Forskere tester: Kan mennesker tænke som en computer?

Kloge computere kan snydes til at se ting på billeder, der ikke er der. Nyt forsøg undersøger, om mennesker kan se det samme, som computeren ser.

Ofte ønsker forskere at få computere til at tænke på samme måde som mennesker, men i dette forsøg har forskerne forsøgt at gøre det omvendt.

Kunstige intelligenser er blevet rigtig dygtige til at genkende forskellige objekter på billeder, og computerne bliver klogere for hver dag, der går.

Det er lykkedes ved hjælp af kunstige neurale netværk, som forsøger at efterligne den måde, den menneskelige hjerne virker på.

Men de neurale netværk har dog særligt én kritisk svaghed.

Det er nemlig muligt at snyde computerhjernen ved at lave billeder, som det neurale netværk ikke kan aflæse korrekt.

Faktisk kan små justeringer helt nede i enkelte pixels komme til at ændre computerens opfattelse af billedet, så den genkender et æble som en bil eller ser en donut i et billede af meningsløst flimmer.

Snydebillederne er et problem, fordi de kan udnyttes af hackere, men de vidner også om, at mennesker og maskiner ser og tænker meget forskelligt.

I et forsøg har amerikanske forskere nu testet, om vi mennesker virkelig ikke kan se, det computeren ser.

Og du kan også teste dig selv i nogle af forskernes testspørgsmål lige her:

Mere ekstreme snydebilleder ville gøre testen umulig

I det amerikanske forsøg bad forskerne 1.800 forsøgspersoner om at tænke som en maskine.

De viste personerne en række forskellige snydebilleder og bad dem svare, hvad de troede, computeren havde svaret.

Det viser sig, at forsøgspersonerne var ganske enige i computerens konklusioner.

I hvert fald valgte menneskehjernerne det samme som computerhjernen 75 procent af gangene. Og 98 procent af forsøgspersonerne havde en tendens til at svare, som computeren gjorde.

Menneskehjernerne var altså i stand til at træde i computerens sted.

Inden vi koger over i begejstring over menneskehjernens overlegenhed, er der ifølge lektor ved DTU Compute Thomas Bolander et par forbehold ved forsøget.

- De eksempler, de bruger i testen, er ikke af den mest ekstreme slags, som snyder neurale netværk. Man kan lave billeder, der er meget lidt snydt med og få det neurale netværk til at føle sig sikker på, at billedet forestiller noget andet. På de billeder kan mennesker ikke se forskel overhovedet, siger han.

De mere ekstreme snydebilleder, hvor kun 0,01 procent af billedet er snydt med, ville altså gøre testen umulig for mennesker.

Alligevel kan forsøget være et fint eksempel på, hvor meget vores menneskehjernen og de kloge computere ligner hinanden.

- Det giver noget evidens for, at i hvert fald visse dele af vores perceptionssystem er sammenlignelige med, hvad kunstige neurale netværk gør, siger Thomas Bolander.