gærstammer.

De undersøgte derfor mere kendte former for gær, som vi ofte finder i brød, øl og vin, men også gærsvampe fundet i menneskelort, nordkoreansk agernmel og et tilfælde af neglesvamp hos en fireårig pige fra Australien.

Gærtyper er vidt forskellige genetisk

Gær findes vildt i naturen, og forskningen viste, at de indsamlede gærtyper fra Kina havde den største genvariation.

På den måde ligner gær lidt det moderne menneske.

Afrikas befolkning har langt større genetisk diversitet end for eksempel europæere eller sydamerikanere, og videnskaben kan derfor konkludere, at mennesket opstod dér.

Når forskere normalt beskriver gener, gør de med det med kombinationer af bogstaverne ACGT.

Når arvemassen ændrer sig, gør den det enten ved at ændre på bogstaverne, eller ved at kopiere og gentage dele af sin egen genetiske kode.

Når de så skal se på arvemassens ændring, ser forskerne derfor på det samme gen i to forskellige gærstammer og vurderer hvor mange bogstaver har ændret eller gentaget sig selv.

Overraskende nok var det faktisk antallet af kopier og ikke ændringer i koden, der var grunden til diversiteten i de mange kinesiske gærstammer.

Antallet af gen-kopier gør de tætlevende kinesiske gærtyper mere forskellige end gær fundet på insekter og de gærstammer, der bliver brugt i moderne industriel ølbrygning.

Menneske og gær

Forskernes nuværende teori er, at den vilde gærsvamp er ”udvandret” af Asien og herefter har spredt sig rundt i verden, hvor den er blevet ”tæmmet” flere gange, ofte som led i alkoholbrygning. Det er for eksempel sket i Armenien, hvor verdens ældste vingård er fundet.

Allerede nu har forskerne brygget øl med de vilde gærtyper, og Kevin Verstrepen, en genetiker ved KU Leuven, beskriver øllerne som ”funky”.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk